URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Noiembrie 2017, 14:20

Aruncaţi aici! RER Ecologic Service a deschis primul centru de colectare gratuită a deşeurilor (FOTO)

Începând de joi, orădenii pot scăpa gratuit de aproape orice fel de deşeuri, la primul punct de colectare separată din Oradea.

Gratis pentru orădeni

Construită de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, în baza contractului cu Primăria Oradea, platforma se află pe strada Thurzo Sandor, la capătul cimitirului municipal şi, totodată, la baza pasajului suprateran care face legătura cu cartierul Grigorescu.

"Azi inaugurăm centrul de colectare selectivă din Oradea. Este un centru modern, civilizat, care are ca şi principal scop încercarea de a colecta cât mai selectiv deşeurile aruncate de către populaţie şi, sper eu, îmbunătăţirea efectelor asupra mediului, pentru că toţi cetăţenii municipiului Oradea pot depozita gratuit aici deşeurile care sunt stipulate în regulamentul de funcţionare şi care sunt notate inclusiv pe fiecare container în parte", a declarat viceprimarul Florin Birta, la inaugurarea punctului de colectare.

Concret, în acest centru întins pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, orice orădean poate să predea, gratuit, 12 tipuri de deşeuri: deşeuri cu conţinut periculos (categorie care include deşeuri precum medicamente expirate, bidoane insecticide, baterii şi acumulatoare, uleiuri, cutii de vopsele etc.), materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări pentru care nu este necesară autorizaţie de construire şi bunuri reutilizabile. Pe scurt: orice fel de deşeuri produse într-o gospodărie!

Centrul este deschis de luni până sâmbătă între orele 9 şi 17, între lunile noiembrie şi februarie, respectiv între orele 8 şi 20, între lunile martie şi octombrie.

Simplu şi eficient

"Ca şi reguli de colectare, colegii noştri care vor fi aici în orele funcţionale vor îndruma cetăţenii la care container să se deplaseze. Avem şi un regulament afişat pe containerul nostru de birou. Sunt unele fracţii la care acceptăm cantităţi nelimitate, precum hârtie, cartoane, plastice, metale, iar cantităţi limitate primim la moloz şi mobilier, care înseamnă volum mare", a explicat Zoltán Pálhegyi (foto), director general Economic-Marketing în cadrul RER Ecologic Service.

Aşadar, un orădean care, de pildă, are de aruncat un sac cu gresia veche din baie, nişte resturi vegetale de la curăţenia din curte ori nişte anvelope vechi merge cu ele la punctul de colectare, cu cartea de identitate care atestă că este orădean, iar angajaţii punctului de colectare îl îndrumă spre containerul în care trebuie să-şi arunce resturile. De asemenea, dacă e nevoie, angajaţii RER Ecologic Service vor ajuta la golirea deşeurilor. Deşeurile vor fi predate apoi de RER Ecologic Service firmelor specializate în neutralizarea lor.

O situaţie specială este însă cea a recipientului pentru "bunuri reutilizabile". "Ideea ne-a venit după ce am făcut o vizită la un punct similar din Iaşi. Sunt bunuri de care cetăţenii nu mai au nevoie, dar sunt funcţionale. Poate fi vorba deun radio vechi, un televizor, un corp de mobilier. Vom încerca să găsim noi proprietari pentru aceste obiecte, persoane care să aibă nevoie de ele", a precizat Florin Gontariu (foto), director general Tehnic – Investiţii în cadrul RER Ecologic Service. Aceste bunuri vor ajunge la sărmanii Oradiei, identificaţi cu ajutorul ASCO.

 Primul din 100

Investiţia de 150.000 de euro a fost suportată exclusiv de RER Ecologic Service, în baza contractului încheiat cu Primăria Oradea în urmă cu doi ani, prin care operatorul licenţiat de salubritate şi-a asumat investiţii de 800.000 de euro, datorită faptului că aleşii orădenilor au votat prelungirea contractului de delegare a gestiunii serviciului până în 2020.

În şedinţa de luna trecută a Consiliului Local, a fost aprobat şi regulamentul de funcţionare al acestui punct de colectare separată, dar şi costul Primăriei pentru funcţionarea lui, de 10.000 de lei lunar.

Aceste centru este singurul din Oradea şi printre puţinele din ţară. În municipiul de pe Crişul Repede ar putea însă să apară şi alte platforme similare. "Primăria Municipiului Oradea caută terenuri pentru încă un astfel de centru", a precizat vicele Florin Birta. Edilul a mai ţinut să le mulţumească reprezentanţilor RER Ecologic Service pentru implicarea în îmbunătăţirea sistemului de salubritate orădean.

Totodată, a anunţat că această investiţie inaugurată joi deschide lista celor 100 de proiecte pentru Oradea, pe care primarul Ilie Bolojan le vrea realizate în următorii doi ani, pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
e ok
Recent am avut o renovare,..am platit o caciula de bani sa scap de moloz...
Postat 16 Noiembrie 2017, 22:09 de zorro
fara curatenie de primavara si toamna
Transportul - pana la punctul de colectare nou infiintat - al unui obiect de mobilier costa cel putin 50 lei,pe cand punctele de colectare temporare din perioadele de curatenie primavara si toamna amplasate pe raza intregului municipiu erau mult mai la indemana oradenilor fiind eficiente din punctul nostru de vedere : al cetatenilor.
Postat 16 Noiembrie 2017, 18:08 de platona
Daca este curent si iluminat public
Care e motivul pentru care au program mai scurt iarna?
Postat 16 Noiembrie 2017, 15:49 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON