Zeci de orădeni din toate cartierele oraşului au reclamat în ultimele zile pe reţelele de socializare că facturile de încălzire pe luna februarie sunt mult mai mari decât cele aferente lunii precedente, care a fost mai lungă.
"Regret că am venit în Oradea"
Dacă până acum orădenii primeau facturi de încălzire record în luna februarie, anul acesta vârful de plată a căzut în luna martie.
"Ceva nu este în regulă. În luna ianuarie am avut o factură de întreţinere de 570 lei, iar acum, la afişarea întreţinerii pe luna februarie suma a sărit la 750 lei", a reclamat pentru BIHOREANUL proprietarul unui apartament cu trei camere din strada Episcop Ioan Suciu.
Facturile mult mai mari pe ultima lună de plată au stârnit reacţii aprinse din partea orădenilor pe reţelele de socializare.
"Cât v-a venit căldura pe februarie? E aberant să fie mai mult decât în decembrie – ianuarie, în ideea că luna este mai scurtă. Consider că este furt pe faţă", a scris o orădeancă pe un grup de Facebook dedicat municipiului.
"Noi am plătit aşa: decembrie – 318 lei, ianuarie 495 lei, februarie 559 lei, pentru un apartament cu două camere de 42 metri pătraţi şi cu trei persoane", a răspuns o altă clientă a societăţii Termoficare. "Pentru noi este prima iarnă în Oradea, respectiv cu încălzirea în comun... Începem să regretăm din acest punct de vedere că am venit aici, neavând locuinţă proprie încă...", a concluzionat aceasta amar.
Exemplele pot continua. Proprietarul unei garsoniere cu un calorifer debranşat a avut de plătit 265 lei, cu 60 lei mai mult decât în luna precedentă iar deţinătoarea unui apartament cu trei camere a primit o factură de 720 lei faţă de 514 lei pe luna ianuarie.
"Ne-au tunat!"
Ultimele facturi de încălzire au provocat discuţii aprinse în cadrul asociaţiilor de proprietari, cu atât mai mult cu cât vârful de plată a căzut într-o perioadă în care casieriile sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus.
"Oamenii sunt foarte nemulţumiţi mai ales acum, că le este mai greu să se informeze. Ca să nu fie discuţii, am afişat toate facturile şi am subliniat pe ele zilele de facturare", a declarat pentru BIHOREANUL administratorul mai multor asociaţii de proprietari.
Bărbatul pune situaţia creată pe seama faptului că în luna ianuarie Termoficare a facturat mai puţine zile de încălzire decât în februarie, care este mai scurtă. "Au citit contoarele aiurea şi ne-au tunat!", spune administratorul.
Perioadă de facturare mai mare...
Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Termoficare neagă că ar fi "umflat" facturile de încălzire. "Facturile lunii februarie au fost mai mari în medie cu 19%, faţă de luna ianuarie, din două considerente", a declarat directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.
Potrivit acestuia, primul motiv îl constituie perioada mai lungă de facturare. "Perioada medie de facturare pentru luna februarie a fost cu 18% mai mare faţă de luna ianuarie, respectiv de 33 de zile în luna februarie, comparativ cu 28 de zile în luna ianuarie", a declarat directorul comercial.
Concret, dacă la calculul facturii pe luna ianuarie s-a luat în calcul perioada 21 decembrie - 17 ianuarie, inclusiv, pentru februarie Termoficare a facturat perioada 18 ianuarie - 19 februarie, inclusiv.
Dan Creţu a mai spus că în intervalul 18 ianuarie – 23 februarie în Oradea au avut loc două perioade de vânt sever, care au favorizat pierderea de căldură a suprafeţelor exterioare ale clădirilor, lucru care s-a reflectat în creşterea consumului de energie termică şi, implicit, a facturilor.
"Consumul de energie termică este mai mic în perioadele cu temperaturi de minus 3 grade Celsius fără vânt decât în cele cu plus 3 grade Celsius cu vânt şi ploaie. În condiţiile unor curenţi puternici, se produce o ventilare a pereţilor exteriori ai clădirii, lucru care favorizează transferul termic", a spus Creţu.
Având în vedere nemulțumirile orădenilor conducerea societăţii de termoficare a emis şi un comunicat de presă în care a încercat să explice atât motivele care au stat la baza facturilor de încălzire mai mari pe luna februarie, cât şi modul în care se calculează acestea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.