URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2020, 12:18

Atenție la infectări! 10 bihoreni cu coronavirus sunt „la domiciliu”, liberi să plece oriunde şi oricând după ce au refuzat internarea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zece persoane din Bihor confirmate cu Covid, bărbaţi şi femei din diferite localităţi, figurează în prezent în evidenţele autorităţilor sanitare şi administrative din judeţ ca fiind autoizolate voluntar la domiciliu. Toate cele 10 persoane au refuzat internarea după o decizie a CCR din 25 iunie, conform căreia au libertatea de a nu fi spitalizate, chiar dacă pot răspândi infecţia şi altor persoane.  

Informaţia a fost furnizată de surse care gestionează criza sanitară la nivelul judeţului, după ce BIHOREANUL a solicitat explicaţii privind diferenţa dintre numărul aşa-numitelor „cazuri active” (persoane confirmate cu Covid în acest moment) raportat luni dimineaţă (şi anume 43) şi numărul persoanelor confirmate cu Covid şi internate la Spitalul Municipal din Oradea (în total 33, din care 31 la secţia de Boli Infecţioase, iar 2 la ATI).

„Diferenţa este dată de numărul persoanelor care au fost confirmate cu Covid, dar care au declarat că sunt asimptomatice şi au refuzat internarea în spital după decizia CCR”, au declarat sursele BIHOREANULUI.

Potrivit acestora, pentru că în 25 iunie CCR a declarat neconstituţionale internarea obligatorie, plasarea în carantină sau în izolare la domiciliu, autorităţile nici nu mai fac verificări pentru a afla dacă cele 10 persoane, cărora li s-a recomandat să stea izolate la domiciliu timp de 14 zile şi au promis că vor face acest lucru, rămân cu adevărat în case sau, dimpotrivă, circulă libere. „Pentru că izolarea la domiciliu nu este obligatorie, nerespectarea recomandării nu are sens să fie verificată”, spun sursele.

Între cele 10 persoane care au declarat autorităţilor că refuză internarea în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea se află şi 4 asistente de la Spitalul Municipal din Salonta, unde cu două săptămâni în urmă a fost depistat un adevărat focar, doar alte două asistente ale unităţii acceptând să fie internate în Oradea.

Pe de altă parte, este de menţionat că, dacă în urma unor anchete epidemiologice, se va dovedi că una dintre cele 10 persoane, care au refuzat internarea şi au declarat că stau în case, a infectat o altă persoană, poate fi pusă sub acuzare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, conform Codului Penal. Acest lucru este posibil, însă, numai după ce se dovedeşte infectarea altor persoane, fiind exclus aspectul preventiv, lăsat prin decizia CCR exclusiv pe seama conştiinţei persoanelor infectate cu Covid, care au primit libertatea de a răspândi sau nu boala.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Who's next?
48 de noi rezultate pozitive la testele pentru COVID-19 au fost raportate luni 13 iulie de către Prefectura Prahova. Numărul foarte mare de infectări a fost descoperit în condiţiile în care mulţi prahoveni au mers să se testeze în privat pentru că aveau nevoie de analize pentru vacanţa .
Postat 13 Iulie 2020, 15:34 de excalibur
Art 168
...... (2) În cursul urmăririi penale, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă. .....poate dispune efectuarea unei percheziţii informatice, la cererea procurorului, atunci când pentru descoperirea şi strângerea probelor este necesară cercetarea unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice.
Postat 13 Iulie 2020, 14:10 de scorilo
Tech-no-logical
Internarea cu forta o poti refuza daca esti pozitiv,de acord,urmata de autoizolare voluntara la domiciliu.Pai izolarea ar trebui sa fie impusa si obligatorie,14 zile.Google a implementat,pe ascuns, in telefoanele android ,o functie "covid 19 notification exposure" (https://support.google.com/android/answer/9888358?hl=en).Telefoanele au activat bluetooth-ul,comunica intre ele,isi dau identitatea, si te notifica daca ai fost in apropierea unui covid.De asemenea,tu,cu covid ,esti marcat si telefonul tau notifica pe altii...sa stea departe.De asemenea,se memoreaza un timp locatiile pe unde umbli,si poti primi retroactiv o notificare ca ai fost in apropierea unui covid,ai fost expus.Nu e prostie,chiar daca iti violeaza oarecum intimitatile.
Postat 13 Iulie 2020, 13:40 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON