Chiar dacă pandemia provocată de noul coronavirus ne-a influenţat tuturor vieţile, unele reguli rămân neschimbate. Printre acestea se numără şi cele privind colectarea selectivă a deşeurilor.
Operatorul licenţiat al Oradiei, RER Vest, nu a schimbat programul de colectare a deşeurilor, aşa că toţi orădenii trebuie să arunce separat resturile. În schimb, pentru protecţia muncitorilor din salubritate, trebuie să ţinem cont cu toții de câteva sfaturi simple.
Soluţii pentru toţi
Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca resturile reciclabile să fie aruncate separat de cele reziduale. Deşeurile sau ambalajele din hârtie şi carton, plastic şi metal (fracţia uscată) trebuie să ajungă în pubela sau sacul galben, iar resturile reziduale (fracţia umedă) trebuie aruncate în recipientele de culoare neagră.
RER Vest a găsit o soluţie şi pentru orădenii care locuiesc la case şi au de aruncat resturi vegetale. Ei pot să comande saci pentru aceste deşeuri la numărul de telefon 0751-306.541. Echipaţi corespunzător, ţinând cont de măsurile de protecţie impuse, angajaţii RER Vest le vor duce sacii şi, pentru a evita cât mai mult interacţiunile umane, vor încasa contravaloarea lor cu un aparat POS mobil. Un sac pentru deşeuri vegetale costă 5 lei (cu TVA), preţ care include şi transportul deşeurilor.
Gândiţi-vă şi la alţii!
Pe de altă parte, pentru ca echipele RER Vest să-şi poată desfăşura activitatea în continuare, orădenii trebuie să ţină cont de câteva reguli simple. În primul rând, ca muncitorii să nu fie nevoiţi să încarce manual sacii cu gunoaie, nu trebuie să îi lase în afara recipientelor.
Totodată, orădenii trebuie să ştie că locul măştilor de protecţie şi al mănuşilor de unică folosinţă uzate este între resturile menajere. Dacă sunt aruncate laolaltă cu reciclabilele, acestea ar putea să-i îmbolnăvească pe lucrătorii Eco Bihor, societatea care sortează fracţia uscată.
Orădenii nu trebuie să uite că toţi muncitorii din sectorul salubrităţii prestează un serviciu important pentru oraş şi pentru fiecare cetăţean în parte. Aşadar, protejarea lor este o datorie morală şi civică!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.