Atacul care urma să fie lansat de Ziua Naţionlă la Târgu Secuiesc a fost plănuit încă din octombrie, după cum afirmă achetatorii.
Potrivit Digi24.ro, decizia atentatului fost luată după o întâlnire petrecută pe 10 octombrie la Bucureşti, a liderilor "64 de Comitate", iar Beke Istvan Attila a fost ales pentru a duce treaba la bun sfârşit pentru că era inginer electronist.
Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii la locuinţa şi la locul de muncă ale suspectului, dar şi la sediile mai multor filiale ale Mişcării de Tineret 64 de comitate. În urma descinderilor, anchetatorii au găsit 400 de materiale pirotehnice cu grad de risc 2 şi 3 în legătură cu care membrii organizaţiei susţineau că ar fi vorba despre petarde pentru Anul Nou şi artificii de tort.
Potrivit anchetatorilor, bombei i se spunea "pizza", iar membrii organizaţiei spuneau că merită să confecţioneze un astfel de dispozitiv pentru a acumula experienţă.
Digi mai menţionează şi că dispozitivul urma să fie amplasat într-un coş de gunoi din centrul oraşului, pentru a fi acţionat de la distanţă, cu ajutorul telefonului mobil. Mai mult, explozia urma să fie filmată de camerele de supraveghere care erau montate în magazinul în care lucra Beke Attila.
Tatăl lui Beke susţine că fiul său nu ar fi putut să comită un atentat şi că este doar un pasionat de airsoft. Aşa s-ar explica cele găsite de anchetatori în locuinţa sa.
Pe de altă parte, menţionează Digi24.ro, mişcarea de tineret "64 de comitate" (HVIM) a respins acuzaţiile României potrivit cărora intenţiona să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc. HVIM, care se descrie ca o grupare de "radicali naţionalişti", a mai declarat că organizaţia sa din Ţinutul Secuiesc a fost expusă la "hărţuieli şi calomnii din partea serviciilor secrete" pe parcursul zilei trecute, catalogând comunicatul de presă emis de serviciul român de informaţii ca fiind "plin de minciuni" deoarece autorităţile nu au găsit "niciun dispozitiv exploziv ce ar fi putut fi utilizat într-un mod imaginat de SRI".
În timpul percheziţiilor efectuate, autorităţile nu au găsit nimic altceva decât "steaguri, tricouri, petarde de Anul Nou, un accesoriu optic pentru airsoft şi artificii pentru un tort de zi de naştere", afirma HVIM.
Gruparea "64 de comitate", al cărei nume se referă la numărul de comitate din Ungaria în interiorul frontierelor pre-tratatul Trianon, a mai anunţat şi că din cauza "calomniilor absurde" se va adresa tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor de drepturi ale omului.
Creştin-Democraţii ce coguvernează în Ungaria au declarat că dacă acuzaţiile se dovedesc întemeiate, vor condamna HVIM deoarece minoritatea etnică maghiară din România a luptat întotdeauna pentru drepturile ei paşnic.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.