URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2014, 18:32

Aproape 4.000 de studenţi înscrişi la facultăţile Universităţii din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Facultăţile Universităţii din Oradea au încheiat perioada de admitere, declarând admişi la studii de licenţă 3.982 de studenţi, iar la masterat alţi 1.271.

"Până luni s-au înscris la Universitatea din Oradea 3.982 de candidaţi la ciclul de studii universitare de licenţă şi 1.271 la masterat. Aceştia trebuie să-şi confirme locul obţinut conform calendarului propriu al fiecărei facultăţi", informează Universitatea, într-un comunicat dat publicităţii marţi. Calendarul facultăţilor poate fi consultat pe site-ul Universităţii.

Confirmarea locului înseamnă achitarea taxei de înmatriculare de 100 de lei. Candidaţii admişi pe un loc un taxă vor trebui să plătească şi prima tranşă a taxei de şcolarizare.

În premieră, taxa de înmatriculare poate fi achitată nu doar la casieria centrală a Universităţii, ci şi prin cont bancar la Trezoreria Municipiului Oradea, RO59TREZ07620F330500XXXX, sau la orice sucursală a Băncii Transilvania, unde se va preciza numele instiuţiei, Universitatea din Oradea, sau contul 0160100717205. "După plata taxei, candidaţii vor prezenta chitanţele la secretariatul facultăţii la care au fost admişi", se mai arată în comunicat.

În total, în această sesiune de admitere, cele 15 facultăţi orădene au scos la concurs 6.152 de locuri la studii de licenţă şi alte 3.571 la masterat. Locurile rămase neocupate vor fi scoase la concurs la admiterea din toamnă.

Cea mai mare concurenţă la admiterea din această sesiune a fost la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde s-au înscris 1170 de candidaţi pe 485 de locuri. Mai mulţi candidaţi decât locurile s-au mai înscris şi la Facultatea de Drept, unde şi-au depus dosarele 216 persoane, în timp ce locurile disponibile sunt 190.

La polul opus, însă, sunt facultăţi care nu au pretendenţi nici măcar pentru jumătate din locuri. De pildă, la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi-au depus dosarul 30 de tineri, iar locurile sunt 85 la număr. Situaţia este şi mai cruntă la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial care are 270 de locuri şi doar 40 de persoane înscrise.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
nu chiar
Nu e chiar in premiera si eu am fost studenta si se putea plati la un moment dat si la banca transilvania , dar nu stiu ce s-a intamplat , dupa o vrem iar nu s-a mai putut
Postat 30 Iulie 2014, 09:03 de rayka
premiera de toata jena
poti plati si la banca, dupa care te intorci la Universitate si trebuie sa stai din nou la rand sa-ti predai chitanta. rezulta ca, practic, initiativa fabuloasa a UO te scuteste doar de cateva minute acolo, timp pierdut pana iti face casiera hartiile... si atunci, unde-i chichirezul? tot, pe lângă, da total, stau deștepții ăștia de la UO și la capitolul online. uitați/vă să vedeți ce siteuri execrabile au, cât de neactualizate sunt și cât de depășite sunt, a fel ca o mare parte dintre profesori. dinozauri depășiți demult de vreme și de extincție, paraleli complet cu tehnica modernă. e jenant că mai au pretenții de la studenți.
Postat 30 Iulie 2014, 08:10 de veghe
?
Era bine sa puna cateva afise azi am stat vreo 3 ore la coada sa achit taxa de confirmare. Coada ajungea pana la rectorat, bineinteles sorboneii care is mari profesori universitari si care cica trebuia sa ne ajute au transmis ca se poate achita si la banca, dar asta numai dupa ce ai intrat dupa 2 ore in cladirea cu taxe de parca atunci cand ai ajuns atat de aproape urma sa te retragi si sa mergi la banca...cata idiotenie. Se duce de rapa universitatea!
Postat 29 Iulie 2014, 21:34 de doggy_c
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON