URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2020, 14:58

Ape la „aspirat”: ABA Crişuri curăţă aluviunile de pe fundul Crişului Repede cu un utilaj cumpărat în 2018, dar inaugurat abia acum (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doi ani de la achiziţia unui utilaj unic în ţară, o dragă care aspiră mizeriile şi aluviunile depuse pe fundul unui curs de apă, care a costat aproape un milion de euro, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri anunţă că a dat startul curăţeniei în barajul de la priza de apă, în aval de podul CFR din zona vestică a Oradiei.

Şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor, Dorel Dume, susţine că exploatarea întârziată a utilajului a fost cauzată de lipsa personalului calificat.

Detalii tehnice

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la priza de apă, reprezentanţii ABA Crişuri au prezentat utilajul şi modul său de funcţionare.

Grea de 19 tone, draga amfibie Watermaster V are un braţ care curăţă prin aspirare aluviunile şi mizeriile acumulate pe fundul Crişului Repede, conţinut care se transportă, prin nişte tuburi de refulare, într-un bazin de decantare anume amenajat.

Utilajul poate aspira până la 6,5 metri adâncime şi are accesorii pentru excavare, greblare sau pentru scoaterea stufului din apă. Lungă de 11 metri şi lată de 3,5 metri, draga are o viteză de deplasare de 4 noduri, o rază de acţiune de 110 mp şi un unghi de rotire de 180 de grade.

Draga ABA Crişuri

Grijă la peşti

Decolmatarea râurilor şi lacurilor de acumulare este necesară pentru că, în timp, din cauza aluviunilor, adâncimea acestor ape se micşorează, iar volumul de apă se reduce. Dragarea nu se poate face însă în perioadele în care peştii depun icrele, pentru că atunci habitatul acestora ar fi distrus.

"În urma măsurătorilor şi calculelor făcute de colegii noştri hidrologi, volumul lacului (n.r. lacul de acumulare de la priza de apă) este diminuat cu aproape 65%. El trebuie adus în parametri. Între barajul de priză şi podul Decebal ar trebui să existe un volum de apă de 1,7 milioane metri cubi, în momentul de faţă există undeva la 300.000 mc. Este o activitate curentă pe care trebuie să o facem", a explicat şeful SGA Bihor, Dorel Dume, care l-a înlocuit în conferinţa de presă pe directorul ABA Crişuri, Ionel Avrigeanu, chemat la o şedinţă urgentă în judeţul Hunedoara.

Mai bine mai târziu...

Oradea a mai avut o dragă, înainte de 1990, dar aceasta a fost scoasă din uz după căderea comunismului. În ultimele trei decenii, ABA Crişuri nu a mai avut un utilaj care să cureţe fundul apelor. De altfel, nicio altă administraţie bazinală din ţară nu are în dotare o dragă.

"Înainte să începem lucrările de test la priza de apă, adâncimea apei era de 50 de centimetri. Acum am ajuns la 4,5 metri", a precizat Dume, pentru a întări utilitatea investiţiei.

Draga a costat 4,4 milioane de lei, bani plătiţi din bugetul propriu al ABA Crişuri, şi a fost cumpărată în 2018. De-atunci, utilajul a fost folosit doar pentru teste, la priza de apă, însă de-acum înainte va putea fi transportat oriunde este nevoie de decolmatări.

Întrebat de ce au trecut doi ani de la achiziţia dragei până la punerea ei în funcţiune, respectiv prezentarea ei, Dume a dat vina pe tehnologia prea modernă pentru cei aproape 600 de angajaţi ABA Crişuri.

"Anul trecut am încercat să-l punem în exploatare, dar şi pentru noi e un pionierat. E achiziţionat din Finlanda şi au venit cei de acolo să ne asigure mentenanţa. Noi n-am avut personal calificat, a trebuit să specializăm oamenii, de asta a durat. Dar suntem abia în 2020, prima jumătate a anului şi acum începe să lucreze", a declarat Dume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
VRĂJEALĂ DE PDL-PSD-ist!BUN MANAGER ESTI DOMNULE DACA ATAT VA LUAT SA PUNETI IN FUNCTIE UN UTILAJ!!!
Cu siguranță in acte respectivul utilaj a functionat dar probabil nu sa vrut punerea lui in functie.Ce cursuri au urmat cei care deservesc utilajul la Oxford?
Postat 11 Iunie 2020, 11:58 de User anonimizat
decalog
Trebuie să fie rudă cu Dume, condiție indispensabilă.
Postat 10 Iunie 2020, 17:56 de oradeaveche
apa trece paraziții rămân
Personalul specializat lipsă, adică un buldozerist, un stivuitorist, un sculer-matrițer sau un tractorist! Tractoriștii de ieri au ajuns șefii de azi și draga nu are mecanic de servici, dar nici șefi normali la Ape nu sunt...Dacă-i întrebi pe șefi, firma are numai experți, specialiști, doxați și ranforsați, dar unul nu găsești să știe face ceva util, ceva ca să-și merite banii nerușinați ridicați lună de lună. Rușine lipitorilor!
Postat 10 Iunie 2020, 15:13 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON