URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2021, 13:12

Apă fără plastic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare lună, orădenii aruncă o cantitate de PET-uri echivalentă cu dimensiunea Palatului Vulturul Negru. Un motiv întemeiat ca fiecare dintre noi să ne dorim să reducem poluarea cu plastic, prin orice mijloace avem la dispoziţie, iar noi, echipa Deplastificat, ne-am propus să vă ajutăm să faceţi asta.

O schimbare de mentalitate nu se produce peste noapte. Nu ne vom trezi brusc, într-o dimineaţă, într-un mediu înconjurător mai puţin poluat. Dar suntem convinşi că o soluţie accesibilă la o problemă concretă poate să aibă impact.

De aceea am creat Harta Deplastificat, disponibilă gratuit pe site-ul deplastificat.ro, unde găsiţi toate locurile din oraş în care aveţi acces gratuit la apă potabilă. Când sunteţi prin oraş, nu mai trebuie să cumpăraţi un PET care poluează, ci doar să mergeţi cu un recipient reutilizabil la cea mai apropiată cişmea publică sau într-unul dintre cele 17 localuri care au fost de-acord să ofere apă gratuit, inclusiv celor care nu le sunt clienţi. 

Majoritatea celor 17 localuri sunt restaurante sau cafenele deja înscrise într-o misiune împotriva poluării cu plastic, comercializând apă doar în sticlă, aşa că n-a trebuit să ducem vreo muncă de convingere ca să mergem împreună pe drumul "deplastificării". Sperăm ca tot mai mulţi orădeni să ni se alăture.

Vrem să folosiţi harta realizată cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Oradea, pentru că simplul gest de a nu mai cumpăra flacoane de apă contribuie la combaterea poluării. 

Misiunea echipei Deplastificat nu s-a încheiat. În vară, vom organiza, în Parcul Libertăţii, ateliere de educaţie ecologică şi de dezvoltare a abilităţilor socio-emoţionale pentru elevii de gimnaziu. Copiii vor învăţa să nu fie toxici cu ei înşişi, cu oamenii din jurul lor şi cu mediul înconjurător, trei condiţii pentru o viaţă "nepoluată".

Andra Cloştorfeanu
activist de mediu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Reciclare
Reciclarea e posibila, dar e foarte dificila, chiar cind exista o colectare selectiva. Diferitele tipuri de mase plastice, desi puse in acelasi container sint dificil de sortat, iar proprietatile lor fizico-chimice le face incompatibile cu un tratament unitar la reciclare. In plus, apar probleme legate de pigmenti, umiditate, impuritati si altele. In general, doar 10% sau mai putin din plasticul la nivel global este reciclat. Iar reciclarea nu se poate face la infinit, ca si cu metalele. Dupa 1-2 reciclari, plasticul devine inutilizabil. Asa ca e mai bine sa se utilizeze recipiente durabile din sticla sau metal (mai usoare). Incet-incet se pare ca revenim la sistemul de pe vremuri, cind orasul era punctat de țîșnitori...
Postat 27 Mai 2021, 18:06 de Sorrento
plasticul e bun
CAT TIMP SE RECICLEAZA SI REFOLOSESTE
Postat 26 Mai 2021, 20:25 de unu
@excalibur
Banii sunt la Fondul de Mediu. Cat ramane din ei dupa dijmuire, merg in programe de subventionare a unor chestii cum ar fi Rabla, Rabla electrocasnicelor, masini electrice, fotovoltaice. Intre timp, foarte multe PET-uri ajung in natura, din doua motive: romanul nu e el fraier ca sa colecteze selectiv propriile deseuri si crede ca daca firmele care au pus pe piata respectivele ambalaje si au platit taxa de mediu, asta deja, in sine, protejeaza mediul!
Postat 26 Mai 2021, 18:18 de CatalinPopa
Tot orădeanul e cu geanta după el.
De acum înainte o să putem umbla cu sticla goală după noi, pentru o gură de apă gratis.
Postat 26 Mai 2021, 17:09 de KP
Colectarea ambalajelor e preplatita
Toate firmele care vind pe piata romaneasca produse ambalate platesc o taxa catre Fondul de mediu de 2 lei/kg.[ https://www.afm.ro/main/legislatie_taxe_si_contributii/2019/ordin_149_2019.pdf ] Extras: {articolul 21 (1)Obligaţia de a declara la Fondul pentru mediu contribuţia de 2 lei/kg prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, revine: a)operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate, operatorilor economici care importă/ achiziţionează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu, responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepţia ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor;b)operatorilor economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii, responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţa naţională; c)operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, responsabili pentru deşeurile generate de respectivele ambalaje } Unde sunt banii?
Postat 26 Mai 2021, 13:51 de excalibur
PET
De ce intotdeauna cetatenii ( de ex. Oradenii) sunt de vina ca arunca cantitati enorme de PET-uri. Nu s-a gandit nimeni ca daca nu s-ar vinde bauturi/hrana...aproape tot ambalat in plastic ,nu am avea nici noi ce arunca ?
Postat 26 Mai 2021, 13:31 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON