URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2018, 13:41

Apatie tot mai mare la sărbătorile oficiale: Ziua Drapelului, marcată în centrul oraşului cu audienţă modestă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mai mult de 50 de oficiali - în frunte cu prefectul Ioan Mihaiu, inclusiv ofiţeri în rezervă şi în retragere - au participat marţi dimineaţă la slujba Te Deum oficiată la Biserica cu Lună de capelanul Garnizoanei Oradea, preotul Mircea Ioniţă, de faţă cu episcopul ortodox al Oradiei şi Bihorului, PS Sofronie Drincec, cu ocazia Zilei Drapelului.

După sfințire, drapelul a fost scos din vechea Catedrală de o gardă formată din şase subofiţeri, urmată de PS Sofronie şi de tot restul alaiului de participanţi spre Primăria Oradea, în bătăile clopotelor celor două biserici din centrul oraşului, Biserica cu Lună, ortodoxă, şi Biserica Sf. Nicolae, catedrala greco-catolică.

În faţa Primăriei, o altă gardă de onoare a aşteptat alaiul, după care prefectul Ioan Mihaiu a transmis de la microfon mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, încheiat cu concluzia "că viitorul acestei ţări se bazează pe stabilitate şi înţelepciune".

Mai pasional, istoricul militar colonel (r) dr. Constantin Moşincat a evocat istoria drapelului, începând de la stindardul roman al Împăratului Traian şi până la tricolorul din zilele noastre, adoptat de Comitetul Revoluţionar paşoptist pe Câmpia Libertăţii de la Blaj şi rămas, de atunci, steag naţional al României, citând definiţia marelui Nicolae Iorga: "Pentru românii ardeleni, drapelul, e ca bolta cerului de necuprins".

Ceremonia s-a încheiat cu înălţarea drapelului pe catargul din faţa Primăriei, după ce pânza acestuia fusese sărutată, simbolic, de către prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan, PS Sofronie, vicepreşedintele CJ Traian Bodea şi comandantul Garnizoanei Oradea, locotenent-colonelul Călin Trif.

La festivitate, în faţa Primăriei, au asistat circa 70 de orădeni şi turişti aflaţi în zonă.

Data de 26 iunie a fost aleasă ca Ziua Drapelului României în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

Mădălina Sim, studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!!
Evident se poartă #rezist! Acolo e distracția! Nici eu nu am fost din motive de serviciu...cu un comentariu te mai strecori! Așa că NU STAU PE PENSIA NIMĂNUI!
Postat 26 Iunie 2018, 13:52 de cainerau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON