Modificările la Codul Penal au trecut la limită, cu doar două voturi peste minimul necesar, însă trei dintre deputaţii care au votat au decizii definitive în justiţie şi interdicţii de a ocupa timp de trei ani funcţii publice, astfel încât legalitatea votului lor este pusă sub semnul întrebării, scrie G4Media.ro.
Între aceştia, se numără şi PSD-istul bihorean Sorin Ioan Roman, care are decizie definitivă de incompatibilitate dar a votat Codul Penal, la fel ca deputaţii Steluţa Cătăniciu (ALDE) şi Suciu Matei (PSD), care au şi ei au decizii definitive de incompatibilitate/conflict de interese.
Interdicţie degeaba
După cum BIHOREANUL a mai scris, deputatul PSD Ioan Sorin Roman a pierdut definitiv, în 2016, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. Instituţia îl declarase incompatibil în martie 2014, după ce a stabilit că a intrat în incompatibilitate în decembrie 2008, pe motiv că deţinea simultan funcţia de deputat şi calitatea de comerciant persoană fizică - titular al Întreprinderii Individuale Ioan Sorin Roman.
Roman a contestat în instanţă decizia ANI, dar fără folos: în iunie 2014, Curtea de Apel Oradea i-a respins acţiunea ca fiind nefondată, iar pe 3 noiembrie 2016 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins şi recursul. Decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că, timp de 3 ani, Roman nu poate ocupa funcţii sau demnităţi publice, inclusiv un nou mandat de parlamentar.
"Eu în 2009, după ce am devenit deputat în primul mandat, am cerut punctul de vedere al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor şi mi-au dat în scris că nu am o problemă, pot să-mi continui mandatul", explica, la vremea respectivă, Roman.
PSD-istul trebuia să aibă interdicţia de a ocupa o funcţie publică până în noiembrie 2019. Ceea ce nu s-a întâmplat. De altfel, parlamentarul spunea la acea vreme că miza pe o nouă cale de atac, extraordinară, însă după ce a fost validat în funcţie peste poveste s-a aşternut uitarea.
Sub semnul întrebării
G4Media.ro menţionează că situaţia incompatibililor a fost pomenită inclusiv în raportul MCV din noiembrie 2017. Potrivit sursei citate, atunci, experţii europeni au simţit nevoia să le ceară direct şefilor Parlamentului, adică lui Dragnea şi lui Tăriceanu, să facă ceva în privinţa celor şase parlamentari declaraţi incompatibili (trei deputaţi şi trei senatori) şi să respecte legea.
"Există alte trei cazuri de parlamentari ale căror mandate au fost confirmate în urma alegerilor de la sfârşitul anului 2016, în ciuda faptului că aceştia fac obiectul unei interdicţii de a ocupa o funcţie eligibilă timp de trei ani, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti definitive. Agenţia Naţională de Integritate a informat Parlamentul în februarie 2017, dar Parlamentul nu a luat încă măsuri pentru a soluţiona aceste trei cazuri", se arată în raportul MCV, cu trimitere la necesitatea vacantării locurilor de deputaţi ocupate de Steluţa Cătăniciu (ALDE) şi Ioan Sorin Roman (PSD).
Parlamentul a ignorat până azi solicitările ANI. Agenţia a trimis o scrisoare similară şi la începutul legislaturii, în decembrie 2016, pentru a nu fi validate cele trei mandate, dar atunci Camera Deputaţilor a susţinut că documentul a venit prea târziu.
G4Media.ro scrie că situaţia aceasta ar putea fi folosită în cazul votului la Codul Penal. Potrivit specialiştilor în drept consultaţi de sursa citată, fie opoziţia, fie preşedintele Klaus Iohannis ar putea invoca în controlul de neconstituţionalitate neîntrunirea cvorumului prin invalidarea votului celor trei deputaţi care sunt încă sub interdicţia de a ocupa funcţii publice. Fără cele trei voturi, Camera Deputaţilor se plasează sub cvorumul necesar adoptării modificărilor la Codul Penal, prevăzut în art. 76 alin. 1 din Constituţia României.
Singurii care pot tranşa această problemă sunt judecătorii Curţii Constituţionale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.