URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2019, 14:10

Apocalipsa după Ioan (Mang)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat.

Mang nu s-a dovedit nici "aproape de oameni" ca Bar, pe care îl ştia tot "poporul pesedist", nu doar activiştii, nici alfabetizat în management, precum Serac, ba nici măcar cu simţul ruşinii care l-a făcut pe Sârb să dispară din viaţa publică după ce a fost prins cu mâţa-n sac. Spre deosebire de acesta din urmă, deşi prins ca hoţ intelectual şi alungat de la Educaţie, plagiatorul Mang s-a înşurubat fără jenă în fruntea Consiliului Judeţean.

Zilele trecute, a mai dat două probe ale handicapului caracterial. Cu două zile înaintea moţiunii de cenzură s-a lăudat pe Facebook că Partidul "aduce" în Bihor 180 milioane lei de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, pentru ca 14 primării să facă proiecte mici, dar scumpe (28 milioane lei, de pildă, pentru o canalizare în satul Filea, comuna Lăzăreni!), ştiind bine însă că vindea o triplă minciună. FDI nu "dă" bani, ci promite să-i împrumute primăriilor, care trebuie să-i returneze (de unde?), nici nu deţine banii făgăduiţi, ci ar urma să-i ia de la Guvern şi abia apoi să-i dea cu împrumut (deci când ar fi început proiectele?) şi, în fine, ar urma să finanţeze aceleaşi "obiective de investiţii" ca PNDL, deci ar fi doar un PNDL paralel, adică tot o iluzie.

Din fericire, Mang nu mai apucă să înşele niciun primar şi niciun bihorean, din simplul motiv că joia trecută Guvernul Dăncilă a fost demis de Parlament. Chiar şi cu acest prilej, şeful PSD Bihor şi-a mai dat încă o dată arama pe faţă, prevestind o adevărată apocalipsă: pentru că Partidul nu va mai fi la butoane, a aruncat el tot pe Facebook, data de 10 octombrie devine "joia neagră a democraţiei", ziua aruncării ţării în haos, urmând sute de mii de concedieri (nici n-ar fi rău!) şi "pedepsirea" mediului de afaceri (o zice un avocat al Ordonanţei Lăcomiei!).

Ca să vezi! Unicul partid care a iniţiat şi votat o moţiune de cenzură contra propriului Guvern (Grindeanu), singurul care a îndatorat 3-4 generaţii viitoare doar ca să-şi îmbuibe votanţii, analfabeţii şi amantele, fără să lase în urmă decât păduri arse şi fântâni otrăvite, care a zvârlit societatea în haos desăvârşit, eliberând din puşcării criminali, violatori şi tâlhari, este, pentru Mang, farul călăuzitor fără de care Patria va orbecăi prin istorie, căutându-şi un rost şi neaflându-l.

Păstrând proporţiile, otrava emanată de Mang mi-l aminteşte pe Hitler în stadiul terminal, când, văzând că pierde războiul şi că nazismul e învins, a considerat că Germania nici nu mai poate, nici nu mai merită să existe. Cam asta-ţi profeţeşte şi ţie pesedistul, mândră Românie, deşi o putea zice şi mai direct: fără PSD, viaţa e pustiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON