URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Aprilie 2021, 13:07

Atenţie la instalaţiile electrice! Incendii în două locuinţe din Bihor, din cauza unor scurtcircuite (FOTO)

Atenţie la instalaţiile electrice! Incendii în două locuinţe din Bihor, din cauza unor scurtcircuite (FOTO) foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni reamintesc că instalaţiile electrice trebuie întreţinute corespunzător, defecţiunile nu trebuie ignorate, iar improvizaţiile sunt interzise.

În weekend, două gospodării din Bihor au luat foc, în ambele situaţii cauza fiind un scurtcircuit.

Primul incendiu a avut loc sâmbătă seară, la o casă din Cubulcut, un sat lângă Săcueni. Focul a izbucnit în sufrageria locuinţei, iar militarii au reuşit să-l stingă înainte să se răspândească. Pagubele au constat într-un televizor, un telefon şi o masă.

Duminică dimineaţă, în jurul orei 04.05, pompierii militari din cadrul Valea lui Mihai au intervenit pentru stingerea unui incendiu similar, izbucnit la o gospodărie de pe strada Morii din localitate.

"În momentul sosirii echipajelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta violent şi generalizat la un garaj construit pe o suprafaţă de circa 25 metri pătraţi şi parţial, la acoperişul unei case lipite de construcţia în flăcări, existând pericolul propagării acestora şi la locuinţa din cadrul gospodăriei, situată la aproximativ un metru de focare", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Militarii au acţionat timp de două ore, reuşind să salveze cele două locuinţe. În schimb, s-au făcut scrum acoperişul garajului, bunurile din interior (două aparate electrocasnice şi mai multe rafturi de lemn) şi circa 10 metri pătraţi din acoperişul casei lipite de garaj.

Din fericire, în nici unul dintre cele două incendii nu au existat persoane rănite.

Pompierii le recomandă bihorenilor să îşi ţină la îndemână, în case, un stingător cu pulbere. În cazul incendiilor de natură electrică, nu trebuie folosită apă sau altă soluţie lichidă, pentru stingere. De asemenea, util este să vă instalaţi în casă senzori pentru fum şi incendiu.

Sub nicio formă, nu trebuie să folosiţi aparate electrice, cabluri, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii şi nici siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.


Sfaturile ISU Crişana

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea. Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului şi verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

•Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON