URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2017, 12:32

"Asediu" în Cetate! Phoenix, Vama şi Subcarpaţi vin săptămâna viitoare la Oradea, într-un nou festival medieval

'Asediu' în Cetate! Phoenix, Vama şi Subcarpaţi vin săptămâna viitoare la Oradea, într-un nou festival medieval OASPEŢI ÎN ARMURI. Pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori în curtea Cetăţii, şi ediţia din acest an oferă "confruntări" între ordinele cavalereşti invitate la sărbătoare, luptătorii urmând să-şi dispute întâietatea după canoanele şi cu armele seculare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt poftiţi la o incursiune în timpuri medievale. Fortăreaţa, de obicei prea liniştită,  va fi animată săptămâna viitoare de sute de luptători, cavaleri, domniţe şi meşteşugari care se vor instala în curtea Palatului Princiar.

Pe lângă demonstraţii de lupte, jonglerii cu focul şi spectacolele cu trubaduri, organizatorii Festivalului Medieval al Cetăţii au pregătit, însă, şi câteva concerte de modă nouă, cu invitaţi celebri şi cât se poate de actuali.

Casa cavalerilor

De anul acesta, Zilele Cetăţii se transformă în Festivalul Medieval al Cetăţii, întrucât cele mai multe evenimente vor prezenta obiceiuri specifice epocii. Evenimentul va avea loc între 7 şi 9 iulie, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) din subordinea Primăriei, care investeşte în această ediţie 350.000 lei. "Dacă anul trecut am avut circa 100 de personaje medievale din diverse trupe din ţară, anul acesta vor fi peste 200 de "actori", care se vor instala în Cetate cu tabere şi corturi medievale", explică preşedintele APTOR, Mihai Jurca.

Printre oaspeţi se numără membrii asociaţiilor Cavalerii Cetăţii Bârsei, Terra Ultra Silvana, Lupii din Pustă şi Deus Vult, ai Ordinului Temples Milites (Ungaria) şi ai Companiei Draco Nigrus, care vor deschide festivalul printr-o paradă ce va străbate zona centrală a oraşului. Odată ajunşi în fortăreaţă, protagoniştii îşi vor instala taberele în curtea Palatului Princiar, unde vor expune arme şi se vor întrece în lupte.

Lupte, jocuri şi ospeţe

În cadrul evenimentului va fi recreat şi un asediu al păgânilor asupra Cetăţii, astfel că orădenii avea ocazia să vadă la porţile fortăreţei domniţe care se apără aruncând cu legume în invadatori şi bărbaţi trăgând în ei cu tunuri şi chiar cu săgeţi.

În perioada 7-9 iulie, în Cetate vor fi deschise şi numeroase ateliere de fierărie, pielărie, ţesătorie, olărit şi împletit. În prima curte va fi amenajată o zonă de relaxare cu corturi, baloţi de paie şi fotolii colorate, iar alături de aceasta una pentru copii, cu diverse jocuri din lemn, precum căluţi făcuţi din butoaie, şi popice. Evident, festival - fie el şi medieval - fără ospăţ nu se poate, aşa că vizitatorii vor avea la dispoziţie şi un târg cu produse tradiţionale şi artizanale, dar şi standuri cu de-ale gurii, mâncare şi băutură.

În perioada evenimentului, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea va avea un program prelungit, curioşii fiind invitaţi să descopere istoria fortăreţei, povestită prin obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice prilejuite de lucrările pentru reabilitare.

Trubadurii vechi şi noi

Tot în prima curte a fortăreţei va fi instalată şi scena mare, unde se vor ţine mai multe concerte care se anunţă atractive. Organizatorii aduc la Oradea trupe care interpretează muzică medievală, cu instrumente specifice - cimpoaie, fluiere şi tobe - precum Lupus Dacus, Peregrinii din Transilvania şi Huniadi Cantores, trubadurii urmând să se amestece între târgoveţi pentru a completa atmosfera medievală.

Vineri seară, pe scena mare vor urca trupa Cobzality - care reinterpretează piese din folclorul românesc - şi Phoenix-ul lui Nicu Covaci (foto), care îi va avea drept invitaţi pe Dan Andrei Aldea şi pe Călin Pop. Sâmbătă, pe scenă va urca trupa Vama. 

În primele două seri ale Festivalului, fiecare concert va fi încheiat cu spectacole de jonglerii cu focul prezentate de trupa Hypnosis, pentru închiderea ediţiei fiind programat un concert al trupei Subcarpaţi, care a captat publicul românesc cu un mix inedit între piese tradiţionale româneşti şi ritmuri contemporane. O întâlnire, aşadar, între trecut şi prezent, numai potrivită pentru o sărbătoare în Cetate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pai se poate
da chiar asa , cum sa va lasati la ungurasi :)))
Postat 01 Iulie 2017, 12:56 de wolf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON