URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2018, 14:14

Are interdicţia de a ocupa funcţii publice, dar a votat Codul Penal! Deputatul PSD de Bihor Sorin Ioan Roman, printre cei 3 incompatibili care au votat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Modificările la Codul Penal au trecut la limită, cu doar două voturi peste minimul necesar, însă trei dintre deputaţii care au votat au decizii definitive în justiţie şi interdicţii de a ocupa timp de trei ani funcţii publice, astfel încât legalitatea votului lor este pusă sub semnul întrebării, scrie G4Media.ro.

Între aceştia, se numără şi PSD-istul bihorean Sorin Ioan Roman, care are decizie definitivă de incompatibilitate dar a votat Codul Penal, la fel ca deputaţii Steluţa Cătăniciu (ALDE) şi Suciu Matei (PSD), care au şi ei au decizii definitive de incompatibilitate/conflict de interese.

Interdicţie degeaba

După cum BIHOREANUL a mai scris, deputatul PSD Ioan Sorin Roman a pierdut definitiv, în 2016, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. Instituţia îl declarase incompatibil în martie 2014, după ce a stabilit că a intrat în incompatibilitate în decembrie 2008, pe motiv că deţinea simultan funcţia de deputat şi calitatea de comerciant persoană fizică - titular al Întreprinderii Individuale Ioan Sorin Roman.

Roman a contestat în instanţă decizia ANI, dar fără folos: în iunie 2014, Curtea de Apel Oradea i-a respins acţiunea ca fiind nefondată, iar pe 3 noiembrie 2016 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins şi recursul. Decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că, timp de 3 ani, Roman nu poate ocupa funcţii sau demnităţi publice, inclusiv un nou mandat de parlamentar.

"Eu în 2009, după ce am devenit deputat în primul mandat, am cerut punctul de vedere al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor şi mi-au dat în scris că nu am o problemă, pot să-mi continui mandatul", explica, la vremea respectivă, Roman.

PSD-istul trebuia să aibă interdicţia de a ocupa o funcţie publică până în noiembrie 2019. Ceea ce nu s-a întâmplat. De altfel, parlamentarul spunea la acea vreme că miza pe o nouă cale de atac, extraordinară, însă după ce a fost validat în funcţie peste poveste s-a aşternut uitarea.

Sub semnul întrebării

G4Media.ro menţionează că situaţia incompatibililor a fost pomenită inclusiv în raportul MCV din noiembrie 2017. Potrivit sursei citate, atunci, experţii europeni au simţit nevoia să le ceară direct şefilor Parlamentului, adică lui Dragnea şi lui Tăriceanu, să facă ceva în privinţa celor şase parlamentari declaraţi incompatibili (trei deputaţi şi trei senatori) şi să respecte legea.

"Există alte trei cazuri de parlamentari ale căror mandate au fost confirmate în urma alegerilor de la sfârşitul anului 2016, în ciuda faptului că aceştia fac obiectul unei interdicţii de a ocupa o funcţie eligibilă timp de trei ani, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti definitive. Agenţia Naţională de Integritate a informat Parlamentul în februarie 2017, dar Parlamentul nu a luat încă măsuri pentru a soluţiona aceste trei cazuri", se arată în raportul MCV, cu trimitere la necesitatea vacantării locurilor de deputaţi ocupate de Steluţa Cătăniciu (ALDE) şi Ioan Sorin Roman (PSD).

Parlamentul a ignorat până azi solicitările ANI. Agenţia a trimis o scrisoare similară şi la începutul legislaturii, în decembrie 2016, pentru a nu fi validate cele trei mandate, dar atunci Camera Deputaţilor a susţinut că documentul a venit prea târziu.

G4Media.ro scrie că situaţia aceasta ar putea fi folosită în cazul votului la Codul Penal. Potrivit specialiştilor în drept consultaţi de sursa citată, fie opoziţia, fie preşedintele Klaus Iohannis ar putea invoca în controlul de neconstituţionalitate neîntrunirea cvorumului prin invalidarea votului celor trei deputaţi care sunt încă sub interdicţia de a ocupa funcţii publice. Fără cele trei voturi, Camera Deputaţilor se plasează sub cvorumul necesar adoptării modificărilor la Codul Penal, prevăzut în art. 76 alin. 1 din Constituţia României.

Singurii care pot tranşa această problemă sunt judecătorii Curţii Constituţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Are obligația de a o revoca dar...refuza!
Postat 05 Iulie 2018, 18:19 de pisicarosievargata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON