URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2015, 16:07

Aproape o mie de orădeni somaţi să-şi cureţe terenurile de ambrozie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai deranjate plante alergene, ambrozia, creşte în voie pe sute de terenuri din Oradea. În floare în perioada cuprinsă de la finalul lunii iulie şi până la sfârşitul lunii septembrie, ambrozia îi face pe alergici să strănute repetat, să aibă roşeaţă şi mâncărimi la ochi, senzaţie de auz înfundat şi mâncărimi în ureche ori tuse productivă.

Un comunicat de presă al Primăriei Oradea anunţă că de pe domeniul public ambrozia a fost stârpită prin cosire. Totodată, agenţii Poliţiei Locale Oradea au identificat 1.121 de terenuri din oraş pe care creşte această buruiană. „Astfel, în scopul salubrizării terenurilor respective, au fost somate 931 de persoane fizice şi juridice, deţinători ai terenurilor”, precizează municipalitatea.

Din aceştia, 351 nu s-au conformat, aşa că au primit avertismente şi termene între 5 şi 10 zile să stârpească buruienile. „Ca urmare a neconformării avertismentelor aplicate, au fost întocmite, până în prezent, 94 de procese-verbale având ca sancţiune principală amenda contravenţională, cu suma totală în valoare de 99.000 lei”, informează Primăria Oradea.

În prezent, circa 400 de terenuri orădene sunt în continuare necurăţate de ambrozie, proprietarii având termen până la finalul lunii septembrie. „Poliţia Locală Oradea recomandă în continuare proprietarilor şi deţinătorilor legali ai terenurilor neîntreţinute infestate cu această plantă alergenă, să ia toate măsurile necesare de salubrizare a acestor zone, în caz contrar fiind pasibili de sancţiuni cu amenzi de la 200 la 2.500 lei”, mai arată municipalitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dictatura fiscala
Un nou pretext pentru a colecta cu forta bani la buget.Drumul spre IAD e pavat cu ...porfir. Ambrozia e o buruiana extrem de prolifica si periculoasa datorita potentialului alergen,in tarile vest europene e declarata planta de carantina.In Ungaria si vestul Romaniei concentratia e maxima (www.ambrozia.info/wp-content/uploads/2014/09/ambrozia-europa-300x265.jpg). Planta nu se distruge prin cosire, doar smulgere sau ierbicidare. Eforturile Primariei in a identifica terenurile cu ambrozie este laudabil,solutia cu amenzile e tipic autocratiei locale,cred ca nici un proprietar nu si-a cultivat intentionat terenul cu ambrozie...si nu are nici o vina ca buruiana s-a inmultit fara sa-i ceara voie. Dupa mine solutia ar fi o echipa(firma) profesionista de exterminare, chiar daca asta presupune costuri(Desigur mult mai putin rentabil decit a incasa niste amenzi). Poate se pot accesa chiar fonduri europene:).Pina nu e prea tirziu...(www.evz.ro/atinge-2-metri-planta-care-poate-distruge-europa-video.html)
Postat 08 Septembrie 2015, 21:00 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON