URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Mai 2020, 18:00

Apel la responsabilitate: Atenție, nu aruncaţi măştile şi mănuşile printre deşeurile reciclabile!

Apel la responsabilitate: Atenție, nu aruncaţi măştile şi mănuşile printre deşeurile reciclabile! NU SE RECICLEAZĂ. Măştile medicale şi mănuşile de protecţie trebuie aruncate laolaltă cu deşeurile menajere, deoarece prezintă un risc de contaminare şi, astfel, nu pot fi valorificate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă pandemia provocată de noul coronavirus ne-a influenţat tuturor vieţile, unele reguli rămân neschimbate. Printre acestea se numără şi cele privind colectarea selectivă a deşeurilor.

Operatorul licenţiat al Oradiei, RER Vest, nu a schimbat programul de colectare a deşeurilor, aşa că toţi orădenii trebuie să arunce separat resturile. În schimb, pentru protecţia muncitorilor din salubritate, trebuie să ţinem cont cu toții de câteva sfaturi simple.

Soluţii pentru toţi

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca resturile reciclabile să fie aruncate separat de cele reziduale. Deşeurile sau ambalajele din hârtie şi carton, plastic şi metal (fracţia uscată) trebuie să ajungă în pubela sau sacul galben, iar resturile reziduale (fracţia umedă) trebuie aruncate în recipientele de culoare neagră.

RER Vest a găsit o soluţie şi pentru orădenii care locuiesc la case şi au de aruncat resturi vegetale. Ei pot să comande saci pentru aceste deşeuri la numărul de telefon 0751-306.541. Echipaţi corespunzător, ţinând cont de măsurile de protecţie impuse, angajaţii RER Vest le vor duce sacii şi, pentru a evita cât mai mult interacţiunile umane, vor încasa contravaloarea lor cu un aparat POS mobil. Un sac pentru deşeuri vegetale costă 5 lei (cu TVA), preţ care include şi transportul deşeurilor.

Gândiţi-vă şi la alţii!

Pe de altă parte, pentru ca echipele RER Vest să-şi poată desfăşura activitatea în continuare, orădenii trebuie să ţină cont de câteva reguli simple. În primul rând, ca muncitorii să nu fie nevoiţi să încarce manual sacii cu gunoaie, nu trebuie să îi lase în afara recipientelor.

Totodată, orădenii trebuie să ştie că locul măştilor de protecţie şi al mănuşilor de unică folosinţă uzate este între resturile menajere. Dacă sunt aruncate laolaltă cu reciclabilele, acestea ar putea să-i îmbolnăvească pe lucrătorii Eco Bihor, societatea care sortează fracţia uscată.

Orădenii nu trebuie să uite că toţi muncitorii din sectorul salubrităţii prestează un serviciu important pentru oraş şi pentru fiecare cetăţean în parte. Aşadar, protejarea lor este o datorie morală şi civică!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON