URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2021, 13:07

Atenţie la instalaţiile electrice! Incendii în două locuinţe din Bihor, din cauza unor scurtcircuite (FOTO)

Atenţie la instalaţiile electrice! Incendii în două locuinţe din Bihor, din cauza unor scurtcircuite (FOTO) foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni reamintesc că instalaţiile electrice trebuie întreţinute corespunzător, defecţiunile nu trebuie ignorate, iar improvizaţiile sunt interzise.

În weekend, două gospodării din Bihor au luat foc, în ambele situaţii cauza fiind un scurtcircuit.

Primul incendiu a avut loc sâmbătă seară, la o casă din Cubulcut, un sat lângă Săcueni. Focul a izbucnit în sufrageria locuinţei, iar militarii au reuşit să-l stingă înainte să se răspândească. Pagubele au constat într-un televizor, un telefon şi o masă.

Duminică dimineaţă, în jurul orei 04.05, pompierii militari din cadrul Valea lui Mihai au intervenit pentru stingerea unui incendiu similar, izbucnit la o gospodărie de pe strada Morii din localitate.

"În momentul sosirii echipajelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta violent şi generalizat la un garaj construit pe o suprafaţă de circa 25 metri pătraţi şi parţial, la acoperişul unei case lipite de construcţia în flăcări, existând pericolul propagării acestora şi la locuinţa din cadrul gospodăriei, situată la aproximativ un metru de focare", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Militarii au acţionat timp de două ore, reuşind să salveze cele două locuinţe. În schimb, s-au făcut scrum acoperişul garajului, bunurile din interior (două aparate electrocasnice şi mai multe rafturi de lemn) şi circa 10 metri pătraţi din acoperişul casei lipite de garaj.

Din fericire, în nici unul dintre cele două incendii nu au existat persoane rănite.

Pompierii le recomandă bihorenilor să îşi ţină la îndemână, în case, un stingător cu pulbere. În cazul incendiilor de natură electrică, nu trebuie folosită apă sau altă soluţie lichidă, pentru stingere. De asemenea, util este să vă instalaţi în casă senzori pentru fum şi incendiu.

Sub nicio formă, nu trebuie să folosiţi aparate electrice, cabluri, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii şi nici siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.


Sfaturile ISU Crişana

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea. Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului şi verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

•Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON