Muzeul Ţării Crişurilor așteaptă publicul orădean la o nouă expoziţie: "Arhimede şi invenţiile sale". Vor fi expuse 35 de reproduceri ale maşinăriilor inventate de cunoscutul om de ştiinţă din antichitate.
Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de instituţie, expoziţia, care nu a fost adusă niciodată în România până acum, a ajuns în Oradea prin intermediul colaborării dintre muzeul orădean şi italienii de la "Niccolai Group Teknoart" şi "Artisans of Florence", aceștia din urmă fiind cei care au realizat exponatele.
Expoziţia a fost prezentată pentru prima dată în anul 2013 în Italia, de atunci fiind itinerată în muzee din întreaga lume. Aceasta este alcătuită din 35 de reproduceri ale invenţiilor marelui Arhimede şi este organizată în patru secţiuni tematice. Multe dintre exponate sunt interactive.
Prima este "Maşinile lumii antice" unde vor fi expuse maşinării militare cum ar fi balistele, "mâinile de fier", nişte pârghii uriaşe care ascundeau mecanisme secrete folosite împotriva navelor de război romane sau pe şantiere navale, pentru ridicarea unor ambarcaţiuni mari şi "oglinzile arzătoare" folosite în luptele navale la scufundarea navelor.
Secţiunea a doua este denumită "Maşini acţionate de energie alternativă" ce va oferi vizitatorilor informaţii despre crearea iluziilor optice, propagarea sunetului, farul pierdut al Alexandriei şi dezvăluie secretul din spatele paradoxului mecanic al lui Arhimede, în care obiectele se rostogolesc în sus. Cea de-a treia secţiune este "Puterea formelor", alcătuită din descoperirile din geometrie ale omului de ştiinţă.
Ultima, "Moştenirea lui Arhimede", prezintă lucrări importante ale lui Leonardo da Vinci şi Galileo Galilei, ale căror realizări au pornit de la descoperirile cunoscutului grec.
Pentru a realiza obiectele, cei de la Niccolai Teknoart s-au inspirat din singura lucrare rămasă de la Arhimede, copia antică a codexului pierdut al marelui învăţat grec. Este vorba despre "Palimpsestul lui Arhimede", realizat în secolul al XIII-lea şi care a fost reconstituit de The Walters Art Museum din Baltimore, Maryland (SUA).
"Timpul lui Arhimede, cunoscut sub numele de epoca elenistică, a început cu perioada de pace de după moartea lui Alexandru cel Mare, în anul 323 î.Hr. În perioada elenistică, Alexandria, oraşul unde a învăţat marele inventator, a devenit centrul ştiinţific şi tehnologic al civilizaţiei elene, ceea ce le-a dat grecilor un mare avantaj militar în faţa duşmanilor lor. Atunci, matematicienii greci conduşi de Arhimede din Siracuza au revoluţionat lumea, inventând noi maşinării pentru inginerie şi pentru război. Au construit faruri, au exploatat energia Soarelui folosind oglinzi şi au descoperit modalităţi de a construi nave imense, punând în practică principiile, nou descoperite, ale flotabilităţii", a spus Luigi Rizzo, directorul firmei "Artisans of Florence", potrivit comunicatului de presă.
"Niccolai Group Teknoart" a mai adus la Muzeul Ţării Crişurilor în martie 2018 expoziţia interactivă "Invenţiile unui geniu. «Maşinile» lui Leonardo da Vinci", iar în martie 2019 expoziţia "Roma antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară".
Preţul de intrare la toate expoziţiile Muzeului (cu excepţia Vivariului), inclusiv la "Arhimede şi invenţiile sale", este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.
"Arhimede şi invenţiile sale" va rămâne la Muzeul Ţării Crişurilor până în octombrie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.