URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2018, 12:28

Atenţie, pestă porcină africană! DSVSA Bihor anunţă un program amplu de măsuri preventive și de control

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, în apropierea graniței cu Ucraina și Ungaria. Vecinătatea cu judeţul Bihor i-a determinat pe specialiştii DSVSA să dispună aplicarea unor măsuri de control și combatere, necesare pentru a limita evoluția bolii, care dă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat.

Potrivit DSVSA Bihor, care anunţă incidentul, „autoritățile competente locale au dispus aplicarea de urgență a măsurilor de control și combatere necesare pentru a limita evoluția și diseminarea bolii pe teritoriul României”.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici, dar boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează direct omul. Omul reprezintă, însă, un vector important în diseminarea acestei boli exotice, fie prin contact direct, fie prin intermediul unor produse, furaje sau alte instrumente.

DSVSA arată că boala determină un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populației de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât costurile directe cu eradicarea, cât şi cele indirecte generate de restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse sau subproduse provenite de la porci afectați.

Ca urmare a diagnosticării bolii, DSVSA Bihor a dispus implementarea unui program de măsuri preventive și de control, cum ar fi:

  1. Convocarea și reactivarea Centrului Local de combatere a bolilor, pentru asigurarea aplicării de măsuri concentrate, prin colaborarea insterinstituțională a tuturor factorilor cu responsabilități în domeniu;
  2. Distribuirea de materiale informative către populație, și afișarea acestora la punctele de intrare în țară ( rutiere și aeriene), sediul primăriilor și alte puncte de interes social și turistic;
  3. Realizarea de controale în trafic vizând în principal târgurile de animale, transporturile internaționale de animale și alimente, rutele de tranzit și zonele turistice;
  4. Supravegherea exploatațiilor de animale din specia porcină pe tot perimetrul județului cu activități mai intensificate în zona de nord, învecinată cu județul Satu Mare.
  5. Realizarea de instruiri cu organizațiile care activează în domeniile de risc (operatori economici din sectorul zootehnic și alimentar, fonduri de vânătoare, administratori a unor zone de interes turistic, medici veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii etc), în scopul conștientizării pericolului epidemiologic și social/economic indus de pesta porcină africană, respectiv de popularizare a măsurilor de prevenire și diagnosticare precoce a acestei boli.

Din recomandările generale de prevenire și combatere a bolii, necesare a fi aplicate de cetăţeni, DSVSA menționează:

  1. Asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animalele cu statut epidemiologic necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;
  2. Hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.)
  3. Anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră și mortalitate mare, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

DSVSA Bihor promite că va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON