URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2017, 15:48

Atenţie la ce mâncaţi! Record de intoxicări cu ciuperci otrăvitoare, în Bihor

Atenţie la ce mâncaţi! Record de intoxicări cu ciuperci otrăvitoare, în Bihor sursa foto: www.desteptarea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna septembrie, 36 de bihoreni au ajuns în spital, intoxicaţi după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Din fericire, nici unul dintre ei nu a fost în stare gravă. Doctorii atrag însă atenţia, arătând că niciodată n-au fost atât de mulţi bolnavi într-o singură lună.

"În septembrie 2016 am avut şapte persoane intoxicate, iar înainte aveam 2-3 cazuri tot anul", a declarat dr. Daniela Rahotă, joi, într-o conferinţă de presă. 13 dintre intoxicaţi au fost din zona Beiuşului, în timp ce restul îmbolnăvirilor au fost răspândite în judeţ. Totodată, dintre cei 36, unul dintre bolnavi a fost un copil.

"Din fericire, nu au fost decese, starea lor a fost medie. Adresăm un apel către cei care consumă ciuperci, să achiziţioneze numai din unităţi autorizate, nu de pe marginea drumului", a mai spus Rahotă (foto).

Medicii atrag atenţia că ciupercile pot fi înşelătoare. De pildă, chiar şi cele care nu sunt otrăvitoare pot provoca intoxicaţii, dacă au crescut în preajma celor periculoase, iar ploile au "plimbat" sporii. În aceste situaţii, garantează specialiştii, nici metodele "băbeşti", precum fierberea ciupercilor cu frunze de pătrunjel, nu sunt folositoare, deoarece pătrunjelul nu se îngălbeneşte de la orice ciupercă otrăvitoare.

Cursuri pentru medici

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, dr. Daniela Rahotă a anunţat că DSP Bihor, împreună cu DSP Teleorman şi DSP Alba, va derula un proiect de 3 ani, finanţat cu fonduri europene şi care vizează instruirea medicilor de familie.

Potrivit şefei DSP Bihor, 120 de medici din Bihor vor participa la cursuri cu patru tematici principale (boli cardiovasculare, mortalitate infantilă, tulburări psihice şi autismul la copii).

În total, din toată ţara, vor participa l aceste cursuri 667 de medici, iar din regiunea de nord-vest 200.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON