URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2020, 18:35

"Arhimede și invențiile sale": o nouă expoziție la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)

'Arhimede și invențiile sale': o nouă expoziție la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO) (Sursa foto: artisansofflorence.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor așteaptă publicul orădean la o nouă expoziţie: "Arhimede şi invenţiile sale". Vor fi expuse 35 de reproduceri ale maşinăriilor inventate de cunoscutul om de ştiinţă din antichitate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de instituţie, expoziţia, care nu a fost adusă niciodată în România până acum, a ajuns în Oradea prin intermediul colaborării dintre muzeul orădean şi italienii de la "Niccolai Group Teknoart" şi "Artisans of Florence", aceștia din urmă fiind cei care au realizat exponatele. 

Expoziţia a fost prezentată pentru prima dată în anul 2013 în Italia, de atunci fiind itinerată în muzee din întreaga lume. Aceasta este alcătuită din 35 de reproduceri ale invenţiilor marelui Arhimede şi este organizată în patru secţiuni tematice. Multe dintre exponate sunt interactive. 

Prima este "Maşinile lumii antice" unde vor fi expuse maşinării militare cum ar fi balistele, "mâinile de fier", nişte pârghii uriaşe care ascundeau mecanisme secrete folosite împotriva navelor de război romane sau pe şantiere navale, pentru ridicarea unor ambarcaţiuni mari şi "oglinzile arzătoare" folosite în luptele navale la scufundarea navelor.

Secţiunea a doua este denumită "Maşini acţionate de energie alternativă" ce va oferi vizitatorilor informaţii despre crearea iluziilor optice, propagarea sunetului, farul pierdut al Alexandriei şi dezvăluie secretul din spatele paradoxului mecanic al lui Arhimede, în care obiectele se rostogolesc în sus. Cea de-a treia secţiune este "Puterea formelor", alcătuită din descoperirile din geometrie ale omului de ştiinţă.

Ultima, "Moştenirea lui Arhimede", prezintă lucrări importante ale lui Leonardo da Vinci şi Galileo Galilei, ale căror realizări au pornit de la descoperirile cunoscutului grec.

Pentru a realiza obiectele, cei de la Niccolai Teknoart s-au inspirat din singura lucrare rămasă de la Arhimede, copia antică a codexului pierdut al marelui învăţat grec. Este vorba despre "Palimpsestul lui Arhimede", realizat în secolul al XIII-lea şi care a fost reconstituit de The Walters Art Museum din Baltimore, Maryland (SUA).

"Timpul lui Arhimede, cunoscut sub numele de epoca elenistică, a început cu perioada de pace de după moartea lui Alexandru cel Mare, în anul 323 î.Hr. În perioada elenistică, Alexandria, oraşul unde a învăţat marele inventator, a devenit centrul ştiinţific şi tehnologic al civilizaţiei elene, ceea ce le-a dat grecilor un mare avantaj militar în faţa duşmanilor lor. Atunci, matematicienii greci conduşi de Arhimede din Siracuza au revoluţionat lumea, inventând noi maşinării pentru inginerie şi pentru război. Au construit faruri, au exploatat energia Soarelui folosind oglinzi şi au descoperit modalităţi de a construi nave imense, punând în practică principiile, nou descoperite, ale flotabilităţii", a spus Luigi Rizzo, directorul firmei "Artisans of Florence", potrivit comunicatului de presă.

"Niccolai Group Teknoart" a mai adus la Muzeul Ţării Crişurilor în martie 2018 expoziţia interactivă "Invenţiile unui geniu. «Maşinile» lui Leonardo da Vinci", iar în martie 2019 expoziţia "Roma antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară".

Preţul de intrare la toate expoziţiile Muzeului (cu excepţia Vivariului), inclusiv la "Arhimede şi invenţiile sale", este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

"Arhimede şi invenţiile sale" va rămâne la Muzeul Ţării Crişurilor până în octombrie. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON