Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat luni o evaluare conform căreia mezelurile sunt cancerigene, iar carnea roşie este "probabil" cancerigenă.
"Aceste rezultate confirma recomandarile de sanatate publica actuale care cer limitarea consumului de carne", a declarat Dr Christopher Wild, directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care se afla la originea evaluarii, citat de HotNews.ro.
Conform sursei citate, in categoria "carne rosie" este inclus atat porcul, dar si vita, mielul, capra si calul.
Sursele citate mentioneaza ca includerea mezelurilor si a altor produse de carne procesata in grupa agentilor care pot provoca aceasta boala, precum tutunul sau azbestul, nu inseamna ca sunt la fel de periculoase.
Conform celor mai recente estimari ale proiectului "Global Burden of Disease Project, 34.000 de decese provocate de cancer pe an in intreaga lume sunt imputabile unei alimentatii bogate in mezeluri, fata de un milion de decese provocate de cancer si imputabile tutunului si 600.000 consumului de alcool", arata HotNews.ro.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, CIRC s-a bazat pe peste 800 de studii pentru a include carnea procesata in categoria agentilor "cancerigeni pentru oameni (Grupa 1)". Acest clasament a fost stabilit pe baza unor "indicatii suficiente potrivit carora consumul de carne procesata poate duce la cancer colorectal la oameni".
"Acest risc creste cu cantitatea", a spus Dr Kurt Straif, de la CIRC.
Consumul de carne rosie a fost clasat drept "probabil cancerigene pentru oameni" (Grupa 2A) pe baza unor "indicatii limitate", mai arata HotNews.ro.
"Sigur, acest lucru il stim de mai multa vreme. De data aceasta, Agentia Internationala de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente si evidente. Trebuie sa facem o distinctie intre riscul prezentat de carnea procesata sau carnea rosie si faptul ca ele reprezinta un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmeaza acum sa se determine cata carne trebuie sa mananci ca sa fii la risc. Or acest lucru nu este inca suficient studiat", a afirmat seful Biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, citat de Agerpres.
Acesta a amintit ca japonezii au atras atentia asupra acestui fapt inca din anii '50 sau '60.
"Noi stim de multa vreme. Inca de prin anii '50 - '60 japonezii au fost primii care au demonstrat relatia intre carnea afumata, pestele afumat si aparitia cancerului gastric. De aceea, ceea ce noi recomandam este acea dieta echilibrata: vegetale, fructe si carne, care nu e foarte importanta. Numai ca regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi daunatoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dieta echilibrata numai pentru anumite lucruri: cata sare, cat zahar si cate grasimi. Pentru carne, inca nu. Aceasta ar fi urmatoarea etapa de cercetare", a adaugat Olsavszky, mai noteaza HotNews.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.