URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2017, 12:32

"Asediu" în Cetate! Phoenix, Vama şi Subcarpaţi vin săptămâna viitoare la Oradea, într-un nou festival medieval

'Asediu' în Cetate! Phoenix, Vama şi Subcarpaţi vin săptămâna viitoare la Oradea, într-un nou festival medieval OASPEŢI ÎN ARMURI. Pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori în curtea Cetăţii, şi ediţia din acest an oferă "confruntări" între ordinele cavalereşti invitate la sărbătoare, luptătorii urmând să-şi dispute întâietatea după canoanele şi cu armele seculare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt poftiţi la o incursiune în timpuri medievale. Fortăreaţa, de obicei prea liniştită,  va fi animată săptămâna viitoare de sute de luptători, cavaleri, domniţe şi meşteşugari care se vor instala în curtea Palatului Princiar.

Pe lângă demonstraţii de lupte, jonglerii cu focul şi spectacolele cu trubaduri, organizatorii Festivalului Medieval al Cetăţii au pregătit, însă, şi câteva concerte de modă nouă, cu invitaţi celebri şi cât se poate de actuali.

Casa cavalerilor

De anul acesta, Zilele Cetăţii se transformă în Festivalul Medieval al Cetăţii, întrucât cele mai multe evenimente vor prezenta obiceiuri specifice epocii. Evenimentul va avea loc între 7 şi 9 iulie, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) din subordinea Primăriei, care investeşte în această ediţie 350.000 lei. "Dacă anul trecut am avut circa 100 de personaje medievale din diverse trupe din ţară, anul acesta vor fi peste 200 de "actori", care se vor instala în Cetate cu tabere şi corturi medievale", explică preşedintele APTOR, Mihai Jurca.

Printre oaspeţi se numără membrii asociaţiilor Cavalerii Cetăţii Bârsei, Terra Ultra Silvana, Lupii din Pustă şi Deus Vult, ai Ordinului Temples Milites (Ungaria) şi ai Companiei Draco Nigrus, care vor deschide festivalul printr-o paradă ce va străbate zona centrală a oraşului. Odată ajunşi în fortăreaţă, protagoniştii îşi vor instala taberele în curtea Palatului Princiar, unde vor expune arme şi se vor întrece în lupte.

Lupte, jocuri şi ospeţe

În cadrul evenimentului va fi recreat şi un asediu al păgânilor asupra Cetăţii, astfel că orădenii avea ocazia să vadă la porţile fortăreţei domniţe care se apără aruncând cu legume în invadatori şi bărbaţi trăgând în ei cu tunuri şi chiar cu săgeţi.

În perioada 7-9 iulie, în Cetate vor fi deschise şi numeroase ateliere de fierărie, pielărie, ţesătorie, olărit şi împletit. În prima curte va fi amenajată o zonă de relaxare cu corturi, baloţi de paie şi fotolii colorate, iar alături de aceasta una pentru copii, cu diverse jocuri din lemn, precum căluţi făcuţi din butoaie, şi popice. Evident, festival - fie el şi medieval - fără ospăţ nu se poate, aşa că vizitatorii vor avea la dispoziţie şi un târg cu produse tradiţionale şi artizanale, dar şi standuri cu de-ale gurii, mâncare şi băutură.

În perioada evenimentului, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea va avea un program prelungit, curioşii fiind invitaţi să descopere istoria fortăreţei, povestită prin obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice prilejuite de lucrările pentru reabilitare.

Trubadurii vechi şi noi

Tot în prima curte a fortăreţei va fi instalată şi scena mare, unde se vor ţine mai multe concerte care se anunţă atractive. Organizatorii aduc la Oradea trupe care interpretează muzică medievală, cu instrumente specifice - cimpoaie, fluiere şi tobe - precum Lupus Dacus, Peregrinii din Transilvania şi Huniadi Cantores, trubadurii urmând să se amestece între târgoveţi pentru a completa atmosfera medievală.

Vineri seară, pe scena mare vor urca trupa Cobzality - care reinterpretează piese din folclorul românesc - şi Phoenix-ul lui Nicu Covaci (foto), care îi va avea drept invitaţi pe Dan Andrei Aldea şi pe Călin Pop. Sâmbătă, pe scenă va urca trupa Vama. 

În primele două seri ale Festivalului, fiecare concert va fi încheiat cu spectacole de jonglerii cu focul prezentate de trupa Hypnosis, pentru închiderea ediţiei fiind programat un concert al trupei Subcarpaţi, care a captat publicul românesc cu un mix inedit între piese tradiţionale româneşti şi ritmuri contemporane. O întâlnire, aşadar, între trecut şi prezent, numai potrivită pentru o sărbătoare în Cetate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pai se poate
da chiar asa , cum sa va lasati la ungurasi :)))
Postat 01 Iulie 2017, 12:56 de wolf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON