URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2021, 17:25

Ariana campioana: La doar 13 ani, este cea mai valoroasă jucătoare a turneului final, dar şi o elevă de nota 10 (FOTO)

Ariana campioana: La doar 13 ani, este cea mai valoroasă jucătoare a turneului final, dar şi o elevă de nota 10 (FOTO) EMOŢII PE TEREN. Conducătoare de joc în cele mai multe meciuri, Ariana Moldovan (foto) este o luptătoare pe teren. În urmă cu două săptămâni, însă, la finalul meciului cu echipa Dan Dacian din Bucureşti, încheiat cu victoria orădencelor, adolescenta a izbucnit în plâns de emoţii, la fel ca majoritatea colegelor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 13 ani, Ariana Moldovan este o adolescentă atipică. Spre deosebire de alţi copii de vârsta ei, care petrec poate mult timp pe reţelele de socializare sau la întâlniri cu prietenii, orădeanca îşi dedică cea mai frumoasă perioadă a vieţii baschetului, o pasiune care îi aduce numai satisfacţii.

În urmă cu două săptămâni, echipa sa, CS Crişul BCU Oradea, a obţinut aurul la Campionatul feminin U14, cu Ariana conducătoare de joc. La final, tânăra a primit şi premiul de cea mai valoroasă jucătoare a turneului, performanţă pentru care munceşte din greu, 7 zile pe săptămână.

Dorită la Bucureşti

Ariana iubeşte sportul de mică, o moşteneşte pe mama sa, care la rândul ei a jucat baschet în timpul liceului. Însă nu aceasta a îndrumat-o spre acelaşi sport, ci a lăsat-o să-şi aleagă propria pasiune. Ariana a încercat pe rând atletism, tenis şi înot, dându-şi seama că nu i se potrivesc.

La 8 ani, profesoara de înot i-a sugerat să încerce baschetul, ceea ce a şi făcut după doar câteva zile, înscriindu-se la clubul BCU Oradea. Aşa a început totul... În câteva luni, fata cuminte şi introvertită s-a transformat într-o luptătoare pe teren, fiind aproape la fiecare meci conducătoare de joc, adică unul dintre cei mai importanţi oameni din echipă.

Talentată şi hotărâtă, Ariana a tras atenţia şi altor echipe din ţară, iar în vara lui 2019 a fost cooptată de CS Otopeni, pentru a juca în echipa de baschet feminin U13 până în ianuarie 2020. "În acea perioadă am locuit cu familia unei colege de echipă, iar părinţii m-au susţinut, veneau la meciuri. Atunci am reuşit să obţinem medalia de bronz în campionat şi tot în acel sezon eu am reuşit să câştig concursul «Coşul de aur»", povesteşte adolescenta.

Fire competitivă

După un sezon petrecut în Bucureşti, s-a întors acasă şi mai curajoasă, la CS Crişul BCU Oradea. Pandemia i-a stricat, însă, planurile de antrenamente, în starea de urgenţă fiind nevoită să lucreze mai mult acasă, îndrumată online de antrenorii Daniel şi Ioana Anica şi Salamon Béla.

În prezent, 7 zile din 7, câte o oră şi jumătate, orădeanca se antrenează alături de echipă în sală sau în aer liber, fără să se plângă că nu-i rămâne timp de lenevit sau de distracţie cu prietenii. "Atunci când nu sunt pe teren sau la antrenamente, îmi dedic timpul învăţatului, îmi place să fac asta, sunt competitivă", spune ea.

"Noi nu i-am impus niciodată nimic. Sunt mândră de ea pentru că ştie să-şi organizeze timpul şi ştie unde îi sunt limitele", o completează mama ei, Alina. Rezultatele se văd atât pe teren, cât şi la şcoală.

Zece pe linie din clasa I

Elevă la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Oradea, Ariana a avut media 10 la finalul fiecărui an şcolar, iar la terminarea clasei a VII-a n-a făcut excepţie. Cum anul viitor va fi ultimul de gimnaziu, se gândeşte deja la alegerea specializării în liceu. "O pasionează stomatologia, dar cum eu sunt profesoară de germană-engleză, am sfătuit-o să înveţe limbile străine, că o va ajuta mult", spune Alina.

De altfel, îndrumată de mama sa, adolescenta a reuşit la finalul lunii mai să obţină calificativul B1 la testul Cambridge, ce evaluează cunoştinţele de limba engleză şi cu ajutorul căruia se poate echivala proba de limbă străină la admiterea într-o clasă cu profil bilingv sau la Bacalaureat.  

Aur la campionat

Cât despre sport, pe 13 mai a mai bifat o reuşită: la Târgu Mureş, CS Crişul BCU Oradea a luat aurul la Campionatul naţional de baschet feminin la U14, la finalul unui meci tensionat cu ACS Dan Dacian din Bucureşti, care a dominat o bună parte din timp, dându-le emoţii orădencelor şi antrenorilor acestora.

"N-a fost deloc uşor, dar am lucrat în echipă şi am reuşit. La început nu ne-a venit să credem că am făcut asta, iar după ce ne-am dat seama am izbucnit toate în plâns. A fost o senzaţie nemaiîntâlnită, am simţit că toată munca a fost răsplătită", povesteşte tânăra.

Campioana echipei

Ariana a fost copleşită şi pentru că, pe lângă trofeu, s-a ales cu încă 3 premii: a fost desemnată MVP-ul (n.r. Most Valuable Player, adică cel mai valoros jucător) Turneului Final U14 Feminin şi a mai luat trofeele Best Five (oferit celor mai talentate cinci fete) şi Best Passer (pentru cele mai multe pase), după ce a avut ca medii statistice în turneu 15,2 puncte, 10,6 recuperări, 5,6 pase decisive şi 2,4 intercepţii.

"Fetiţa timidă, dar înzestrată de Dumnezeu cu foarte mult talent, care acum câţiva ani călca pragul sălii unde ne antrenam, însetată de cunoaştere, a devenit o jucătoare completă de baschet", o laudă antrenoarea. "Nu ştiu ce va urma în viitor, dar ştiu sigur că vreau să ajung cât mai sus în baschet", zice Ariana. Şi, după cum se vede, baza o are...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON