URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iunie 2017, 15:59

Atenţie, fumători! Creşte alarmant numărul incendiilor provocate de ţigări uitate aprinse

Colonelul Sorin Caba, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, a făcut marţi, într-o conferinţă de presă, un bilanţ al misiunilor avute între 1 ianuarie şi 31 mai 2017 de unitatea pe care o conduce.

Potrivit acestuia, în total, echipajele de pompieri şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au desfăşurat 4.649 de misiuni, ceea ce înseamnă o medie de 30,78 de misiuni pe zi. Din acestea, cele mai multe, 3.597, au fost intervenţii ale SMURD.

În acest interval, în judeţ s-au produs 180 de incendii la clădiri sau autovehicule şi alte 245 de incendii de vegetaţie uscată. "Din cele 180 de incendii produse în judeţ, 132 au fost stinse în urma intervenţiei unei singure subunităţi, 35 au fost stinse în urma intervenţiei unei subunităţi în cooperare cu serviciile voluntare şi opt au fost stinse în urma intervenţiei serviciilor voluntare", a declarat Caba.

O tendinţă îngrijorătoare subliniată de comandant a fost creşterea numărului de incendii cauzate de ţigări uitate aprinse: dacă în primele cinci luni de anul trecut pompierii bihoreni au intervenit la cinci astfel de incendii, în acelaşi interval din 2017 numărul lor a crescut la 20!

O altă creştere s-a constatat la incendiile cauzate de instalaţiile electrice defecte, de altfel cea mai frecventă cauză: anul acesta 42 de incendii au izbucnit din acest motiv, cu zece mai multe decât anul trecut. Alte 38 de incendii au fost declanşate de coş sau burlan de fum defect ori necurăţat, 14 de acţiunea intenţionată, iar cinci de jocul copiilor cu focul. De altfel, numărul total al intervenţiilor la incendii a fost mai mic anul trecut, când s-au înregistrat 128 de astfel de evenimente.

Incendiile care au avut loc în acest an au dus la moartea a patru persoane şi rănirea altor 11, în timp ce alte patru victime au fost salvate de pompieri din mijlocul flăcărilor. Unul dintre cei patru bihoreni morţi a fost un orădean în vârstă de 60 de ani, a cărui apartament dintr-un bloc de pe strada Iza a fost cuprins de flăcări tocmai din pricina unei ţigări uitate aprinse.

În acelaşi interval prezentat, echipajele ISU Crişana au avut 85 de intervenţii la inundaţii, 15 operaţiuni de salvare de animale şi 12 de asanare muniţie neexplodată.

Din cele 3.597 de intervenţii SMURD, cu o medie zilnică de 23,82, cele mai multe – 1.031 la număr – au fost înregistrste la subunităţile Detaşamentului 2 Oradea. La fel ca şi numărul de incendii, şi numărul intervenţiilor SMURD a crescut faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 3.456 de misiuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON