URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2021, 10:01

Artista din Barou: O avocată din Bihor a ajuns cunoscută în lumea artiștilor ca pictoriță (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De mai bine de un an, printre zecile de birouri sobre de avocaţi din Baroul Bihor se remarcă şi cel al unei artiste.

După ce urcă scările până la etajul II şi trec de o uşă albă, simplă, clienţii Dianei David se trezesc într-o încăpere cochetă, decorată cu picturi pline de culoare, ce le fură privirile. Lucrările au fost realizate chiar de avocată, care, când nu este în robă în instanţă sau la laptop în cabinet, preferă să picteze retrasă într-un colţ al casei.

Diana se consideră începătoare, deşi unele dintre creaţiile sale au fost deja incluse în galerii de artă din Cluj, Bucureşti, Madrid şi Veneţia. Şi poate fi doar începutul...

Copilărie cu albume de artă

Născută în Aleşd cu patru decenii în urmă, Diana avea în copilărie preocupări diferite de cele ale colegilor de aceeaşi vârstă. "Mă fascinau picturile din albumele de artă ale părinţilor, pe care le admiram ore în şir, iar mai târziu biografiile pictorilor zbuciumaţi. Înainte de adolescenţă citisem şi recitisem biografia lui Michelangelo Buonarroti, redată în cartea «Agonie şi Extaz», şi pe cea a lui Vincent van Gogh, din «Bucuria vieţii»", îşi aminteşte ea.

Pasiunea picturii a fost depăşită, însă, de o alta. În clasa a VIII-a şi-a anunţat familia că vrea să fie avocat, iar la absolvirea liceului a fost admisă, cu 9.70, la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. După încheierea studiilor, tânăra şi-a început cariera ca jurist în Oradea, iar după alţi cinci ani a intrat în Baroul Bihor.

Impulsul actriţei

Dedicată profesiei, Diana s-a remarcat în breaslă ca specialistă în drept comercial şi contencios fiscal, fapt ce i-a adus o listă impresionantă de clienţi. A ajuns, astfel, să-şi împartă tot timpul între birou, sălile de judecată şi creşterea băieţilor, de 12 şi 16 ani. Deşi se putea considera împlinită, Diana îşi dorea totuşi o schimbare. "Căutam de mulţi ani să echilibrez duritatea profesiei de avocat cu o altă activitate", zice ea.

În toamna lui 2019 a participat la o "SerArtă" (foto), eveniment organizat de actriţa Adela Lazăr în cafeneaua Columbus din Pasajul Vulturul Negru, unde orădenii erau invitaţi să picteze alături de artista Teatrului Regina Maria. "În prima seară am primit tema «Fericirea». Mi-am lăsat gândurile să zboare, am lăsat culorile să se joace pe pânză, iar la final am fost încurajată de Adela. Aşa că am mai fost de câteva ori acolo", îşi aminteşte Diana.

Pandemie cu noroc

Dorind să lucreze şi acasă, la începutul anului trecut şi-a cumpărat vopsele, pânze, pensule şi cuţite de pictură şi şi-a amenajat un mic atelier unde pictează în special seara, alături de fiul cel mic. "Mânuisem atâţia ani doar cuvintele, îmi «digitalizasem» sufletul, iar acum simţeam pur şi simplu că evadez. Pentru că instanţele erau închise din cauza pandemiei, au fost zile în care nu am mers la birou, timp în care m-am dedicat mult picturii". Iar aprecierile n-au întârziat să apară...

Ce o inspiră? Lucrările pictorilor veneraţi în copilărie şi ale impresioniştilor, concentraţi pe reprezentarea luminii naturale. Diana lucrează în ulei şi acril, un tablou fiind gata în câteva ore, zile sau săptămâni, în funcţie de starea de spirit şi de timpul avut are la dispoziţie.

Majoritatea creaţiilor sunt peisaje din natură, dar a pictat şi portrete, natură moartă şi peisaje citadine, între cele mai recente numărându-se şi un tablou cu Corso-ul orădean seara. Preferata sa este "Refugiu" (foto), simbolizând izolarea în casă printr-o carte şi o vază cu flori aşezate în faţa unei ferestre cu vedere afară.

Lăudată de profesionişti

Avocata nu a urmat cursuri în domeniu, dar de câteva luni frecventează atelierul pictorului orădean Alex Herdelău, care îi dă sfaturi. Talentul său a fost remarcat şi de artişti din Cluj, care au inclus "Refugiul" la Salonul Cluj Art Evolution, dar şi de cei din Capitală, care au selectat "La marginea pădurii" şi "Surâsul primăverii" pentru Salonul Primăverii.

Alte patru lucrări, între care şi portretul "Timpul" (foto), au fost expuse în galeria de artă Eka & Moor din Madrid şi în D'E.M din Veneţia.

Echilibru şi graţie

La un an şi jumătate de când pictează, pe 1 iunie, Diana David şi Alex Herdelău au vernisat expoziţia "Equilibrium and Grace" în incinta galeriei Cluj Art, unde au fost expuse, până pe 18 iunie, 20 de lucrări, cele mai multe inspirate din natură.

Diana nu s-a gândit încă la o expoziţie şi în Oradea. "Nu a venit momentul", spune ea cu modestie. Mulţi i-au sugerat să şi vândă lucrări, lucru la care recunoaşte că se gândeşte. "Eu tot ce fac este din pasiune, dar nu se ştie niciodată ce-ţi aduce viitorul. Nu voi spune nu oportunităţilor", zice ea, mândră că pasiunea sa a devenit, într-un timp atât de scurt, apreciată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
felicitari la dublu
felicitari pentru calitatea articolului scris, dna Sim! succes si multe reusite dnei David, este foarte talentata!
Postat 20 Iunie 2021, 18:00 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON