După prima extragere, peste 9.100 de români au depus la Fisc bonuri câştigătoare la loteria fiscală, o tombolă introdusă cu scopul de a reduce evaziunea, astfel că noul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, vorbeşte despre o "schimbare de abordare" deoarece, împărţit la un număr mare de câştigători, premiul nu este la fel de atrăgător, scrie gandul.info.
La prima ediţie a loteriei, cea mai recentă centralizare a numărului de câştigători care au depus cereri la ANAF pentru revendicarea premiului arată un câştig de doar 109 de lei de persoană având în vedere că bugetul loteriei a fost de 1 milion de lei.
"Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câştig. În funcţie de categorie să fie şi câştigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. E normal să fie o astfel de stimulare. Astăzi, din păcate, este o situaţie de acest gen. Sunt foarte mulţi câştigători în această zonă şi împărţim cei 1 milion lei la la câţi vor depune până pe 13 mai şi va fi un câştig destul de mic. Trebuie să facem o modificare la ordonanţă şi la modul de aplicare din luna iunie. Pentru aprilie, timpul este deja foarte scurt", a spus marţi ministrul Finanţelor.
Potrivit acestuia, loteria bonurilor fiscale ar putea fi "calibrată" pentru a ţinti zone unde evaziunea fiscală este mai ridicată. Mai exact, în fiecare lună s-ar putea organiza o tombolă pentru bonurile dintr-o anumită zonă a comerţului, cum ar fi cea a fructelor şi a legumelor sau cea a băuturilor alcoolice. El a mai spus că tombola pe aceste domenii ar urma să intre în vigoare în iunie-iulie cel târziu.
Conform gandul.info, o altă măsură de reducere a evaziunii fiscale luată în calcul de Finanţe ar putea fi deducerea unor cheltuieli pentru persoanele care depun la Fisc, la finele anului, bonuri din zone susceptibile fraudei.
"Mai este o idee ca la finalul unui an să putem discuta o deducere a cheltuielilor pe persoană fizică, cheltuieli care să provină dintr-o astfel de zonă unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o idee pe care o analizăm pentru a crea un astfel de mecanism. De exemplu, la finalul unui an persoana care vine cu bonul fiscal de pe zona de legume-fructe poate să aibă o deducere, un procent din cei 16% aplicat pe partea de venit", a explicat ministrul Finanţelor.
După cum se ştie, prima extragere din cadrul loteriei bonurilor fiscale a avut loc a doua zi de Paşte, în data de 13 aprilie, fiind luate în considerare toate bonurile emise în perioada 2 februarie - 28 martie, pentru cumpărăturile plătite cu cardul, bonuri de masă sau numerar. În urma extragerii, sunt câştigătoare bonurile fiscale în valoare de 6 lei emise la 7 februarie.
La finele săptămânii trecute, în judeţul Bihor numărul câştigătorilor depăşea 200.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.