URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2018, 13:11

Ariile protejate, „naţionalizate”: ONG-urile nu mai pot lua în custodie rezervaţiile

Indiferent cât de bine şi-au făcut treaba, ce investiţii au făcut ori ce proiecte au derulat, asociaţiile şi organizaţiile non-guvernamentale vor pierde custodia ariilor protejate din România!

O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, decisă în şedinţa de joi, elimină noţiunea de "custode" şi prevede că toate ariile protejate vor fi administrate de o instituţie recent înfiinţată, dar nefuncţională, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. 

Reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu acuză Guvernul că a luat această decizie fără o dezbatere prealabilă şi fără consultarea măcar a custozilor de arii protejate. Surse neoficiale spun că proiectul de OUG a fost transmis asociaţiilor doar cu câteva ore înainte de a ajunge pe masa Guvernului, iar un simulacru de dezbatere publică a avut loc săptămâna trecută, cu reprezentanţii unor ONG-uri de casă.

"Custozii sunt organizațiile de mediu care au adus bani prin proiecte și sponsorizări pentru menținerea și protejarea ariilor naturale, în locul statului. Aceste organizații vor fi înlăturate în mai puțin de un an de ANANP, agenție care până acum nu a administrat absolut nimic. Altfel spus, cei care ani de zile s-au luptat prin forțe proprii pentru protejarea ariilor si rezervaţiile naturale sau au înființat arii protejate noi, vor fi trimiși la plimbare. Unii dintre custozi au dovedit de-a lungul timpului incapacitatea de a administra sustenabil ariile protejate, mulți însă au făcut lucruri bune. Câțiva dintre aceștia poate vă sunt cunoscuți pentru că prin munca lor au pus România în topul European, iar rezultatele lor se numesc Parcul Natural Văcărești sau Parcul Național Buila-Vânturarița. Și nu vorbim de Romsilva și modul controversat în care știe să-și gestioneze cele 22 de parcuri nationale și naturale. Este vorba acele ong-uri vizitate zilnic de comisarii Gărzii de Mediu, instituție care recunoaște oficial meritele excepționale ale acestor custozi dedicaţi conservării naturii. Tot în aceste ong-uri de mediu lucrează peste 500 de tineri specialiști și voluntari care sunt pregătiți în domeniul conservării naturii", a scris pe Facebook Octavian Berceanu, activist de mediu cu experienţă de peste 20 de ani, citat de g4media.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Votați PSD-ESCU
Să tăiem pădurile. Vasile Lupu e mulțumit
Postat 21 Iulie 2018, 18:49 de Sandu1206
Normal ...
Socialistii nu aveau "cum altfel" scoate liberalii din ecuație !?!
Postat 20 Iulie 2018, 15:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON