Orădenii sunt poftiţi la o incursiune în timpuri medievale. Fortăreaţa, de obicei prea liniştită, va fi animată săptămâna viitoare de sute de luptători, cavaleri, domniţe şi meşteşugari care se vor instala în curtea Palatului Princiar.
Pe lângă demonstraţii de lupte, jonglerii cu focul şi spectacolele cu trubaduri, organizatorii Festivalului Medieval al Cetăţii au pregătit, însă, şi câteva concerte de modă nouă, cu invitaţi celebri şi cât se poate de actuali.
Casa cavalerilor
De anul acesta, Zilele Cetăţii se transformă în Festivalul Medieval al Cetăţii, întrucât cele mai multe evenimente vor prezenta obiceiuri specifice epocii. Evenimentul va avea loc între 7 şi 9 iulie, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) din subordinea Primăriei, care investeşte în această ediţie 350.000 lei. "Dacă anul trecut am avut circa 100 de personaje medievale din diverse trupe din ţară, anul acesta vor fi peste 200 de "actori", care se vor instala în Cetate cu tabere şi corturi medievale", explică preşedintele APTOR, Mihai Jurca.
Printre oaspeţi se numără membrii asociaţiilor Cavalerii Cetăţii Bârsei, Terra Ultra Silvana, Lupii din Pustă şi Deus Vult, ai Ordinului Temples Milites (Ungaria) şi ai Companiei Draco Nigrus, care vor deschide festivalul printr-o paradă ce va străbate zona centrală a oraşului. Odată ajunşi în fortăreaţă, protagoniştii îşi vor instala taberele în curtea Palatului Princiar, unde vor expune arme şi se vor întrece în lupte.
Lupte, jocuri şi ospeţe
În cadrul evenimentului va fi recreat şi un asediu al păgânilor asupra Cetăţii, astfel că orădenii avea ocazia să vadă la porţile fortăreţei domniţe care se apără aruncând cu legume în invadatori şi bărbaţi trăgând în ei cu tunuri şi chiar cu săgeţi.
În perioada 7-9 iulie, în Cetate vor fi deschise şi numeroase ateliere de fierărie, pielărie, ţesătorie, olărit şi împletit. În prima curte va fi amenajată o zonă de relaxare cu corturi, baloţi de paie şi fotolii colorate, iar alături de aceasta una pentru copii, cu diverse jocuri din lemn, precum căluţi făcuţi din butoaie, şi popice. Evident, festival - fie el şi medieval - fără ospăţ nu se poate, aşa că vizitatorii vor avea la dispoziţie şi un târg cu produse tradiţionale şi artizanale, dar şi standuri cu de-ale gurii, mâncare şi băutură.
În perioada evenimentului, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea va avea un program prelungit, curioşii fiind invitaţi să descopere istoria fortăreţei, povestită prin obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice prilejuite de lucrările pentru reabilitare.
Trubadurii vechi şi noi
Tot în prima curte a fortăreţei va fi instalată şi scena mare, unde se vor ţine mai multe concerte care se anunţă atractive. Organizatorii aduc la Oradea trupe care interpretează muzică medievală, cu instrumente specifice - cimpoaie, fluiere şi tobe - precum Lupus Dacus, Peregrinii din Transilvania şi Huniadi Cantores, trubadurii urmând să se amestece între târgoveţi pentru a completa atmosfera medievală.
Vineri seară, pe scena mare vor urca trupa Cobzality - care reinterpretează piese din folclorul românesc - şi Phoenix-ul lui Nicu Covaci (foto), care îi va avea drept invitaţi pe Dan Andrei Aldea şi pe Călin Pop. Sâmbătă, pe scenă va urca trupa Vama.
În primele două seri ale Festivalului, fiecare concert va fi încheiat cu spectacole de jonglerii cu focul prezentate de trupa Hypnosis, pentru închiderea ediţiei fiind programat un concert al trupei Subcarpaţi, care a captat publicul românesc cu un mix inedit între piese tradiţionale româneşti şi ritmuri contemporane. O întâlnire, aşadar, între trecut şi prezent, numai potrivită pentru o sărbătoare în Cetate...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.