URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Martie 2020, 15:27

"Arşi" la încălzire. Orădenii reclamă facturile de termoficare mai mari pe februarie decât în luna precedentă, care a fost mai lungă

Zeci de orădeni din toate cartierele oraşului au reclamat în ultimele zile pe reţelele de socializare că facturile de încălzire pe luna februarie sunt mult mai mari decât cele aferente lunii precedente, care a fost mai lungă.

"Regret că am venit în Oradea"

Dacă până acum orădenii primeau facturi de încălzire record în luna februarie, anul acesta vârful de plată a căzut în luna martie.

"Ceva nu este în regulă. În luna ianuarie am avut o factură de întreţinere de 570 lei, iar acum, la afişarea întreţinerii pe luna februarie suma a sărit la 750 lei", a reclamat pentru BIHOREANUL proprietarul unui apartament cu trei camere din strada Episcop Ioan Suciu.

Facturile mult mai mari pe ultima lună de plată au stârnit reacţii aprinse din partea orădenilor pe reţelele de socializare.

"Cât v-a venit căldura pe februarie? E aberant să fie mai mult decât în decembrie – ianuarie, în ideea că luna este mai scurtă. Consider că este furt pe faţă", a scris o orădeancă pe un grup de Facebook dedicat municipiului.

"Noi am plătit aşa: decembrie – 318 lei, ianuarie 495 lei, februarie 559 lei, pentru un apartament cu două camere de 42 metri pătraţi şi cu trei persoane", a răspuns o altă clientă a societăţii Termoficare. "Pentru noi este prima iarnă în Oradea, respectiv cu încălzirea în comun... Începem să regretăm din acest punct de vedere că am venit aici, neavând locuinţă proprie încă...", a concluzionat aceasta amar.

Exemplele pot continua. Proprietarul unei garsoniere cu un calorifer debranşat a avut de plătit 265 lei, cu 60 lei mai mult decât în luna precedentă iar deţinătoarea unui apartament cu trei camere a primit o factură de 720 lei faţă de 514 lei pe luna ianuarie.

"Ne-au tunat!"

Ultimele facturi de încălzire au provocat discuţii aprinse în cadrul asociaţiilor de proprietari, cu atât mai mult cu cât vârful de plată a căzut într-o perioadă în care casieriile sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus.

"Oamenii sunt foarte nemulţumiţi mai ales acum, că le este mai greu să se informeze. Ca să nu fie discuţii, am afişat toate facturile şi am subliniat pe ele zilele de facturare", a declarat pentru BIHOREANUL administratorul mai multor asociaţii de proprietari.

Bărbatul pune situaţia creată pe seama faptului că în luna ianuarie Termoficare a facturat mai puţine zile de încălzire decât în februarie, care este mai scurtă. "Au citit contoarele aiurea şi ne-au tunat!", spune administratorul.

Perioadă de facturare mai mare...

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Termoficare neagă că ar fi "umflat" facturile de încălzire. "Facturile lunii februarie au fost mai mari în medie cu 19%, faţă de luna ianuarie, din două considerente", a declarat directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.

Potrivit acestuia, primul motiv îl constituie perioada mai lungă de facturare. "Perioada medie de facturare pentru luna februarie a fost cu 18% mai mare faţă de luna ianuarie, respectiv de 33 de zile în luna februarie, comparativ cu 28 de zile în luna ianuarie", a declarat directorul comercial.

Concret, dacă la calculul facturii pe luna ianuarie s-a luat în calcul perioada 21 decembrie - 17 ianuarie, inclusiv, pentru februarie Termoficare a facturat perioada 18 ianuarie - 19 februarie, inclusiv.

Dan Creţu a mai spus că în intervalul 18 ianuarie – 23 februarie în Oradea au avut loc două perioade de vânt sever, care au favorizat pierderea de căldură a suprafeţelor exterioare ale clădirilor, lucru care s-a reflectat în creşterea consumului de energie termică şi, implicit, a facturilor.

"Consumul de energie termică este mai mic în perioadele cu temperaturi de minus 3 grade Celsius fără vânt decât în cele cu plus 3 grade Celsius cu vânt şi ploaie. În condiţiile unor curenţi puternici, se produce o ventilare a pereţilor exteriori ai clădirii, lucru care favorizează transferul termic", a spus Creţu.

Având în vedere nemulțumirile orădenilor conducerea societăţii de termoficare a emis şi un comunicat de presă în care a încercat să explice atât motivele care au stat la baza facturilor de încălzire mai mari pe luna februarie, cât şi modul în care se calculează acestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Explicatie...
Cind te conduce bolovanul @penalul nu te poti astepta la nimic bun pentru locuitorii acestui oras!
Postat 24 Martie 2020, 05:49 de grigore
Incalzirea e siguranta nationala
Am citit recent pe undeva un comentariu despre educarea italienilor/europenilor sa vietuiasca iarna in case la temperaturi joase:19-21 grade.Personal,la 20° imi pierd mobilitatea la incheieturile miinilor plus un disconfort general.Mi-am zis,esti tu out of order,nevermind,taci din gura si nu spune la nimeni.Poveste1.Am avut ocazia odata sa fac un drum mai lung cu niste rude stabilite in italia.Era septembrie,dupa un timp nu stiam ce bai am.Ma uit la temperatura setata la clima masinii,19°.Mareste frate,caldura,ca ma ia cu friguri.Poveste2.Schimb caloriferul in dormitor.Zic,hai sa pun un cap termostatic.OK,se aproba,zis si facut.Incepe incalzirea.Intr-o noapte,mi se pare cam racoare.Ce-o fi? Caloriferul rece.Ba,s-a oprit caldura? Nu,teava era calda.Termostatul la maxim,pe 5.Ma uit pe prospectul capului,temperaturi recomandate 17-19° dormitor,21° camera de zi,23° baie,camera copil.Ma duc la magazin,schimbati-mi va rog capul,probabil e decalibrat.Poftiti.Schimb capul,same shit.Incepeam sa devin inteligent,deja.Fac rost de pe undeva de un alt cap termostatic,alta fabricatie dar compatibil,cel putin la filet.Heimeier,mai vechi,nu era nou.Surpriza,caloriferul nu se mai racea,pe maxim fiind.Concluzie:bunastarea si confortul nu e pentru toti,faceti economie,UE nu incurajeaza risipa.Doar asa 10% din populatia planetei poate detine 90% din avutia ei.Corelam cu problema coranavirus.Contrar credintei populare,ca frigul si gerul distruge microbii,se pare ca nu-i chiar asa.Lu' korona ii place frigul,la fel si mugegaiului, 10-15°.Concluzie generala: 25° in casa e SAFE,tine bolile departe,senzatie de wellbeing.Lasati caldura sa ajunga la oameni,chiar daca platim nitel mai mult.
Postat 23 Martie 2020, 08:32 de excalibur
Redevente
Niste suveici.Termoficare oradea sa.Infiintata in 2013 pe ruinele fostei CET oradea.Actionar 99% primaria oradea.Primaria acceseaza fonduri europene pentru racheta si retele.Chapeau.Primaria taxeaza termoficare pentru uzul centralei si retelelor.Pentru investitii ulterioare etc.Chapeau.Gigacaloria oradenilor duce in spate taxele imaginate de insusi Profetul,pentru dezvoltarea din anii ce vor veni.Practic o taxa savanta care ajunge in buzunarul lui,pentru DEZVOLTARE.Platiti deci cu incredere,caci nu se stie cit timp veti avea privilegiul sa fiti clientii cartelului.Din motive de pandemie,nu de monopol.Ceilalti vor beneficia de un epitaf cu dedicatie,pe urna funerara.Peste 10-20 ani,va fi bine,lucrurile vor merge ca unse...
Postat 22 Martie 2020, 23:34 de excalibur
David Copperfield
Ce-i drept,caldura a fost,24/7.Tevile reabilitate,avarii putine,permit un transfer mai mare de gigacalorii in apartamentele oradenilor.Problema e ca sumele sunt mari in conditiile unei ierni blinde.Adica putem numara pe degete noptile sub zero grade.Au fost citeva zile cu vint,ceea ce poate fi o explicatie,scazind temperatura pe retur,s-a marit delta T,rezulta mai multe gigacalorii.Ma tem ca ne-am tras un ferrari,12 cilindri in V,multi cai putere si acuma constatam ca consuma mult...Asta daca nu intram in teoria conspiratiei si nu ne gindim ca unii parametri din contoare au fost masluiti intentionat pentru a masura mai mult.Vorbim de contoare electronice complexe,cu n mii parametri,pe care termoficare le schimba si le face metrologia.Simplul fapt ca sonda de retur nu face contact intim cu teava de retur duce la marirea ecartului intre tur si retur,cu marirea consumului masurat.Eu zic ca scamatoria a inceput acum 2-3 ani,dupa lansarea rachetei,de atunci au sarit costurile,tot fara explicatie rationala.Fiti cu ochii in patru, sutii sunt extrem de versati si n-au scrupule...
Postat 22 Martie 2020, 18:23 de excalibur
Bătaie de joc
Mai e o problemă cu contoarele de căldură la uni functioneaza aiure la alți nu merge contoarele si merge aiurea. La ANL DE PE Calea Aradului toate îți date peste cap si cea mai mare bătaie de joc și cei de la Mihmar nu îți fac treaba deloc doar sa tea la birou si bani sa vină
Postat 22 Martie 2020, 15:54 de Felician
Ba, sa-mi frec una
"două perioade de vânt sever, care au favorizat pierderea de căldură a suprafeţelor exterioare ale clădirilor". Nu stiam ca avem incalzire smart care regleaza temperatura din casa vs cea de afara, in contextul in care nu am nici repartitoare. Astia or auzit ce inseamna incalzire smart si baga asta ca motiv? Hai sa vad graficul termic al agentului cu varfurile in perioada respectiva. Daca nu stii cum sa minti, taci dracu din gura ca poate unii au asa ceva la casa si se intampla sa stie cu ce se manca astea. Bihoreanul, se.poate sa le cereti dovezi cu cele 2 episoade de vant ai variatia termica a agentului la ieșire din cet si la punctele termice? Hai sa facem de-o maturare pe jos cu ei. Nu ma plang eu, dar altii nu au atata aport financiar pe luna cat le-a venit intretinerea.
Postat 22 Martie 2020, 15:40 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON