Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le reaminteşte bihorenilor că trebuie să fie atenţi la instalaţiile de încălzire pe care le folosesc pe timpul iernii şi să prevină intoxicaţia cu monoxid de carbon.
În ultima lună, patru bihoreni au ajuns la spital după ce au inhalat acest gaz asfixiant, dintre care o persoană în stare de inconştienţă. "Astfel de evenimente nedorite sunt, în general, determinate de utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzatoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.)", se arată într-un comunicat transmis miercuri de ISU Crişana.
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.
Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1% în aer omoară într-o oră, 1% monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.
Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens, coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător, iar încăperile trebuie aerisite frecvent.
În plus, nu trebuie să folosiţi soba decât cu uşiţa închisă şi să nu adormiţi niciodată înainte ca focul să fie stins. "Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire", a mai transmis ISU Crişana.
Pompierii recomandă şi instalarea în locuinţă a cel puţin unnui detector de monoxid de carbon. În magazinele de bricolaj, preţul unui astfel de aparat începe de la 130 de lei și vă poate salva viața!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.