URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2020, 09:30

Apel la donare de sânge, pentru un tânăr bihorean grav rănit în accidentul de lângă Chiribiș

Apel la donare de sânge, pentru un tânăr bihorean grav rănit în accidentul de lângă Chiribiș foto: Facebook / grupul INFO TRAFIC jud. BIHOR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre victimele accidentului petrecut joi după amiază pe DN 19E, în Bihor, la ieșirea din Chiribiș, are nevoie urgentă de sânge. Este vorba despre un tânăr de 30 de ani, pasager într-una din mașinile implicate, care acum este internat în stare gravă la Spitalul Județean Oradea.

Anunțul a fost postat pe pagina de Facebook Donează sânge, fii erou Oradea, care distribuie și imagini de la locul evenimentului rutier. 

”Apel umanitar! Urgent! În urma unui accident rutier grav este mare nevoie de donatori de sânge, orice grupă se acceptă. Cei care pot dona sunt rugați să se prezinte la Centrul De Transfuzie Sanguină din Oradea. Donatorii sunt rugați să specifice numele pentru cel care donează BAR ADRIAN-EMANUEL - Spitalul Clinic Județean Oradea”, se arată în mesaj.

În Oradea, doritorii sunt rugaţi să meargă la Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada Louis Pasteur, de luni până vineri între orele 7.30 şi 11.30. Programările se pot face la telefon 0259.434.752.

Accidentul la care face referire anunțul s-a produs joi după amiază, în jurul orei 16.15, la ieșirea din Chiribiş spre Oradea. Potrivit apropiaților săi, tânărul pentru care se cere donarea de sânge era pasager în mașina lovită în plin de un șofer care a încercat să evite impactul cu o altă mașină, intrând pe sensul opus de circulație.

Potrivit polițiștilor care au făcut cercetările la fața locului, un bărbat de 48 de ani, din comuna Sărmășag, județul Sălaj, în timp ce conducea o autoutilitară cu remorcă pe direcția Oradea - Marghita, nu a păstrat o distanță corespunzătoare față de vehiculul care circula în fața sa și care a efectuat un viraj la dreapta, pe o strada laterală.

„Pentru a evita impactul cu acesta, a pătruns pe sensul opus de circulație și a intrat în coliziune frontală cu o autoutilitară, condusă din sensul opus de un bărbat de 28 de ani, din comuna Rieni, județul Bihor. În urma accidentului rutier, conducătorul celei de-a doua autoutilitare și un bărbat de 30 de ani, din comuna Răbăgani, județul Bihor, pasager al său, au suferit multiple leziuni, pentru îngrijirea cărora au fost transportați la spital”, arată comunicatul.

Ancheta în caz este continuată de poliţiştii Biroului Rutier Marghita.


Potrivit site-ului proviataoradea.ro, pus la dispoziţie de Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, persoana care doreşte să doneze trebuie să fie într-o stare foarte bună fizică şi mentală, să fie echilibrată şi motivată de importanţa gestului donării de sânge.

CONDIŢIILE pentru admiterea la actul donǎrii:

- prezentarea cǎrtii de identitate

- vârsta: 18 – 60 de ani

- persoanele peste 50 de ani care doresc sa devina donatori de sange sa se prezinte cu o adeverinta de la medicul de familie ca nu sufera de boli cronice si neuropsihice

- greutate minimǎ: 50 de kg atât la femei cât şi la bǎrbaţi

- să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare sǎ fie şcolarizat, cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituţie medicalǎ sǎ consume multe lichide (fǎrǎ gaz) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare) si tensiunea sistolica intre 110 si 180 mmHg

- femeile să nu fie însărcinate,sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual

- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje

- să treacă 1 lună de la ultima vizită stomatologică

- să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii

- la schimbarea partenerului sexual, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală este obligatoriu actul sexual protejat minim 6 luni (prezervativ)

- se va completa fişa si chestionarul (date confidenţiale) – este esenţial ca rǎspunsurile sǎ fie corecte, oneste, cu menţionarea oricǎrui eveniment pre-donare se va determina nivelul hemoglobinei şi selectiv a transaminazelor şi glicemiei şi se va efectua un examen medical (puls, tensiune) dupǎ care se va face indicaţia de donare de sȃnge, de cǎtre medic

- comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos şi sǎ respecte toate indicaţiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii

- lipsa de onestitate în completarea întrebărilor din chestionar, duce la excluderea definitivă a donatorului.

În dimineaţa dinaintea donǎrii:

 - se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicat sa veniti foarte bine HIDRATATI)

- se poate consuma o felie de pȃine prǎjitǎ sau biscuiţi

- NU se fumeaza cel putin 2 ore înainte şi după donare (recomandǎm sǎ nu se fumeze deloc ȋn ziua donǎrii, pentru asigurarea confortului fizic şi psihic post-donare)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON