Indiferent că au în jurul casei doar o peluză cu gazon sau o grădină cu diferite plante, proprietarii trebuie să ştie că sistemul de irigare este necesar pentru îngrijirea optimă. La fel de importantă este, însă, şi alegerea sistemelor potrivite, care să ducă apa exact unde trebuie.
Mai comod
Fiind oraş de câmpie, cu veri uneori caniculare, Oradea se confruntă adesea cu seceta. Tocmai de aceea, specialiştii spun că o grădină amenajată în oraş ori în localităţile învecinate nu poate supravieţui în anotimpul cald fără un sistem eficient de irigare. "În peisagistica modernă este de neconceput să nu ai un sistem de irigare automatizat. În primul rând, îţi oferă libertatea să faci altceva în loc să stai să uzi cu furtunul, în al doilea rând te scapă de griji când eşti plecat în concediu", spune Paul Olău, specialist în proiectarea de spaţii verzi şi administratorul firmei Paul Gardening.
O peluză de gazon trebuie udată de cel puţin două ori pe zi, iar cele mai recomandate sisteme sunt cele prin aspersie. Este important însă ca stropii să acopere întreaga suprafaţă, altfel spus ca "bătaia" unui aspersor să se termine unde începe raza de acţiune a altuia.
Măsuri anti-risipă
În grădinile cu plante, fie că sunt flori, legume ori chiar arbuşti şi arbori, sunt recomandate sistemele de irigare prin picurare. Acestea transportă apa la rădăcina plantelor, protejând astfel frunzele şi, detaliu important, consumând strict cantitatea de apă necesară, fără risipă. În plus, aşa se combat şi buruienile. "Este foarte importantă zonarea în fiecare grădină, să ştim exact unde avem gazon, legume sau copaci, doar aşa putem stabili arhitectura sistemului de irigare", explică Olău.
Pentru eficienţă şi pentru prevenirea risipei, sistemele de irigare trebuie să aibă şi un senzor de ploaie, care se montează la streaşina casei. "Sunt disponibile şi baterii pentru memorarea programelor de irigare, în cazul în care există pene de curent", spune specialistul.
Desigur, instalarea unui sistem de irigare presupune şi costuri. Pentru o grădină de 300 de metri pătraţi, materialele vor costa circa 3.000 de lei, iar manopera cam jumătate din sumă. La schimb, însă, clientul va primi şansa relaxării în colţul său verde...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.