URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2018, 11:16

Aşteptaţi cu emoţii ziua de salariu? Parlamentarii au avut grijă să-şi mărească lefurile cu sute de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Modificările legislative impuse de coaliţia de guvernământ, criticată intens de societatea civilă, aduce scăderi importante de salariu în sectorul bugetar, de până la 40%, dar şi în cel privat. Parlamentarii, însă, au avut grijă ca revoluţia fiscală a guvernului să le aducă bani în plus: 800 de lei pe lună.

Potrivit Digi24.ro, senatorii şi deputaţii şi-au crescut leafa brută astfel încât să acopere transferul contribuţiilor şi să rămână cu peste 800 de lei în plus pe lună. Dacă în luna decembrie în cazul acestora salariul net era 9.153 lei/lună, în ianuarie a crescut la 9.993 lei, iar salariul brut a crescut de la 13.050 lei la 17.100 lei.

Întrebaţi de jurnalişti pe holurile parlamentului despre aceste creşteri, mai mulţi aleşi au spus că nu ştiu, că nu şi-au verificat cardurile.

Sursa citată mai arată că aproape 300.000 de funcţionari s-au trezit luni, în zi de salariu, că au lefuri mai mici după ce contribuţiile sociale au trecut din sarcina angajatorului la cea a salariatului.  

În timp ce parlamentarii câştigă la final de lună şi cu 800 de lei în plus, 22.000 de angajaţi din ministere şi din instituţiile din subordine pot avea salarii reduse cu până la 40%!

De exemplu, un director general la Ministerul de Externe, gradul II, va pierde aproape 3.500 de lei faţă de luna decembrie. Înseamnă că venitul său din luna ianuarie va ajunge la 9.411 lei. Iar situaţia se repetă şi la alte ministere, de exemplu la Finante şi Transporturi, arată sursa citată.

De altfel, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, a declarat jurnaliştilor că sindicaliştii se pregătesc de proteste, dat fiind că nu se înregistrează "nici pe departe o creştere salarială substanţială, aşa cum au anunţat în decursul timpului partidele de la guvernare".

Inclusiv sectorul privat se vor primi salarii mai mici. "Avem peste două milioane de salariaţi din mediul economic concurenţial pentru care angajatorii nu au făcut prin acte adiţionale această majorare a salariului brut de încadrare", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON