URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 07 MAI 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Veștile bune sunt rare și de obicei nu prea se împlinesc. Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, clocea de mult să mute Grădina Zoologică din Oradea în pădurile Felixului, spre desfătarea turiștilor care nu prea au ce face în timpul petrecut prin stațiune. Prețul este o centură nou-nouță care să ducă traficul uriaș de beiușeni direct în cartierele Oradiei, fără să mai polueze stațiunea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiţi bancul cu olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte hainele? Aşa şi Guvernul nostru, de parcă n-ar fi avut atâtea alte lucruri de făcut, serioase, s-a apucat să dea săptămâna trecută o Ordonanţă menită, cică, să "debirocratizeze activitatea în cadrul microîntreprinderilor". Concret, firmele cu până la 9 angajaţi nu mai sunt obligate să aibă fişa postului pentru aceştia şi nici regulament intern...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Aşa cum unii au nevoie să iubească, alţii simt nevoia lăuntrică de a urî. Pentru ei ura este propulsorul lumii. Ura îi ridică din pat, îi trimite la muncă, le dictează relaţiile sociale, îi face să deschidă gura, le dictează discursul şi le modelează minţile. Nefericiţi, suferinzi, chiar dacă nu ştiu asta, demni de compasiune, "urâtorii" îşi găsesc validarea prin intensitatea dezaprobării pentru ceilalţi. Preferabil pentru toţi ceilalţi.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Veţi merge în vacanţă vara aceasta?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat una dintre cele mai discutabile decizii din întreaga sa istorie. Într-o decizie obligatorie, pronunţată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a stabilit că "instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare a leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor.
26 Aprilie 2020, 16:00

Artişti în criză: Cum i-a afectat criza provocată de pandemie pe artiştii din Bihor (FOTO / VIDEO)

Artişti în criză: Cum i-a afectat criza provocată de pandemie pe artiştii din Bihor (FOTO / VIDEO) CÂNTECE PENTRU MEDICI. Obligat acum să renunţe la petrecerile unde făcea atmosferă alături de band-ul lui, Berki, un cunoscut entertainer orădean, a realizat deja, în izolare, două clipuri alături de mai mulţi cântăreţi, oameni din industria de evenimente, dar şi de actorul Richard Balint, interpretând la unison şlagăre cunoscute, dedicate medicilor şi celorlalte persoane din linia întâi în lupta cu coronavirusul
Artişti în criză: Cum i-a afectat criza provocată de pandemie pe artiştii din Bihor (FOTO / VIDEO) Artiștii locali care au cântat „We are the World” pentru cei din linia întâi. (Sursa foto: captură video - Facebook Berki Gheorghe)
Artişti în criză: Cum i-a afectat criza provocată de pandemie pe artiştii din Bihor (FOTO / VIDEO) Actorul Teatrului Regina Maria, Răzvan Vicoveanu, în spectacolul „Creștinii”. Pentru rolul secundar în acest spectacol el a fost nominalizat la premiile UNITER. (Sursa foto: Facebook - Teatrul Regina Maria)
Artişti în criză: Cum i-a afectat criza provocată de pandemie pe artiştii din Bihor (FOTO / VIDEO) Artistul local Picky (Sursa foto: Facebook - Picky Axinte)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Epidemia de coronavirus a "ucis" încă de la început orice activitate artistică ori culturală ce presupune prezenţa publicului.

Artiştilor le-a fost interzis să mai urce pe scene şi, astfel, au fost lăsaţi - unii parţial, alţii total - fără veniturile de pe urma spectacolelor de toate felurile. Deşi nu trec printr-o etapă fastă, mulţi dintre ei continuă să creeze, în aşteptarea reîntâlnirii cu publicul şi cu aplauzele...

Rockeri fără scenă

Călin Pop și fiica sa, Ambra PopCu o carieră de 38 de ani în spate, formaţia rock Celelalte Cuvinte se afla în plin turneu de promovare a noului album Electric Live, când numărul cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus se înmulţeau în ţară. Pe 21 martie, orădenii ar fi urmat să ţină un concert pentru publicul de acasă. "După Oradea ar fi urmat Buzău, Bucureşti şi Braşov, dar am fost nevoiţi să anulăm totul", povesteşte solistul Călin Pop (foto).

Membrii formaţiei nu doar că au stopat turneul, ci au rămas şi fără "drogul" de care au nevoie. "Aplauzele publicului erau ca un drog pentru noi. Acum trebuie să ţinem legătura cu fanii prin internet şi nu e acelaşi lucru. Nu e deloc uşor pentru mine, dar nu mă plâng, ci compun", spune artistul, care săptămâna trecută a şi lansat un single pe platformele de streaming, "Speranţă în glas", realizat cu Universal Music. Videoclipul, filmat de artist în locuinţa proprie, o surprinde şi pe fiica sa, Ambra, care cântă împreună cu el. Mesajul piesei este, aşa cum sugerează şi titlul, unul pozitiv, rockerul transmiţând ideea că speranţa poate salva pe oricine în astfel de momente.

În plină ascensiune, trupa orădeană Mustang, înfiinţată anul trecut, se afla şi ea în toiul pregătirilor pentru lansarea albumului "Generaţii" când a "lovit" epidemia. Lansarea albumului, programată pe 19 mai la Bucureşti, a fost evident anulată. Mai rău, membrii trupei au fost nevoiţi să intre, din 1 aprilie, în şomaj tehnic. "Noroc că mai am eu o altă sursă de venit, să îi ajut", spune managerul şi textierul trupei, Daniela Drăgan Florea.

Trimişi în şomaj

Actorii celor două teatre orădene, Regina Maria şi Szigligeti, precum şi muzicienii Filarmonicii de Stat, au intrat şi ei din 16 aprilie în şomaj tehnic, în urma unei decizii luate de conducerea Consiliului Judeţean Bihor, care a dorit să facă economii la bugetul de salarii, dat fiind că sălile de spectacol s-au închis.

Pe perioada stării de urgenţă, angajaţii instituţiilor de cultură menţionate vor primi 75% din salariul de bază. Unii au comentat decizia, spunând că practic artiştii sunt primii sacrificaţi, iar alţi angajaţi ai CJ sunt protejaţi, însă nimeni n-a contestat-o public.

Şi de acasă, actorii continuă unele proiecte, ba au şi demarat altele. "Noi avem ce face. Actorii lucrează la două spectacole, dar şi la proiectul «Teatrul şi Educaţia», în care se înregistrează citind opere literare din programa elevilor de gimnaziu şi de liceu", spune directorul artistic al trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria, Andrian Locovei.

Chiar şi aşa, contactul direct cu publicul le lipseşte actorilor. "Noi ne hrănim din aplauze. Da, am mai postat pe Facebook spectacole filmate, vedem reacţiile oamenilor, dar nu e acelaşi lucru", spune Răzvan Vicoveanu (foto), actorul orădean nominalizat recent la Premiile UNITER pentru rolul său din spectacolul "Creştini".

Trimişi şi ei acasă, muzicienii Filarmonicii continuă să repete şi să studieze. "Ei trebuie să repete mereu pentru că, altfel, îşi pierd îndemânarea", spune directorul Meleg Vilmos.

Trai din economii

Soliştii şi formaţiile care îşi câştigă existenţa cântând la diverse evenimente, cum ar fi nunţi şi botezuri, vor resimţi efectele crizei îndeosebi după Paşti, când, în mod normal, ar fi început sezonul acestor petreceri.

"În perioada asta va fi bine numai de cei care au fost chibzuiţi cu banii. Eu trăiesc acum din economii, pentru că sunt obişnuit şi ştiu că şase luni pe an muncesc, şase luni stau", spune Picky (foto), unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi de coveruri din Oradea. Când, în sfârşit, se vor relua evenimentele cu public mare, cântăreţul e conştient că va trebui să aplice tarife de criză. "Oamenii vor fi afectaţi şi nu vor mai avea atâtea venituri, de aceea ne gândim să facem reduceri", mai zice solistul.

La rândul său, interpretul de muzică populară din Bihor Ciprian Zopota spune că, în lipsa cântărilor, şi-a găsit ce să facă acasă. "Exersez şi chiar compun, lucru pe care nu prea mi l-am permis pentru că nu aveam timp", zice el.

"We Are the World"

Consemnat şi el departe de scenă, Berki (foto), un alt entertainer cunoscut de la petrecerile din Oradea, a iniţiat un proiect frumos. Mai mulţi cântăreţi, în frunte cu el, precum şi fotografi sau videografi, s-au filmat cântând celebra piesă a lui John Lennon, "Imagine", care transmite un puternic mesaj de speranţă.

Clipul a fost dedicat de artişti medicilor şi celorlalte persoane aflate în linia întâi în lupta cu virusul care ne ţine în case. Pentru că rezultatul a atras sute de reacţii pozitive, în duminica Floriilor, Berki a publicat pe pagina sa de Facebook un alt video, în care el şi prietenii săi cântă "We Are the World", hit al anului 1985 interpretat de mai multe vedete americane. De data aceasta s-au mai alăturat iniţiativei actorul Richard Balint şi poliţista Natalia Selegean, remarcată la X Factor şi Vocea României, iar rezultatul a fost şi mai apreciat de iubitorii de muzică.

Inspiraţi de pandemia care îi ţine în case, membrii unei noi trupe orădene "X" au realizat un cover după melodia "Heal the World" a lui Michael Jackson. "Încercăm să vindecăm lumea prin muzică", spune solistul Răzvan Chebeleu în debutul videoclipului. Echipa este formată din nouă membri care au mai cântat până acum şi în alte formaţii, la cârma proiectului aflându-se Remus Petruţ, un orădean care s-a reîntors în oraşul de pe Criş în 2009 după mai multe colaborări în Bucureşti, inclusiv cu Andra şi Pepe.

Fără ajutorFlorin Budeu, impresar

Dacă unii cântăreţi pot acum să trăiască, temporar, din economii, pentru alţii situaţia nu e la fel de fericită. "Ei au felul lor de a fi, mulţi dintre cei pe care îi cunosc nu au un statut foarte clar juridic. Nu le place birocraţia şi se trezesc în perioade ca asta că nu pot să beneficieze de ajutorul statului", spune impresarul orădean Florin Budeu (foto).

Când îşi vor putea relua activitatea, Budeu crede că artiştii locali ar trebui sprijiniţi de autorităţi. "Să-ţi faci un nume la nivel local nu e uşor. Investeşti bani, timp, energie, iar acum totul a fost distrus, în doar câteva săptămâni. Singura soluţie ar fi ca, după ce se vor putea organiza din nou evenimente, administraţia locală să sprijine artiştii locali, nu să cheme tot vedetele de la nivel naţional", crede impresarul.

Dar când va fi asta, nimeni nu poate să spună cu certitudine...


TRUBADUR UITAT
În grija prietenilor

Lucian Chelu, artist OradeaRestricţiile privind activităţile artistice l-au afectat puternic şi pe un cântăreţ care a înseninat serile multor orădeni. Este vorba de interpretul Lucian Chelu care, când vremea o permitea, cânta în Parcul Libertăţii, fiind răsplătit de trecători cu mici donaţii. "Mă simt inutil. Locuind singur, bucuria pe care o aveam era atunci când cântam şi primeam zâmbete de la copii sau complimente ca «Mi-aţi făcut ziua mai frumoasă»", zice trubadurul.

La cei 68 de ani ai săi, Chelu nu primeşte pensie pentru că are numai nouă ani înregistraţi în cartea de muncă. Cu toate astea, nu se plânge. "Mâncare îmi mai aduc câţiva prieteni, iar fiica mea îmi cumpără medicamente", spune el.

I-au mai rămas şi nişte economii de pe vremea când cânta pe străzile din Germania. "Acolo centrul era superb, plin cu copaci şi flori, nu vedeai atât de multe betoane ca aici. Adevărul e că nu ştim să avem grijă de ce avem şi cred că de asta a şi dat boala asta peste noi", mărturiseşte artistul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0881 RON
  • 1 EUR = 4.9266 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON