URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2018, 13:41

Apatie tot mai mare la sărbătorile oficiale: Ziua Drapelului, marcată în centrul oraşului cu audienţă modestă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mai mult de 50 de oficiali - în frunte cu prefectul Ioan Mihaiu, inclusiv ofiţeri în rezervă şi în retragere - au participat marţi dimineaţă la slujba Te Deum oficiată la Biserica cu Lună de capelanul Garnizoanei Oradea, preotul Mircea Ioniţă, de faţă cu episcopul ortodox al Oradiei şi Bihorului, PS Sofronie Drincec, cu ocazia Zilei Drapelului.

După sfințire, drapelul a fost scos din vechea Catedrală de o gardă formată din şase subofiţeri, urmată de PS Sofronie şi de tot restul alaiului de participanţi spre Primăria Oradea, în bătăile clopotelor celor două biserici din centrul oraşului, Biserica cu Lună, ortodoxă, şi Biserica Sf. Nicolae, catedrala greco-catolică.

În faţa Primăriei, o altă gardă de onoare a aşteptat alaiul, după care prefectul Ioan Mihaiu a transmis de la microfon mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, încheiat cu concluzia "că viitorul acestei ţări se bazează pe stabilitate şi înţelepciune".

Mai pasional, istoricul militar colonel (r) dr. Constantin Moşincat a evocat istoria drapelului, începând de la stindardul roman al Împăratului Traian şi până la tricolorul din zilele noastre, adoptat de Comitetul Revoluţionar paşoptist pe Câmpia Libertăţii de la Blaj şi rămas, de atunci, steag naţional al României, citând definiţia marelui Nicolae Iorga: "Pentru românii ardeleni, drapelul, e ca bolta cerului de necuprins".

Ceremonia s-a încheiat cu înălţarea drapelului pe catargul din faţa Primăriei, după ce pânza acestuia fusese sărutată, simbolic, de către prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan, PS Sofronie, vicepreşedintele CJ Traian Bodea şi comandantul Garnizoanei Oradea, locotenent-colonelul Călin Trif.

La festivitate, în faţa Primăriei, au asistat circa 70 de orădeni şi turişti aflaţi în zonă.

Data de 26 iunie a fost aleasă ca Ziua Drapelului României în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

Mădălina Sim, studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!!
Evident se poartă #rezist! Acolo e distracția! Nici eu nu am fost din motive de serviciu...cu un comentariu te mai strecori! Așa că NU STAU PE PENSIA NIMĂNUI!
Postat 26 Iunie 2018, 13:52 de cainerau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON