URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2020, 16:09

Apel în faţa Primăriei Oradea: Partidul Oamenilor Liberi le cere orădenilor "să aleagă cu minte", adică să-i voteze pe ei, fiindcă-s "cei mai buni" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

15 persoane, majoritatea candidaţi la Consiliul Local ai Partidului Oamenilor Liberi, în frunte cu activistul Orlando Balaş şi cu candidatul POL la Primărie, Mircea Jacan, s-au adunat luni dimineaţa în faţa Primăriei Oradea, înarmaţi cu pancarte critice la adresa conducerii oraşului şi apoi ocupând simbolic sala de şedinţe a Consiliului. Aceştia au cerut orădenilor să fie votaţi, pentru că doar ei vor reprezenta „cu adevărat” orădenii, promiţând că după alegeri nu se vor alia cu niciun alt partid.

"Ne marcăm locul"

Cele 15 persoane s-au strâns în faţa Primăriei înaintea orei 11, ţinând în mâini, fiecare, câte o pancartă, prin care şi-au expus opoziţia la actuala administraţie. "POL, cei mai buni", "Stop demolărilor!", "Nu ne dărâmaţi casele!", "Vrem piste pentru biciclete!", "Primăria nu este SRL", "Oradea, casa noastră", "300 de străzi aşteaptă asfaltarea!" – au fost mesajele activiştilor POL.

"Am venit să ne marcăm simbolic locul, pentru că în următorii patru ani sperăm ca POL să aibă cel puţin un consilier local, şi urmând exemplul din Târgu Mureş vom încerca să schimbăm, să dăm mai mulţi bani pentru şcoli şi grădiniţe, vrem ca în următorul ciclu electoral să se asfalteze cât mai multe străzi, şi pe banii Primăriei toate utilităţile – apă, canalizare, gaz, asfalt – să ajungă la orădean", a spus Cosmin Bursaşiu, "marinarul" de la protestele anti-PSD, acum candidat la Consiliul Local din partea POL.

"Aducem simbolic problemele orădenilor"

După circa 10 minute petrecute în stradă, membrii şi susţinătorii POL şi-au lăsat recuzita în faţa Primăriei şi s-au încolonat pentru a urca în sala de Consiliu, unde au făcut câteva declaraţii de principiu, pentru a sublinia că ei sunt diferiţi de toţi ceilalţi reprezentanţi ai tuturor partidelor, fiindcă, spre deosebire de aceştia, ei vor reprezenta "cu adevărat" orădenii.

"Suntem POL, mulţi din cei de faţă sunt candidaţi la Consiliul Local, am venit aici pentru a-i cinsti pe înaintaşii noştri români şi maghiari, dar şi pentru a-i cinsti pe cetăţenii de astăzi ai Oradiei, care vor să se bucure de Oradea aşa cum este ea, să se bucure de Oradea care îşi păstrează identitatea", a spus Orlando Balaş, candidat POL pe prima poziţie la CL.

El a mai adăugat că "POL a venit pentru a aduce simbolic problemele orădenilor din stradă, iar dacă POL va ajunge în Consiliul Local vom încerca, cu ceilalţi consilieri, să găsim soluţiile care se potrivesc cel mai bine cu posibilităţile reale ale orădenilor".

"Simbolul unei Revoluţii neterminate"

"Aici m-am născut şi aici vreau să trăiesc, în bună înţelegere cu vecinii mei români şi maghiari", a spus şi Szilagyi Eniko, atât în limba română, cât şi în limba maghiară, fiind urmată de Mircea Jacan, candidatul POL la funcţia de primar.

Acesta a afirmat, referindu-se la un alt element de recuzită folosit de colegii săi – o bornă pe care scria "POL, kilometrul 0", că "am adus această bornă ca simbol al unei Revoluţii neterminate", susţinând că a ales să se implice în politică pentru că "mulţi dintre noi doar aşteaptă să se producă o schimbare". "Casa noastră este Oradea şi noi dorim ca schimbarea clasei politice să înceapă din Oradea", a mai spus Jacan.

Alianţe "doar cu orădenii"

Un alt candidat din partea POL, activistul de mediu Adrian Oegar, a spus că "de 30 de ani în sala asta există o luptă între cei trei jucători" (adică UDMR, PNL şi PSD), care din punctul său de vedere "îşi puteau desemna un singur reprezentant" în cursa pentru Primărie, deoarece "de 30 de ani îşi blochează reciproc iniţiativele", pe când POL va susţine sau se va opune proiectele după un singur criteriu, şi anume dacă sunt "bune" sau nu, astfel că acest partid nu va face o alianţă cu niciun alt partid. "Asta este singura alianţă pe care o vom face, cu ceea ce îşi doresc orădenii", a zis Oegar.

În fine, încă un pretendent la funcţia de consilier, Kante Meister, a afirmat că "POL îşi propune să fie vocea cetăţeanului" şi că va susţine "conservarea centrului istoric" pe principii europene, fără demolări şi supraînălţări de clădiri, pentru că "vrem să fim vocea cetăţeanului care spune nu densificării centrului istoric".

După circa 15 minute, reprezentanţii POL şi-au epuizat discursurile şi au coborât din nou în faţa Primăriei, reintrând în posesia pancartelor, pe care au continuat să le afişeze circa o oră.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Micii dictatori
Acest partid POL functioneaza dupa metoda pumnului in gura, ceea ce e ironic cand te gandesti tocmai ei il atacau pe Bolojan pentru metodele cica dictatoriale dupa care lucreaza. Incercati sa lasati un comentariu, corect si obiectiv, evident fara injuraturi sau atacuri la persoana, pe pagina lor de facebook si intrebati-i cum au de gand sa faca ce fac ei si sa vedeti surpriza... va vor sterge comentariile si luati si un block ca sa va fie clar cum va functiona acest partid. E adevarata zicala cu "hotul striga hotii".
Postat 22 Septembrie 2020, 09:50 de and020
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON