URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2015, 18:53

Artist sub blitz: Orădeanul Ştefan Tóth a fondat unul dintre cele mai longevive foto-cluburi din Europa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu mai bine de cinci decenii, în satul Tăuteu, Ştefan Tóth avea pentru prima oară în faţa ochilor un aparat de fotografiat. "Era al unor rude din Ungaria care veniseră în vizită. M-a fascinat cum intră lumina în aparat, cum obiectivul captează imaginea şi apoi aceasta capătă viaţă", povesteşte Tóth, ajuns între timp unul dintre cei mai renumiţi fotografi din România.

Arta fotografică i-a fost de altfel preocuparea cea mai mare, dovadă că, pe mâna lui, Clubul Foto Nufărul a ajuns în pragul celei de-a 40-a aniversări, iar galeria Euro Foto Art, singura galerie permanentă de artă fotografică din ţară, împlineşte un sfert de veac de existenţă.

Din grădină... la Bucureşti

Prima poză pe care Ştefan Tóth îşi aminteşte că a făcut-o a fost acasă, la Tăuteu, pe când era adolescent. "Am fotografiat grădina primăvara, având în mijloc pomi fructiferi vopsiţi cu alb", povesteşte bărbatul ajuns acum la 63 de ani. Nu bănuia pe-atunci că imortalizarea renaşterii naturii va consfinţi pentru el naşterea instinctului de fotograf.

Fotograf profesionist a devenit graţie armatei. "Îl cunoşteam pe fotoreporterul ziarului Trupelor de Securitate, Jandarmeria de azi, care m-a întrebat dacă vreau să vin la ziar", povesteşte Tóth. Pe 21 iunie 1971 a primit ordinul de încorporare, iar cele 16 luni de stagiu în redacţia publicaţiei militare i-au fost cea mai bună şcoală de fotografie. "Am învăţat foarte multe, dar mi s-au adus ulterior şi acuze că aş fi fost informator al Securităţii. Mi-am scos dosarul, să arăt că n-am fost nici informator, nici urmărit", spune bărbatul.

Criticat cu folos

Revenit la Oradea după stagiul militar, Tóth s-a angajat la Poligrafia Crişana, dar fotografia i-a rămas cea dintâi pasiune. În 1972 a avut prima expoziţie personală, la Casa de Cultură a Sindicatelor. A primit laude, dar el căuta păreri avizate. "Erau 5-6 fotografi profesionişti în Oradea, dar foarte greu te apropiai de ei şi nici unul nu divulga vreun secret". După cea de-a doua expoziţie a organizat o mică petrecere, aşa reuşind să micşoreze distanţa faţă de profesionişti. "Atunci au început să mă critice, dur, dar mi-a fost de folos", spune el acum.

Clubul Fotografic Nufărul l-a fondat în 1976, acesta fiind primul dedicat profesioniştilor orădeni, iar de atunci îl şi conduce, ca preşedinte, fără întrerupere. "Vreau să-l conduc până face 50 de ani, apoi să-l predau colegilor mai tineri", arată Tóth. Ar avea cui, căci a format în jurul său o echipă de profesionişti pe care i-a deprins nu doar cu secretele meseriei, ci le-a insuflat şi preocuparea de a păstra fotografia la rang de artă. Parte a Federaţiei Internaţionale a Fotografilor Profesionişti, clubul este azi o adevărată pepinieră de talente.

Biserica fotografilor

Fotografia este artă consacrată în Oradea şi graţie unui pas important pe care Tóth l-a făcut în 1990: înfiinţarea primei galerii de artă fotografică din România, care a şi rămas, de altfel, unicat. "O galerie de artă fotografică este pentru artişti ca o biserică pentru credincioşi, este un atelier de creaţie unde artiştii pot oricând să culeagă informaţii", îi explică el importanţa.

Galeria Euro Foto Art din Piaţa 1 Decembrie nr. 12 şi-a sărbătorit zilele trecute 25 de ani de existenţă, de-a lungul cărora a adunat peste 500 de expoziţii, cu peste 45.000 de fotografii, toate fiind expuse gratuit publicului. "Numărul expozanţilor e greu de spus, căci am avut multe expoziţii de grup. Cert este că au fost din toate colţurile lumii, din Canada până în Africa de Sud, dar au avut loc aici şi cei aflaţi la început de drum", spune orădeanul.

Şcoală de fotografie

De ani de zile, prin Asociaţia Euro Foto Art, Tóth organizează cursuri de artă şi tehnică fotografică la finalul cărora absolvenţii îşi expun realizările. Iar interesul dăinuie: seria care a început săptămâna trecută are numărul maxim de cursanţi, 19, din care 3 urmează cursul gratuit, asociaţia oferind această facilitate persoanelor defavorizate. "Mă bucur să văd că preocuparea tinerilor pentru arta fotografică e mare. Îmbucurător este că avem la cursuri şi oameni în vârstă", spune bărbatul.

La fel de mult se bucură Tóth şi când vede că cele trei festivaluri internaţionale de artă fotografică pe care le organizează an de an au ecouri în toată lumea, ori că proiectul asociaţiei de a prezenta naţionalităţile din România în imagini prinde la public. Bineînţeles, cea mai mare satisfacţie este că strădaniile sale n-au fost în zadar, iar Oradea ocupă acum un loc pe harta internaţională a fotografiei. O artă ce păstrează pe vecie imaginea unui singur moment...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Replica la postacul PeSZeDeului @Grigore
@Grigore SICTIR da-te drecului!:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 23 Iulie 2015, 15:38 de Romanul_Simplu
?????????????????????
Inca o victima a caldurii unu care jigneste romanii..Bah -te citez fraiere-,ai uitat sa-ti iei pastilele...opinia ta e bolnava,am crezut ca din cauza caldurii,dar...esti cronic!
Postat 22 Iulie 2015, 10:42 de grigore
Replica IIla @Marlan P
Bah @Marlan P tie tzi s-a urcat caldura la cap si in canicula dai in sevraj si numai rationalizezi logic !:))=))NU ma intereseaza ideile tale ,esti un biet postac @Marlan P artist fotograf la Foto clubul Nufarul la care i se spune ce sa scrie dupa dictare in consecinta executari unor ordine de la presedintele Toth Stefan! !:))=))NU intra in competenta mea ca sa organizez expozitie pentru fotografi bihoreni ,la mine fotografiatul este un hoby o pasiune si nu traiesc de pe urma fotografiatului ,nu castig nimic din asta doar experienta in fotografie si NU este o afacerea banoasa asa ca si la Asociatia Euro Foto Art incepand de la presedinte pana la artisti fotografi vechi consacrati din Bihor.Bah @Marlan B...Prezentul este prezent si viitorul este incert... iar curiozitatea a ucis pisica ` vezi de scrisul tau dupa dictare , ca sa nu gresesti gramatical!:))=)) Ai dreptate @Marlan P` sunt un simplu roman ` un simplu postac cum ai afirmat care scrie `ADEVARUL si DREPTATEA `faptelor, care va supara rau de tot.Nu mai reveni` du-te bah, du-te ...!:))=))Aceasta este opinia lui Romanu_Simplu.
Postat 21 Iulie 2015, 14:01 de Romanul_Simplu
@simplu
Rectific: esti simplu in rationament. Daca tot il cunosti pe TS, de ce nu ii spui personal propunerile tale iar daca nu te asculta, poti tu sa organizezi o expozitie simpla, cu fotografii simple, de la fotografi simpli si sa oferi premii simple, diplome simple … Toti oamenii, inclusiv artistii au fost, la inceput, simpli dar au evoluat. Tu ce ai de gand? Vrei ca pseudonimul tau sa ajunga pleonasm? PS: Dupa cantitatea si calitatea postarilor, cred ca esti un simplu_postac! Nu mai revin. E prea cald si prea … degeaba.
Postat 21 Iulie 2015, 13:02 de marianp
Replica la @Marlan P
@Marlan P iti este RUSINE sa zici @Romanul Simplu ? ASA-I ? Pentru ca insulti un romansimplu !BAH @Marlan P sa-ti raspund la acuze si insulte.Sunt un roman simplu din ROMANIA un @Roman Simplu cu multi neuroni si circumvolutiuni pe creer in comparatie cu tine care ai ` cap , teasta , bila ... tatarcutza, chelie!:))=)) NU am de ce trimite fotografiile mele la saloane nationale si internationale pentru ca sunt fotografii sociale care descriu viata grea a romanului simplu din ROMANIA si nu o sa mi le accepte nimeni ca sa fie expuse datoria crudei realitati care o descriu in ROMANIA.IN Oradea nici asa NU poti expune de tacma ` artistior fotografi vechi` din bransain cercul lor restrans in .@Marlan P am ce sa expun nu iti face tu griji de acest lucru , si aici pe forumul Ebihoreanul nu este singurul loc unde imi expun eu `creatiile`, dar spune totusi marelui presedinte al fotoclubului Nufarul domnul Stefan Toth ca o expozitie anuala a fotografilor din Bihor care sa se afirme , NU ar fi o idee rea,NU numai sa stranga taxe si work shopuri platite de fraieri fotografimembri a Foto clubului Nufarul .@Marlan P tine-ti recomandarea pentru tine pune-ti tie `ochelari de cal si obiectiv`wide` !:))=)) Nu de alta da fiecare fotograf are viziunea lui despre fotografie , NU impune altuia viziune ta, tine-o pentru tine .Hai SICTIR da-te dreacu de fotograf zicese ` profesionist artist`!:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 21 Iulie 2015, 07:49 de Romanul_Simplu
@simplu
Esti "simplu" cu adevarat, in cap (bila, teasta...). Poti sa iti trimiti fotografiile la saloane nationale si internationale si daca vor fi apreciate acolo, vei putea sa ti "le" expui unde vrei! Mai sunt locuri in Oradea unde ti "le" poti expune! Dar trebuie sa ai "ce"! Se pare ca asta este singurul loc unde poti sa iti expui tu "creatiile"! Recomandare: schimba-ti "ochelarii de cal" cu un obiectiv "wide"!
Postat 20 Iulie 2015, 17:34 de marianp
REPLICA
Timpul este cel mai mare dusman al omului.Fotografia ` arta ce pastreaza pe vecie imaginea unui moment ` ...FALS... Fotografia este imortalizarea momentului pentru eternitate !:))=)) Cunosc pe Stefan Toth artist fotograf PFAPT de multa vreme , cunosc si Euro Foto Art si fotoclubul Nufarul problema este cu afirmarea tinerilor artisti fotografi pentru ca numai cei vechi artisti membriu aioclubului au acces la spatiu expozitional si sediul clubului Nufarul si orice expozite de debut si terminarea cursului de arta fotografica are loc in sediul din pasajul Vulturul Negru si nu in spatiulexpozitional din Pta 1Decembrie nr12.Si chiar daca devii membru al fotoclubului Nufarul nimeni nu -ti garanteaza ca o sa inaintezi in arta ca si artist fotograf aici local in Bihor si sunt multi tineri fotografi in bihor cu talent artisti fotografi dar nu au loc in afirmare si consacrare pentru ca acestia vechi artisti fotografi AFPTAP continua sa monopolizeze arta fotografica local aici in Bihor.Poti sa ai o fotografie proasta si urata dar prin photoshop editezi o fotografie premiata si admirata de toti !:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 20 Iulie 2015, 00:00 de Romanul_Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON