URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2014, 08:49

Au murit nuferii! Pentru prima oară, în rezervaţia de la 1 Mai n-au mai apărut nuferi

Au murit nuferii! Pentru prima oară, în rezervaţia de la 1 Mai n-au mai apărut nuferi CU PERFUZIE. Ca să nu sece de tot, din 2012 lacul Ochiul Mare din Rezervaţia Peţea este alimentat artificial cu apă geotermală, printr-un furtun. Oscilaţiile nivelului şi ale temperaturii apei au dus la dispariţia, poate pentru totdeauna, a nufărului termal
Au murit nuferii! Pentru prima oară, în rezervaţia de la 1 Mai n-au mai apărut nuferi BUCURIE SCURTĂ. Anul trecut, în iulie, Muzeul Ţării Crişurilor anunţa că, deşi cu trei luni întârziere, lotuşii au înflorit din nou pe lacul din 1 Mai. Naturaliştii se şi tem, însă, să se gândească că 2013 a fost ultimul an în care nuferii au colorat luciul apei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plantă de origine subtropicală, unicat în Europa, rudă a lotusului din apele Nilului, nufărul termal apare pe oglinda apei din aprilie până la sfârşitul lui octombrie. Florile de nufăr îşi desfac în amurg numeroasele petale alb-gălbui, iar dimineaţa, între orele 10-12, când temperatura apei urcă până la 34 de grade Celsius, florile se închid în aşteptarea serii.

Cu acest mesaj, scris pe un panou de informare, este întâmpinat orice turist care intră în Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea din Băile 1 Mai pentru a vedea gingaşele flori care, alături de apa geotermală, dau faima staţiunilor de lângă Oradea.

Dacă însă arunci o privire împrejur, te cuprinde dezolarea. Deşi trebuia să fie la jumătatea perioadei de înflorire, lotusul nu e nicăieri: nici măcar o singură frunză n-a răsărit anul acesta, iar lacul arată ca orice băltoacă!

Specialiştii spun că, dacă avem noroc, nuferii vor răsări peste o lună, când canicula va încălzi mai puternic apa din lac. Dacă nu, bihorenii din zilele noastre vor intra în istorie drept cei care au reuşit să distrugă, în doar câţiva ani, o specie care supravieţuise pe aceste meleaguri mii de ani.

Alertă naţională

Secătuirea şi răcirea lacului termal din Băile 1 Mai au fost semnalate pentru prima oară la sfârşitul anului 2011. Specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor, custodele Rezervaţiei Naturale Peţa, au avertizat că nivelul apei a scăzut semnificativ şi că toate cele trei specii endemice ce trăiesc aici - nufărul termal, melcul de apă caldă şi roşioara lui Racoviţă - riscă să dispară definitiv. Un studiu geofizic a arătat că lacul nu mai era alimentat cu apă din izvorul subteran, ceea ce a înjumătăţit suprafaţa luciului. Implicit, şi temperatura apei s-a redus pe măsură, de la 30 la doar 10 grade Celsius.

De atunci, muzeografii au indicat şi vinovaţii: localnicii şi proprietarii de pensiuni din Băile 1 Mai şi din Felix care şi-au făcut foraje ilegale de apă geotermală. Cum nu puteau să le verifice, au alertat instituţiile competente, locale şi centrale: Prefectura, Agenţia Naţională de Resurse Minerale (care emite licenţele de exploatare a apei geotermale), Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, Ministerul Mediului şi Academia Română. Ca soluţie de avarie, tot ei au decis să alimenteze lacul artificial, de la un complex turistic din apropiere, ca pe un pacient ţinut cu perfuzii...

"Primiţi cu controlul?"

Prefectul de atunci, Gavrilă Ghilea, a înfiinţat comisii alcătuite din reprezentanţi ai instituţiilor locale alertate de Muzeu, inclusiv cercetători ai Universităţii, cu sarcina de a găsi cauzele şi propune soluţii. Câteva luni, nivelul apei din lac a rămas constant, aşa că şi comisia a intrat în "conservare", fără să facă mai nimic.

În august 2012, muzeografii au dat o nouă alarmă, deoarece izvorul îşi continua secarea. Atunci, la ordinul noului prefect Claudiu Pop, comisia - în aproape aceeaşi componenţă - însoţită de poliţişti şi jandarmi, a controlat 161 de vile şi pensiuni din Băi, pentru a identifica forajele ilegale.

Verificările s-au făcut însă heirupist, dovadă că au fost găsite doar şase foraje neautorizate. "Au fost mai degrabă nişte chestionare: s-a bătut la uşi, iar dacă proprietarul a deschis, a fost întrebat dacă are sau nu foraj. Normal că toţi au spus nu, dacă erau în ilegalitate", explică, sub anonimat, chiar unul din membrii comisiei.

Numărul mic al forajelor ilegale găsite a fost luat de bun, astfel că şeful biroului local al ANRM, Radu Miron, a declarat că secarea izvorului n-au provocat-o hoţii de apă, ci seceta din ultimii ani.

Premieră nedorită

În decembrie 2012, la un an de la prima "uscare" a izvorului, dezastrul s-a accentuat: din suprafaţa de un hectar a lacului mai rămăseseră doar 10 metri pătraţi de apă, şi acelea aproape de îngheţ, iar seminţele nuferilor au îngheţat pe fund, astfel că muzeografii se aşteptau să nu mai vadă niciodată lotuşii înflorind.

Iminenţa catastrofei a determinat Garda de Mediu la o reacţie radicală, amendând cu 50.000 de lei Muzeul, pe motiv că n-a îngrijit rezervaţia, sancţiunea fiind contestată, iar procesul se află încă pe rolul Judecătoriei Oradea. Surpriza a fost că în primăvara lui 2013, nuferii s-au încăpăţânat să renască, iar pe lac au reapărut frunze. În iulie, vizitatorii rezervaţiei au putut vedea şi florile, iar normalitatea părea revenită.

04_radu-huza_bihoreanul.jpgÎn iarnă, însă, lacul a secat din nou şi aşa a rămas. De luni bune este alimentat continuu prin furtun. De data aceasta, se pare că inevitabilul e ireversibil: deşi este deja vară, pe lac nu există nici măcar o singură frunză de nufăr, cât de mică. "Este primul an în care în această perioadă nufărul şi niciun fel de vegetaţie nu au apărut pe luciul apei", spune biologul Radu Huza (foto). Apă în lac mai există doar pentru că furtunul îl alimentează continuu, dar izvorul sublacustru a secat de tot.

La noroc

Naturalistul afirmă că în toţi aceşti ani Muzeul a trimis nenumărate adrese instituţiilor locale de mediu, dar şi ANRM, Ministerului Mediului şi Academiei Române, semnalând că lacul seacă fără încetare. "Noi am identificat problema - secarea izvorului - şi, conform contractului cu Ministerul Mediului, o sesizăm organelor abilitate să ia măsuri", explică Huza.

Cele mai recente sesizări au fost trimise chiar la finele lunii mai, când Muzeul a  propus o soluţie extremă: ANRM să renegocieze toate contractele de exploatare a apei geotermale şi să reducă debitele la toate pensiunile şi hotelurile. Deocamdată, fără niciun răspuns, cum de altfel au rămas multe şi până acum. Ultimul control în teren s-a făcut în primăvară, când comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au verificat dacă pensiunile autorizate să exploateze apă geotermală se încadrează în consumurile contractate, dar constatările au fost monotone: fiecare a fost "în grafic" şi nicăieri nu s-a descoperit vreun furt de apă geotermală.

Cert e că, după mai bine de doi ani de la primul avertisment privind moartea lacului cu nuferi, toţi cei responsabili nu fac decât să arunce vina asupra celorlalţi. "Dacă avem noroc, înflorirea este doar întârziată", spune Huza, sperând într-o nouă minune, ce ar putea face ca lotuşii să reapară luna viitoare, când soarele va arde. Dar dacă miracolul nu se va produce, lotuşii termali vor rămâne doar o amintire...


NUFERI "LA CONSERVĂ"
Salvare din Orient

În timp ce nufărul termal din Băile 1 Mai este pe cale de dispariţie, dacă nu deja definitiv dispărut, muzeografii au reuşit să salveze de la acelaşi deznodământ catastrofal celelalte două specii unicat de aici: melcul termal şi roşioara lui Racoviţă. În baza unui proiect finanţat cu 13.000 dolari de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed, muzeografii colaborează cu specialişti români şi unguri pentru reproducerea în captivitate a celor două specii. Astfel, specialiştii păstrează rezerve de melci şi peşti specifici Băilor 1 Mai, pentru a putea repopula, la nevoie, lacul. Seminţele de nuferi nu pot fi, însă, relocate la fel de uşor, pentru supravieţuire având nevoie de mediul lor natural.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
Info
LARRY WATTS,ISTORIC MILITAR AMERICAN: IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE \"PRIETENII\" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII ! .....\"stabilitatea in functii a cadrelor din serviciile maghiare antrenate de KGB SI GRU a fost foarte mare, inclusiv dupa anul 1990 .... Atunci când Ungariei i-a revenit şefia Comitetului NATO de contraspionaj a explodat un scandal internaţional pentru că şeful serviciului de contraspionaj maghiar – Serviciul de securitate naţională (NBH) – petrecuse şase ani şi jumătate la Academia KGB Dzerjinschi din Uniunea Sovietică. În acelaşi timp, directorul general al contraspionajului militar (Serviciul de securitate militară: KBH) şi ofiţeri responsabili cu arhivarea, atât de la KBH cât şi de la serviciul de informaţii externe (Serviciul de Informaţii: IH), erau absolvenţi ai academiei KGB\" ! //\"Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria au susţinut cu insistenţă autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de Budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al Ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka\".
Postat 17 Iunie 2014, 05:54 de Info
@ [16.06.2014, 23:26]
Gozboreeee, tu trebuie sa fii condamnat pt rasim, gunoi revizionist, mincinos, escroc imputzit !
Postat 17 Iunie 2014, 00:06 de com
Istorie nu avem
Si acuma construim trecutul, pentru ca istorie nu avem. Si limba romana vine din Ungaria - Scoala Ardeleneasca. Sintem un neam nenorocit de cioroi.RARARARARA
Postat 16 Iunie 2014, 23:28 de Screening
nail
JOS CU TRIANON si afara cu noi din Ardeal. Sintem niste contropitori, am primit Ardealul pentru ca regina Maria a facut sex oral la Trianon. De altfel sintem tigani nenoriociti din Asia.
Postat 16 Iunie 2014, 23:26 de nail
@Screening
Asa este. Iredentismul, revizionismul unguresc colcaie in Transilvania (Ardeal).
Postat 16 Iunie 2014, 18:29 de nail
Revizionismul unguresc sau ("valahu"... din pusta)
Iredentismul unguresc, doreste o noua purificare etnica in Transilvania ! Cititi comentariile de mai jos ! Iredentismul unguresc a mai facut asta si in trecut ! Iredentismul unguresc, a incercat sa falsifice istoria poporului roman si a incercat sa falsifice si istoria ungurilor. Iredentismul unguresc, a pus in aplicare si in trecut purificari etnice in Transilvania, savarsind genocide si izgonind celelate natiuni care au locuit in Ardealul in care au navalit barbarii din pusta. Iredentismul unguresc, doreste acest lucru pt schimbarea compozitiei etnice in Transilvania. Cititi mai jos situatia romanilor din Har-Cov-Mures, organizati in Forumul Civic al Romanilor din judetele respective, unde sunt minoritari (Har-Cov).
Postat 16 Iunie 2014, 18:07 de Screening
Gozboru'
Bai, la cat esti de CRETIN nu e de mirare ca sunteti loserii Europei, revizionisti imputziti ! DA. Carati-va de aici si faceti, eventual, GRANITZA PRIN PUSTA MONGOLA, LOSERE !
Postat 16 Iunie 2014, 17:57 de Screening
valahu
@nail cu gozboru Esti prost de bubui, dimineata cind te trezesti tot tigan imputit vei fi, GARNITA LA CARPATI, afara cu tiganii din Ardeal!
Postat 16 Iunie 2014, 06:31 de valahu
@Separatismul, iredentismul si revizionismul unguresc.
"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) ia act cu îngrijorare de atitudinea ameninţătoare şi trufaşă adoptată de UDMR prin comunicatul de presă care denunţă iniţiativa legislativă depusă de domnul deputat Bogdan DIACONU în virtutea mandatului imperativ constituţional pe care îl are ca membru al forului legislativ. Constatăm că este o nouă şi repetată acţiune de intimidare a unui parlamentar român, negându-se cu vehemenţă arogantă libertatea de exprimare a ideilor şi ataşamentul domnului deputat Bogdan DIACONU pentru prezervarea valorilor naţionale, ale principiilor inserate în art. 1 al Constituţiei şi ale Statului de drept. Destabilizarea şi dezinformarea sunt metodele programatice ale purtătorilor psihozei hungariste şi antiromâneşti în cadrul unui plan dirijat de un centru de comandă pentru a menţine încordate relaţiile inter-etnice ale locuitorilor din Transilvania şi pentru a compromite în general România. Prin denaturarea unor convenţii şi tratate internaţionale, prin asociere artificială cu realităţi istorice şi geografice din alte ţări (Tirolul de Sud, Catalonia, Ţara Bascilor, Scoţiaetc.), totodată, profitând de prezenţă ca aliat perpetuu la guvernările post – decembriste, cu oportunism dus la cote exagerate, UDMR face jocuri politice periculoase direct îndreptate împotriva statului naţional şi a poporului român. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) priveşte cu recunoştinţa românilor transilvăneni iniţiativa legislativă a deputatului PSD Bogdan DIACONU, aflată la finalul unui orizont de aşteptare, apreciind că este întru totul pertinentă. Cerem factorilor decizionali – Guvernul şi Parlamentul – să o promoveze şi să o supună dezbaterii publice ca până la urmă să se finalizeze într-o reglementare legislativă obligatorie care să pună capăt presiunilor UDMR şi a celorlalte formaţiuni politice şi civice maghiare.Totodată Guvernul şi Parlamentul României să adopte o atitudine fermă pentru clarificarea pretenţiilor exagerate cu distonanţă verbală şi duşmănoasă puse în practică de UDMR, la toate nivelele, la adresa comunităţii româneşti din judeţele Harghita , Covasna şi Mureş." postat de: Main Facility
Postat 16 Iunie 2014, 00:06 de nail
Gozboreeeeeee
Mergeti si faceti-va granita in pusta ! hahhahahaahaaaaaa.......
Postat 15 Iunie 2014, 23:58 de nail
GOZBORE
GRANITA PE LA MA..TA PRIN P...A, ACUMA, GUNOI REVIZIONIST, IREDENTIST ! HUU........ HAHAHAHAHA.....
Postat 15 Iunie 2014, 23:51 de @GOZBORU'
INDEPENDENT
ARDEAL INDEPENDENT ACUMA! GRANITA la CARPATI !
Postat 15 Iunie 2014, 21:44 de ARDEAL
intrebare
bah, de ce nu se intreaba nimeni de ce scade lacul iarna si nu vara, cadn merg piscinele? Ne e frica sa raspundem ca oradea consuma exagerat de multa apa pentru incalzire? E clar ca asta e principala cauza, geotermalul din oradea.
Postat 15 Iunie 2014, 02:28 de radu f
hahahaha
Nici floriile numai suporta tihaganimea contropitor din moldova si oltenia afara cu toti valahii imputiti din ardeal, din europa si sin lume.
Postat 15 Iunie 2014, 00:45 de hahahaha
note
Asa se intampla cand ne ingropam in adrese, petitii si alte hartii! ACTIUNEA PRPRIUZISA ESTE ..... NU ESTE! Si totusi in Romania nu exista birocratie! ... ne-ar asigura mai marii nostri...
Postat 14 Iunie 2014, 20:57 de Citizen X
tipic romanesc
Tipic romanesc: nu ne putem focusa pe subiect!!! DIVAGAM! Ce rol au ungurii, romanii, tiganii in refacerea ecositemului din 1 MAI? Nicidecum roluri iredentiste, soviniste si nici bulangiste! IMPREUNA PUTEM FACE CEVA! Si ungurilor din Romania si de pretutindeni le place nuifarul termal! Sunt convins! Si tiganilor care se imbaiau in lac le place! FOCUS PE SUBIECT!
Postat 14 Iunie 2014, 20:55 de citizen X
Aceleasi gunoaie...
Aceleași gunoaie care latră de câte ori primăria ia câte o măsura acum latră ca nu au făcut nimic. Aţi văzut javrelor de ce primăria nu-și permite sa țină vouă sutele de câini abandonați? Deoarece banii sunt putini si trebuie sa ii împarți pe priorități: ții 300 de javre cu adăposturi, hrana si personal sau salvezi o rezervație naturala, repari un drum sau renovezi o scoală. Statul roman trebuie sa va tot dea iar voi aveți doar drepturi, nu și obligații.
Postat 14 Iunie 2014, 18:47 de emil
??????????
De ce va certati care-i tigan, ungur sau roman ? Cititi ce vor leprele separatiste unguresti in Romania : Curtea de Apel Brașov a respins în data de 21 februarie a.c. recursul formulat de Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor (UDMR), împotriva sentinței civile a Tribunalului Covasna prin care a fost obligat să îndepărteze inscripția în limba maghiară ”Varoshaza” de pe sediul Primăriei Târgu Secuiesc (jud. Covasna)" plus Curtea de Apel Brașov a respins miercuri, 14 mai a.c., contestația în anulare formulată de primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor (UDMR), împotriva deciziei Curții de Apel Brașov din 31 ianuarie a.c. prin care a fost respins recursul primarului împotriva sentinței Tribunalului Covasna prin care primarul fusese obligat să dea jos steagul secuiesc arborat pe sediul Primăriei Târgu Secuiesc și în piața centrală din municipiu, pe domeniul public."
Postat 14 Iunie 2014, 01:04 de Control Room
@GOZBORILA
SI MICROBII SINT MAI FOLOSITORII DECIT UN PARAZIT CRESCUT SI INCALZIT CU BALEGAR, TIE DE DOR DE MELEAGURILE NATALE SI DE FRATII RROMII,TE DERANJEAZA CA ESTI BARBAT NUMAI IN C.I
Postat 14 Iunie 2014, 00:00 de ROMANUL
GOZBORE
DACA TU AI CRSCUT SI TRAIESTI INTR-O COCINA, CREZI CA TOTI SUNT CA SI TINE, INFECTULE ! HU..... PORC INFECT, FRUSTRAT CRESCUT LANGA GULASUL STRICAT. SI CE DACA SUNT TIGAN UNGURESC ?
Postat 13 Iunie 2014, 23:26 de @GOZBORUL
PT. FRAIERU CA SEMNEAZA @WV
TIGANULE MARS INAPOI IN GRAJDUL IN CARE AI CRESCUT LINGA MAMALIGA CARE NU EXPLODEAZA
Postat 13 Iunie 2014, 21:28 de ROMAN
VREM GAZE DE SIST NU NUFERI
disparitia nuferilor=disparitia rezervatiei naturale=liber la extragerea gazelor de sist=disparitia apei termale=disparitia bailor termale!!!bine macar ca suntem aproape de Hajduszoboszlo daca vom mai vrea sa avem parte de apa termala.
Postat 13 Iunie 2014, 20:18 de zoli
din pacate ...
mai bine dispareau tiganii ....
Postat 13 Iunie 2014, 13:16 de rayka
Au rezolvat-o şi pe asta !?!
Au bifat încă o reuşită în derularea amatorismului instaurat prin politica românească a guvernărilor socialiste, democrate, liberale ... şi ce o să se mai inventeze în mintea lor, atunci când vor mai desemna miniştri, secretari de stat, şefi de deconcentrate ... !?!
Postat 13 Iunie 2014, 11:24 de Carp III
@GHE
PT UN SPECIMENT RAR CA TINE FARA NUME ADEVARAT(POATE GHENA),REZERVATIA NATURALA PETEA NU INSEAMNA DECIT O BALTA CU NISTE BURUIENI CARE TREBUIE DISTRUSA LA FEL CUM SINT DISTRUSE PADURILE
Postat 13 Iunie 2014, 09:52 de ROMAN
ARTICOL DE PRESA
FANTASTIC , SI CE-I ASA DE COMPLICAT SA PUI O FOLIE SI SA FACI UN LAC ARTIFICIAL. IAR DUPA AIA IEI NUFERI DIN FELIX SI II PLANTEZI. PUI BROASTE TESTOASE PESTI FACI POD CA SA -SI FACA LUMEA POZE SI AI REZOLVAT PROBLEMA ce complicat! adica neluati de prosti si o sa ne spune-ti ca mlastina aia este rezervatie dupa ce ani la zile ati drenat-o artificial. NU V-ATI PUS INTREBAREA CATI BANI A MANCAT BALTA ASTA IN ULTIMI 20 DE ANI MAI BINE REPARAU STRAZILE IN 1 MAI CU ASA SUMA FABULOASA
Postat 13 Iunie 2014, 09:10 de GHE
At
Si statul ce veghează sau sint mulți complicitari așa este la romani ,minciuni si furturi din avutul obstesc ca la noi la nimeni a avut si Oradea ceva deosebit si cunoscut in Europa .pacat de putini oameni de bine in acest oraș
Postat 13 Iunie 2014, 09:08 de Ww
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON