URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2021, 18:51

Anul dezvrăjirii

Anul dezvrăjirii foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc "de pace", prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.

Mulţumită lui Iohannis şi lui Orban, liberalii au ieşit jumuliţi rău din negocieri, păstrând ministere care le aduc pagubă (la Educaţie au mai şi numit un protector de plagiatori, iar la Muncă şi Interne vor culege roadele grevelor şi protestelor), portofoliile grase adjudecându-le UDMR (Dezvoltarea, aka banii pentru primari) şi USR-PLUS (care a evacuat, ce ironie, un tehnocrat-pe-bune de la Fondurile Europene ca să-şi satisfacă un politruc de o competenţă recunoscută doar de propriul cont de Facebook).

Dacă la finele anului trecut prognozam că acest Guvern nici măcar nu va mima reformele constituţionale, instituţionale şi administrativ-teritoriale, la început de guvernare şi de an aş adăuga încă o previziune: 2021 va fi, de fapt, anul "dezvrăjirii" fanilor USR-PLUS, singurii entuziasmaţi că-şi văd, în premieră, favoriţii la putere, fără a intui şi căderea măştilor ce va urma.

Niciunul dintre "oamenii noi" ajunşi în fruntea bucatelor, poate aţi remarcat, nu-şi mai aminteşte promisiunile vechi. Aţi mai auzit recent anul ăsta despre desfiinţarea pensiilor speciale? Ori a recursului compensatoriu? Dar despre meritocraţie? Ministrul Ion se face de râs plenar atât prin numiri scandaloase (vrea secretar de stat un avocat cam piţiponc, başca recrutat de la Piperea & PSD), cât şi prin regurgitarea propriei demagogii.

Înainte de alegeri desfiinţa SS prin OUG săptămânal, după Revelion o amână pe la vară, când va fi soare şi la lume cald. La instalare promitea creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor (să nu mai plece avocaţi la 47 de ani cu pensiile, scuzaţi, speciale), iar săptămâna trecută ne-a anunţat, adânc, că "schimbările bruşte nu sunt oportune"...

Anca Dragu, pusă şefă la Senat, deşi e la primul mandat (sfânta egalitate de gen!), a anunţat comisie pentru 300 de aleşi şi Parlament monocameral (ca Marea Adunare Naţională), dar ce să vezi: la cantina celor două camere noii aleşi se nutresc cu filé de şalău la 5,5 lei, gratis ca la Casa de Comenzi a PCR. Unde mai pui dezvăluirea că tehnocraţii lui Dacian încasau grămezi de bănet din CA-uri, fix ca rechinii vechii clase politice, după cum ne informează, a treia zi după Scriptură, chiar un plusist care până acum a tăcut să nu strice campania.

Presimt că 2021 va fi şi pentru "oamenii noi" anul când încep s-o facă de oaie, ba nu exclud nici ca unii să fie prinşi, peste un an - doi, întocmai ca useliştii, cu tabla-n gură. E chestie doar de timp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON