URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iulie 2020, 18:20

Apa din pământ, la analiză: Pentru prima oară după ’89, ABA Crişuri face foraje noi care să arate cât de poluate sunt apele subterane (FOTO)

Apa din pământ, la analiză: Pentru prima oară după ’89, ABA Crişuri face foraje noi care să arate cât de poluate sunt apele subterane (FOTO) foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un utilaj unic în România, cumpărat de Ministerul Mediului la preţul de 1,6 milioane lei, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri face la Leş un foraj de cercetare pentru monitorizarea calităţii apelor subterane, fiind prima lucrare de acest gen după 1989.

„Administrația Bazinală de Apă Crișuri este singura din țară care are în dotare o instalație de foraj de ultimă generație. Aceasta va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea procesului de monitorizare a calității apelor subterane”, se arată într-un comunicat transmis joi de ABA Crişuri.

Experţi în lucrări geologice şi pompări experimentale din cadrul ABA Crişuri lucrează la forajul amplasat în incinta cantonului Leş, din comuna Nojorid, care va avea o adâncime de 120 de metri. Lucrările vor dura cel mult trei zile, iar la final se vor recolta probe de apă pentru efectuarea analizelor fizico-chimice de laborator, menite să arate calitatea apelor subterane. O probă de apă va fi transmisă şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

„Noua instalaţie de foraj poate săpa până la o adâncime de 200 de metri și este autoportantă, adică este montată pe un şasiu şenilat facilitând astfel transportul și instalarea la locul de foraj. Din punct de vedere tehnic, deosebit la acest utilaj este faptul că oferă posibilitatea de a instala coloane de separare a straturilor acvifere atinse în același punct de foraj. Altfel spus, apa provenită din fiecare strat se poate monitoriza separat, atât cantitativ, cât și calitativ. Această facilitate este deosebit de utilă, mai ales în cazul identificării unor poluări în apa subterană. Faptul că se știe care este stratul de apă poluat ușurează identificarea sursei de poluare. De asemenea, se poate vedea dacă poluarea afectează unul sau mai multe straturi acvifere”, se mai arată în comunicatul ABA Crişuri.

Pe lângă forajul de la Leş, ABA va mai face 36 de foraje noi şi va reabilita 70 de foraje existente. La ora actuală, în bazinul hidrografic Crişuri se monitorizează 321 de foraje, dotate cu senzori de nivel şi temperatură.

Instalaţia de foraj a costat 1.675.000 lei, iar echipamentul specializat pentru transportul ei, alţi 571.884,25 lei. Achiziţia a fost făcută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nitriţi”, finanțat printr-un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 50 mililioane de euro. De asemenea, proiectul beneficiază de asistență financiară nerambursabilă de la Fondul Global de Mediu, în valoare de 5,5 milioane dolari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON