URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2020, 18:20

Apa din pământ, la analiză: Pentru prima oară după ’89, ABA Crişuri face foraje noi care să arate cât de poluate sunt apele subterane (FOTO)

Apa din pământ, la analiză: Pentru prima oară după ’89, ABA Crişuri face foraje noi care să arate cât de poluate sunt apele subterane (FOTO) foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un utilaj unic în România, cumpărat de Ministerul Mediului la preţul de 1,6 milioane lei, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri face la Leş un foraj de cercetare pentru monitorizarea calităţii apelor subterane, fiind prima lucrare de acest gen după 1989.

„Administrația Bazinală de Apă Crișuri este singura din țară care are în dotare o instalație de foraj de ultimă generație. Aceasta va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea procesului de monitorizare a calității apelor subterane”, se arată într-un comunicat transmis joi de ABA Crişuri.

Experţi în lucrări geologice şi pompări experimentale din cadrul ABA Crişuri lucrează la forajul amplasat în incinta cantonului Leş, din comuna Nojorid, care va avea o adâncime de 120 de metri. Lucrările vor dura cel mult trei zile, iar la final se vor recolta probe de apă pentru efectuarea analizelor fizico-chimice de laborator, menite să arate calitatea apelor subterane. O probă de apă va fi transmisă şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

„Noua instalaţie de foraj poate săpa până la o adâncime de 200 de metri și este autoportantă, adică este montată pe un şasiu şenilat facilitând astfel transportul și instalarea la locul de foraj. Din punct de vedere tehnic, deosebit la acest utilaj este faptul că oferă posibilitatea de a instala coloane de separare a straturilor acvifere atinse în același punct de foraj. Altfel spus, apa provenită din fiecare strat se poate monitoriza separat, atât cantitativ, cât și calitativ. Această facilitate este deosebit de utilă, mai ales în cazul identificării unor poluări în apa subterană. Faptul că se știe care este stratul de apă poluat ușurează identificarea sursei de poluare. De asemenea, se poate vedea dacă poluarea afectează unul sau mai multe straturi acvifere”, se mai arată în comunicatul ABA Crişuri.

Pe lângă forajul de la Leş, ABA va mai face 36 de foraje noi şi va reabilita 70 de foraje existente. La ora actuală, în bazinul hidrografic Crişuri se monitorizează 321 de foraje, dotate cu senzori de nivel şi temperatură.

Instalaţia de foraj a costat 1.675.000 lei, iar echipamentul specializat pentru transportul ei, alţi 571.884,25 lei. Achiziţia a fost făcută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nitriţi”, finanțat printr-un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 50 mililioane de euro. De asemenea, proiectul beneficiază de asistență financiară nerambursabilă de la Fondul Global de Mediu, în valoare de 5,5 milioane dolari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON