URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2020, 20:11

Anul acesta, Lumina de Înviere vine cu Poliţia! Ministrul de interne anunţă protocol cu Patriarhia (VIDEO)

Anul acesta, Lumina de Înviere vine cu Poliţia! Ministrul de interne anunţă protocol cu Patriarhia (VIDEO) foto: Agerpres / Hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat marţi seară că MAI a încheiat un protocol cu Patriarhia Română, care prevede, între altele, că pâinea binecuvântată (prescura) şi Lumina de Înviere vor fi duse credincioşilor cu sprijinul forţelor MAI, adică poliţişti dar şi jandarmi ori angajaţi ai ISU.

"MAI a semnat un acord cu Patriarhia Română. Vom sprijini Patriarhia la împărțirea Paștilor și a luminii de Înviere oamenilor", a spus Vela, potrivit HotNews.ro.

Practic, românii vor putea ieși din case pentru a merge până la biserici, în locuri special amenajate, pentru a lua Paști. 

"Între BOR si MAI s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, între 7 și 17 în toate parohiile din patriarhia română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție, exact ca la magazinele comerciale. În declaraţia pe propria răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea "pentru ridicarea Sfintelor Paşti" şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă a persoanei respective", a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, pentru cei bolnavi și pentru persoanele peste 65 de ani, paștele va fi distribuit la domiciliu, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de Paști, cu respectarea măsurilor de protecție. 

Vela a mai spus că distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară începând cu ora 20. 

„Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomerației, păstrând restricția de maximum 3 persoane", a mai spus Vela.

El a mai precizat că angajații și voluntarii organizatori vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.

”Echipajele care acționează în posturile fixe (pe drumuri naționale) sau la punctele de frontieră vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic sau persoanelor care tranzitează frontiera. În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă, cu ajutorul personalului Ministerului de Interne, de la centrele episcopale la Parohiile din zonele carantinate”, a mai arătat ministrul.

"În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sf. Lumina în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie”, a mai spus Vela.

Vezi mai jos discursul integral!

UPDATE: La loc comanda!

După o zi de "fierbere" în care numeroase voci, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, au denunţat protocolul încheiat marţi de MAI cu Biserica Ortodoxă, privind distribuirea Paştilor şi a Luminii de Înviere, ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, corectarea acestor măsuri, în urma unei discuţii cu Patriarhul Daniel. În esenţă, oamenii nu mai sunt invitați să iasă din case pentru a merge după Paști și polițiștii și alți angajați ai MAI nu mai sunt deloc implicaţi în transportul și distribuirea Luminii Sfinte, Paştile urmând să fie distribuite  de angajaţi şi voluntari.

Detalii în articolul ”Scandal pe "lumină". Preşedintele Klaus Iohannis le cere lui Orban şi lui Vela să anuleze acordul cu Biserica Ortodoxă (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Moderatorule
Nu este anormal sa le spun haterilor propagandisti sovini, care posteaza mesaje de ura, ca sunt dobitoci, necivilizati, etc. Anormal este ca tu le permiti sa posteze astfel de mesaje fara ca nici macar sa-i avertizezi. Dimpotriva, ma avertizezi pe mine.
Postat 16 Aprilie 2020, 18:57 de Oradea2020
ba da, este anormal
Una este opinia, fie ea și deranjantă, alta înjurătura, invectiva, jignirile gratuite, atacurile la persoane. Tu ataci la persoană pe oricine, doar pentru că nu îți convine opinia lui. Combate opinia contrară, cu argumente, nu ataca persoana, rămâi în planul confruntărilor de idei. Altminteri, nu te supăra, nu avem nevoie de ”verdictele” tale.
Postat 16 Aprilie 2020, 22:56 de Moderator
Moderatorule
Nu inseamna ca daca tie iti convin mesajele de ura postate de cei care isi "exprima parerile", generalizand, si insultand pe toata lumea sunt si civilizate. Eu le bat obrazul, si o fac punctual. Ma refer exact la acesti intoleranti primitivi. Vad ca ai sters "citatele" prin care tocmai ii exemplificam individului retrograd de mai jos ce fel de specimen este. Erau scrise de el, cu mana lui. Ai sters si silogismul aferent comentariilor lui.
Postat 16 Aprilie 2020, 18:48 de Oradea2020
RE: Moderatorule
Nu ai decât să rescrii ”pe curat”, fără invective, doar cu argumente.
Postat 16 Aprilie 2020, 22:57 de Moderator
sasi
Insulti credinciosii ortodocsi, cand ei nu au nici o treaba cu intelegerea dintre Patriarhie si autoritati ? .. Traiti, totusi, in anul 2020, mai luminati-va la minte, mai ales ca zici ca ati sarbatorit Pastele.
Postat 16 Aprilie 2020, 08:28 de Oradea2020
avertisment
Oradea2020, potolește-te! Ești provocator și insultător și deja devine obositoare moderarea comentariilor tale. Nu-i mai cataloga pe toți idioți și șovini, doar pentru că își exprimă părerile, La următorul mesaj cu asemenea invective, îți suspendăm contul.
Postat 16 Aprilie 2020, 11:50 de Moderator
@Oradea2020
Probabil, fiindca saptamana trecuta, lumea civilizata "era in" sarbatoare. Lor nu trebuia sa le spui de doua ori sa #statiacasa. Sa inteleg, cand spui prostului ca e prost, esti deja intolerant?!?! Sa stii, majoritatea velor care comenteaza/protesteaza.... sunt tocmai crestini ortodocsi... crestini si nu cretini ortodocsi.
Postat 16 Aprilie 2020, 07:56 de sasi
Sasi
Sunt creștin Ortodox, dar de data asta nu mă duc la biserică.
Postat 15 Aprilie 2020, 22:34 de Sandu2100
Si uite cum
Si uite cum cele sfinte sau amestecat cu cele mai puțin sfinte....doamne fereste. Ca urmare la beșafonul militiei va răsuna:"Veniți de luați luminăăăă!!! Normal ar fi fost ca doi trei din cadrul fiecărei biseri sa împartă lumina si paște echipați corespunzator. Nu mi se pare normal sa amestecăm una cu alta.
Postat 15 Aprilie 2020, 21:28 de Adrian_Preda
Intoleranti primitivi, batuti in cap
Ati observat ca la Pastele reformatilor si catolicilor, nimeni nu a comentat nimic negativ, iar la Pastele ortox, intolerantii isi varsa ura si veninul peste tot ?
Postat 15 Aprilie 2020, 18:25 de Oradea2020
sandu2100
Toti vom muri. Adica, cei care suntem norocosi. "Suntem norocosi, noi suntem cei care vom muri. Cei mai multi oameni nu vor muri niciodata pentru ca ei nu se vor naste niciodata." - R. Dawkins. Astia cu sfanta lor lumina vor muri si mai prost :D si nici macar n-o sa stiti cat de prosti sunteti :D :D numai sa nu luati cu voi nevinovati ....
Postat 15 Aprilie 2020, 15:31 de sasi
Sasi
Tu o sa mori, și nu o să știi că mori prost
Postat 15 Aprilie 2020, 08:45 de Sandu2100
starea de urgenta???????
BA! NEMERNICILOR!!!!!! DE CE AM STAT ACASA O LUNA?????????
Postat 15 Aprilie 2020, 08:06 de sasi
Felicitari politrucilor!
Eram in masina si am pornit radioul. Pana i-am recunoscut vocea lui Vela, am crezut ca vorbeste vreun purtator de vorbe de la biserica! Felicitari tampitilor! Sper sa se contamineze cat mai putini politisti dupa noaptea de duminica! Se dovedeste inca odata ca biserica aduce voturi. Va plangeti ca nu aveti bani pt combustibil! Pe cheltuiala cui faceti aroganta asta? A socotit cineva nota de plata? Mancati si c@c@t pt voturi! Nesimtitilor!
Postat 15 Aprilie 2020, 07:51 de Kid
VELA , ESTE UN GAINAR..BLAGA IL BAGA IN BUZUNAR LA ORGANIZAREA MAI
Tâmpitul asta ce spune seara nu e valabil dimineața, de ce nu a ti procedat la fel si de paștele catolic? Totul se rezuma la impactul politic , la sondaje pentru vela, acum nu mai contează sănătatea ROMÂNILOR domnule ministru?
Postat 14 Aprilie 2020, 22:55 de User anonimizat
Ghinion
Necazul celorlalte culte este ca nu vine lumina decat la Pastile Ortodocsilor.N-ai ce face
Postat 14 Aprilie 2020, 22:37 de benz
Protocol ?
Mai oamenilor sunteti NORMALI ?
Postat 14 Aprilie 2020, 22:22 de shareware
Dezamagitor
Nu cred ca-i cinstit fata de celelalte culte religioase si nici corect din punct de vedere medical ceea ce s-a hotarat. Cred ca asa-i natia noastra facuta ca sa-si tot incalce regulile jocului prin intermediul liderilor.
Postat 14 Aprilie 2020, 22:09 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON