URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2018, 17:28

Apă pentru verde! Sistemele de irigare sunt indispensabile pentru buna întreţinere a grădinilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că au în jurul casei doar o peluză cu gazon sau o grădină cu diferite plante, proprietarii trebuie să ştie că sistemul de irigare este necesar pentru îngrijirea optimă. La fel de importantă este, însă, şi alegerea sistemelor potrivite, care să ducă apa exact unde trebuie.

Mai comod

Fiind oraş de câmpie, cu veri uneori caniculare, Oradea se confruntă adesea cu seceta. Tocmai de aceea, specialiştii spun că o grădină amenajată în oraş ori în localităţile învecinate nu poate supravieţui în anotimpul cald fără un sistem eficient de irigare. "În peisagistica modernă este de neconceput să nu ai un sistem de irigare automatizat. În primul rând, îţi oferă libertatea să faci altceva în loc să stai să uzi cu furtunul, în al doilea rând te scapă de griji când eşti plecat în concediu", spune Paul Olău, specialist în proiectarea de spaţii verzi şi administratorul firmei Paul Gardening.

O peluză de gazon trebuie udată de cel puţin două ori pe zi, iar cele mai recomandate sisteme sunt cele prin aspersie. Este important însă ca stropii să acopere întreaga suprafaţă, altfel spus ca "bătaia" unui aspersor să se termine unde începe raza de acţiune a altuia.

Măsuri anti-risipă

În grădinile cu plante, fie că sunt flori, legume ori chiar arbuşti şi arbori, sunt recomandate sistemele de irigare prin picurare. Acestea transportă apa la rădăcina plantelor, protejând astfel frunzele şi, detaliu important, consumând strict cantitatea de apă necesară, fără risipă. În plus, aşa se combat şi buruienile. "Este foarte importantă zonarea în fiecare grădină, să ştim exact unde avem gazon, legume sau copaci, doar aşa putem stabili arhitectura sistemului de irigare", explică Olău.  

Pentru eficienţă şi pentru prevenirea risipei, sistemele de irigare trebuie să aibă şi un senzor de ploaie, care se montează la streaşina casei. "Sunt disponibile şi baterii pentru memorarea programelor de irigare, în cazul în care există pene de curent", spune specialistul.

Desigur, instalarea unui sistem de irigare presupune şi costuri. Pentru o grădină de 300 de metri pătraţi, materialele vor costa circa 3.000 de lei, iar manopera cam jumătate din sumă. La schimb, însă, clientul va primi şansa relaxării în colţul său verde...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON