URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2022, 18:33

Atenție pe cine primiți în casă! Doi escroci s-au dat drept poliţişti și au lăsat fără pensii vârstnici din Oradea

Atenție pe cine primiți în casă! Doi escroci s-au dat drept poliţişti și au lăsat fără pensii vârstnici din Oradea ESCROCI VOIAJORI. După furturi de cupru şi fier, Diosegi Ludovic Norbert, 26 ani (foto) s-a înhăitat cu un escroc şi a trecut la bani. Cu o insignă de jucărie, cei doi au lăsat fără pensii mai mulţi bătrâni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi clujeni au fost condamnaţi la detenţie de judecătorii orădeni, după ce au înşelat două familii de vârstnici din Oradea. Cei doi i-au păcălit pe vârstnici să le predea pensiile încasate ca să verifice bancnotele, întrucât poştaşul e posibil să le fi dat bani falși. Escrocii au luat banii şi au dispărut.

Cei doi indivizi, Dumitrescu Zoltan şi Diosegi Ludovic (foto stânga), care au la activ înşelăciuni similare comise în mai multe localităţi din ţară, au comis faptele din Oradea în noiembrie 2020, respectiv ianuarie 2021.

Concret, în dimineaţa zilei de 19 noiembrie 2020, cei doi au bătut la uşa unei familii de pensionari dintr-un bloc de pe Bulevardul Magheru, s-au prezentat drept poliţişti şi le-au spus victimelor că vor să le pună întrebări cu privire la pensia primită de la poștaș, deoarece banii primiți ar fi fost falși.

Bărbaţii nu purtau uniformă, dar aveau un soi de insignă în formă de stea, susţinând că sunt de la Brigada Antimafie a DIICOT. Inițial, bătrânii le-au arătat doar banii din ultima pensie, însă cei doi bărbați au cerut să vadă tot ce aveau, altminteri vin cu “mascaţii”. Speriaţi, cei doi soţi cu vârste de 87 ani, respectiv 91 ani, au scos toate economiile ţinute în casă, în jur de 10.000 lei. Din aceştia, Dumitrescu şi Diosegi au luat aproximativ 8.500 lei, cu care au plecat.

Escrocherie cu repetiţie…

Povestea a fost reclamată la Poliţie de fiica celor doi bătrâni, însă hoţii n-au mai fost găsiţi. În urma vizionării înregistrărilor camerelor de supraveghere video stradale, anchetatorii au identificat, însă, o maşină care putea fi a autorilor, un Audi A4, de culoare verde, care a şi fost dat în consemn în toată ţara.

O lună mai târziu, poliţiştii clujeni au transmis la Oradea primele date despre ocupanţi. Maşina era a unui tânăr clujean, Diosegi Ludovic Norbert, acum în vârstă de 26 ani, care circula deseori în compania unui cunoscut hoţ şi escroc din Cluj, Dumitrescu Zoltan, 44 ani. Cei doi au şi fost opriţi în Abrud, iar la controlul maşinii s-au găsit un fes negru, o pereche de mănuși de culoare galbenă cu inserții cauciucate de culoare neagră, un portmoneu imitație piele de culoare neagră, în interiorul căruia se afla o insignă culoare argintie cu inscripția ”Special Police”, despre care Diosegi susţinea că a cumpărat-o din Anglia.

Cei doi au fost lăsaţi să plece, însă. Astfel, au dat noi “lovituri”, întorcându-se inclusiv la Oradea. Pe 4 ianuarie anul trecut, au intrat în apartamentul altor doi soţi cu vârste de 78, respectiv 84 ani, tot pe Bulevardul Magheru, aplicând aceeași tactică.

“Au spus că sunt poliţişti, că vor verifica bancnotele primite ca pensie de la poştaş. Le-am adus toţi banii, 7.170 lei. I-au luat sub pretextul că îi vor verifica cu un aparat aflat în autoturism şi au plecat”, a povestit ulterior bătrânul dispecerului de la 112.

Verificând din nou pe camerele de supraveghere, poliţiştii au văzut acelaşi Audi A4 verde, în zona blocului în care stăteau bătrânii, motiv pentru care, de astă dată, poliţiştii i-au dat în urmărire şi pe ocupanţii maşinii.

În arest, în Vâlcea

Aceştia au fost prinşi, în final, în Râmnicu Vâlcea, pe 20 ianuarie 2021, după ce au înşelat un vâlcean în vârstă de 87 ani, luându-i 7.550 lei, după un scenariu schimbat.

Cei doi i-au spus omului că sunt din Cluj, de la Crimă Organizată, i-au arătat şi insigna de jucărie, i-au zis şi despre poştaşul pe care l-au arestat pentru că i-ar fi adus bani falşi, însă i-au cerut doar o bancnotă de 100 de lei din pensie, pentru verificare. L-au urmărit, să vadă locul unde sunt păstrați banii, apoi unul dintre ei l-a invitat pe bătrân să meargă împreună într-o cameră, cu mai multă lumină, unde să verifice bancnota, iar celălalt „poliţist” i-a golit sertarul de bani.

Vâlceanul şi-a dat seama că a fost înşelat imediat după plecarea escrocilor şi şi-a anunţat fiica, iar aceasta, la rându-i, a sunat la 112. Dumitrescu Zoltan şi Diosegi Ludovic au fost prinşi în comuna Milcovu, la 15 km de Râmnicu Vâlcea. Aveau asupra lor 7.550 lei, adică toţi banii furaţi, acelaşi portofel negru cu insigna metalică „Special Police”, mănuşi şi o perucă, toate fiind ridicate de organele de cercetare penală.

Cei doi au fost arestaţi preventiv pentru furt calificat şi uzurpare de calităţi oficiale în Râmnicu Vâlcea, iar ulterior, au făcut naveta la Oradea. Aici au fost puşi sub acuzare pentru înşelăciune şi uzurpare de calităţi oficiale în formă continuată.

La judecată

Ambele dosare penale au ajuns în faţa instanţei de judecată.

La Vâlcea, procesul s-a terminat în aprilie anul trecut. Dumitrescu a fost condamnat la 2 ani 11 luni şi 303 zile de detenţie, în timp ce Diosegi a încasat 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Procesul de la Oradea, în schimb, este încă pe rol. Ca să scape cu o pedeapsă mai blândă, la Judecătorie, cei doi au recunoscut faptele în timpul procesului, ba chiar le-au returnat jumătate din pagubă orădenilor.

Atât că erau recidivişti, iar Dumitrescu era eliberat condiţionat, motiv pentru care instanţa le-a înăsprit pedepsele încasate, înglobându-le şi pe cele anterioare.

Concret, Dumitrescu a primit 1 an de închisoare pentru înşelăciune şi 1 an şi 6 luni pentru uzurpare de calităţi oficiale, dar s-a ales în final cu 4 ani şi 7 luni de detenţie. Amicul său, Diosegi, a primit 1 an şi 9 luni de detenţie pentru faptele de la Oradea, însă, în final, s-a ales cu o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni. Totodată, cei doi au fost obligaţi de instanţă să plătească şi restul prejudiciului provocat orădenilor.

Verdictul, pronunţat de Judecătoria Oradea la sfârşitul anului trecut, nu este definitiv, iar escrocii au şi atacat soluţia cu apel, care se va judeca în martie, la Curtea de Apel Oradea.

Eliberat pentru că vrea.. să muncească

Diosegi a mai fost judecat, în 2017, pentru furtul unor de țevi de cupru, a două boilere și a două televizoare, însă a scăpat de închisoare după ce s-a împăcat cu păgubiţii.

Dumitrescu, în schimb, are o listă lungă de afaceri judiciare. Potrivit presei clujene, din cei 44 ani pe care îi are, mai mult de jumătate i-a petrecut după gratii. A fost condamnat, ultima oară, în 2017, la 7 ani şi 300 de zile de închisoare, tot pentru escrocarea unor bătrâni în faţa cărora se prezenta, la fel ca acum, poliţist, ba chiar drept comisar şef de Poliţie care face o anchetă legată de poştaş bănuit că distribuie bani falşi, luând banii victimelor şi uneori chiar şi carduri bancare.

A fost eliberat condiţionat în septembrie 2020, chiar de magistraţii de la Judecătoria Oradea, cărora le-a scris că dorește să muncească, să achite prejudiciul și „își ia angajamentul în scris că va munci pentru a achita prejudiciul cauzat persoanelor vătămate”, după cum se arată în hotărârea judecătorească prin care instanţa a admis solicitarea şi l-a eliberat din Penitenciar înainte de vreme. 

A şi „muncit” din greu, escrocând alţi oameni nevinovați...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.......
E usor sa pacaleasca oamenii, cel din poza juri ca-i militist!
Postat 27 Ianuarie 2022, 05:24 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON