De la jumătatea lunii iulie, depozitul ecologic de deşeuri al Oradiei, administrat de Eco Bihor, preia şi gunoaiele aruncate de locuitorii din Cluj Napoca, după ce judeţul vecin a rămas fără un depozit conform cu normele europene.
În acest context, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a remis o adresă către Eco Bihor, în care îi atrage atenţia asupra regulilor care trebuie respectate în această înţelegere. Documentul este de fapt un răspuns la adresa prin care Eco Bihor a informat Agenţia că timp de trei luni va primi şi gunoaiele clujenilor.
Gunoaie cu prioritate
Semnată de directoarea Sanda Mercea, adresa APM Bihor arată că acceptarea deşeurilor de la Cluj trebuie să se facă în concordanţă cu obligaţiile şi prevederile din autorizaţia de mediu pe care Eco Bihor o are, dar şi că depozitul orădean trebuie să aibă spaţiu suficient pentru preluarea deşeurilor. "Eco Bihor are obligaţia de a limita această situaţie din punct de vedere temporal şi cantitativ, astfel încât parametrii de funcţionare ai centrului de management integrat al deşeurilor să nu se modifice în mod substanţial", se arată în document. Altfel spus, Eco Bihor nu trebuie să prelungească această situaţie şi să primească minimul de deşeuri, astfel încât depozitul orădean să nu fie supraaglomerat.
APM Bihor mai transmite că utilajele care aduc deşeurile la Oradea să fie adecvate, iar transportul să se facă "fără a genera riscuri pentru aer, apă, sol, faună sau floră, fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor, fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special". De asemenea, Eco Bihor trebuie să-i ţină la curent pe bihoreni cu privire la această activitate. "Ţinând cont că transportul deşeurilor menajere produce disconfort (zgomot, praf, miros, deteriorarea infrastructurii şi aşa precară) şi că accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public este obligatoriu, veţi informa şi consulta publicul cu privire la acest demers", a precizat Mercea.
Ultimul aspect semnalat de Agenţie ţine de prioritatea în halda orădeană. "Depozitul va prelua toate deşeurile municipale generate şi colectate de pe raza judeţului Bihor, vă avertizăm că nu este permis să preluaţi şi să depozitaţi deşeuri altele decât cele provenite din judeţ în cazul în care există riscuri cu privire la perturbarea sau incapacitatea depozitării deşeurilor provenite de pe raza judeţului Bihor", se mai arată în document. Astfel, Eco Bihor trebuie să trateze deşeurile bihorenilor cu întâietate, şi apoi pe ale clujenilor.
O adresă de bun-simţ
Directorului Eco Bihor, Zoltan Pasztai, adresa APM Bihor i se pare una de "bun-simţ". "Probabil cel mai important aspect este cel din final, că primează deşeurile din Oradea. Asta facem zilnic. Când intră RER-ul, Clujul stă la rând", a declarat Pasztai, miercuri, pentru BIHOREANUL.
Cât despre disconfortul pe care utilajele clujenilor l-ar putea provoca, Pasztai spune că exact pentru a-l preveni, maşinile vin în două fluxuri, iar Primăria Oradea le-a stabilit un traseu anume, care ocoleşte oraşul.
Pe de altă parte, Pasztai a mai spus că Primăria Oradea a refuzat alte primării clujene care ar fi vrut să aducă gunoaiele aici. "A venit doar câteva zile comuna Floreşti, pentru că au avut înţelegere cu Holcim, să le predea lor, şi acolo erau lucrări de renovare", a spus directorul Eco Bihor.
Autorizaţia de mediu a Eco Bihor nu prevede o cantitate maximă de deşeuri care poate fi acceptată într-o zi, însă astfel de limite sunt impuse, a mai spus Pasztai, de capacitatea fizică a depozitului, adică de numărul de muncitori şi de utilaje disponibile pentru tratarea deşeurilor. Deşeurile menajere trebuie cântărite şi depozitate în celula specifică, care astfel se va umple mai repede decât dacă aici ar fi ajuns doar gunoaiele bihorenilor. În plus, depozitul acumulează mai mult levigat - zeamă scursă din deşeuri - de tratat, căci acest lichid este colectat din mormanul de deşeuri şi epurat.
Din perspectiva lui Pasztai, înţelegerea orădeano-clujeană este benefică, cel puţin pentru orgoliul orădenilor. "Acum Oradea bate Clujul, noi avem un sistem de management deşeuri funcţional. Clujul e înainte la orice capitol faţă de Oradea, la acesta noi i-am surclasat", a precizat şeful Eco Bihor.
Înţelegere Boc-Bolojan
Primăria Cluj Napoca a rămas fără un depozit în care să-şi lase deşeurile menajere după ce groapa judeţului a fost închisă, nerespectând standardele europene. O vreme, clujenii şi-au dus gunoaiele la Alba Iulia, dar şi depozitul de aici a avut aceeaşi soartă cu cel din Cluj.
La rugămintea directă a primarului Emil Boc, edilul orădean Ilie Bolojan a acceptat să primească timp de trei luni, din 15 iulie până în 15 octombrie, deşeurile menajere produse în Cluj Napoca, adică aproximativ 3.000 de tone de deşeuri lunar.
Pentru aceste deşeuri, firmele de salubritate clujene plătesc acelaşi tarif ca şi cele din Bihor, de 14,95 euro pe tona de deşeuri. În plus, însă, plătesc o taxă de 2,5 euro pe tonă, iar bani pe care Oradea îi va folosi, cel mai probabil, la amenajarea unui parc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.