URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Noiembrie 2020, 11:29

Antrenamentul "alb": RER Vest a înnoit flota de utilaje şi şi-a asigurat necesarul de materiale antiderapante pentru iarnă

Antrenamentul 'alb': RER Vest a înnoit flota de utilaje şi şi-a asigurat necesarul de materiale antiderapante pentru iarnă 2 ÎN 1. RER Vest a pregătit, pentru această iarnă, 25 de utilaje de intervenţie multifuncţionale, care pot deopotrivă să împrăştie materiale antiderapante şi să pluguiască zăpada
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iarna se apropie şi, deşi nimeni nu poate să prevadă cât de mult va ninge, RER Vest s-a pregătit temeinic pentru viitoarele intervenţii "albe".

Aşa cum impune contractul încheiat cu Primăria Oradea, compania are o flotă de 25 de utilaje moderne, dotate cu echipamentele necesare pentru a îndepărta poleiul sau zăpada de pe carosabil. De asemenea, RER Vest şi-a asigurat şi necesarul de materiale antiderapante.

Mai multe şi mai moderne

Pe lângă sarcina de a colecta deşeurile orădenilor şi de a face curăţenie pe străzile municipiului, RER Vest, în calitate de operator de salubritate câştigător al licitaţiei organizate de Primăria Oradea în acest an, are şi datoria de a deszăpezi oraşul.

Pentru a se achita cu brio de această obligaţie, compania şi-a înnoit flota de utilaje dedicate intervenţiilor specifice iernii. Contractul încheiat cu municipalitatea prevede că toate vehiculele trebuie să aibă norma de poluare de minimum Euro 4, astfel încât să polueze cât mai puţin atmosfera, iar RER Vest a înlocuit 16 din cele 22 de utilaje pe care le-a avut disponibile în iarna trecută.

În plus, a şi completat parcul auto, aşa că pentru acest sezon rece are 25 de utilaje moderne, complet utilate. Toate sunt multifuncţionale, ceea ce înseamnă că în acelaşi timp pluguiesc zăpada depusă pe carosabil şi împrăştie materiale antiderapante. Pe lângă acestea, flota RER mai cuprinde şi încărcătoare frontale, pentru zăpada adunată pe marginea carosabilului, şi utilaje pentru transportul ei. De asemenea, două autocamionete vor aproviziona cele 57 de lăzi cu materiale antiderapante amplasate prin tot oraşul.

Florin Gontariu, director general tehnic-investiţii în cadrul RER VestCapacitate mai mare

Concret, RER Vest are pregătite 23 de utilaje echipate cu plug şi accesorii pentru împrăştierea materialului antiderapant solid, iar alte două autospeciale vor plugui zăpada şi vor împrăştia soluţii antiderapante lichide. "Dintre cele 25 de utilaje, 13 sunt cu normă de poluare Euro 4, patru - Euro 5 şi opt - Euro 6", precizează Florin Gontariu (foto), director general tehnic-investiţii în cadrul RER Vest.

Cele 25 de utilaje au o capacitate cumulată de materiale antiderapante de 182,5 tone, cu 16% mai mare decât capacitatea asigurată în sezonul precedent. Asta înseamnă că, fără să fie nevoite să revină la bază, pentru a se aproviziona cu sare sau clorură de calciu, autospecialele pot curăţa 80% din totalul arterelor din categoria Urgenţa 1, adică bulevardele principale din Oradea, traseele mijloacelor de transport public, străzile de acces spre spitale, poduri şi intersecţii, pe care RER trebuie să acţioneze cu prioritate.

În ordinea priorităţilor

Conform programului de măsuri aprobat de Consiliul Local Oradea, utilajele RER Vest trebuie să iasă pe străzi în cel mult o oră de la alerta făcută de dispeceratul Poliţiei Locale. După arterele din Urgenţa 1, lucrătorii trebuie să cureţe poleiul sau zăpada de pe străzile de legătură dintre cartiere (Urgenţa 2), apoi restul străzilor asfaltate din oraş (Urgenţa 3), iar la final arterele neasfaltate (Urgenţa 4). În total, cele patru categorii de străzi însumează peste 3,2 milioane metri pătraţi de carosabil.

Programul mai prevede că intervenţiile se desfăşoară în trei faze. Întâi, utilajele sunt solicitate pentru prevenirea formării poleiului şi neutralizarea lui, apoi, când stratul de zăpadă este de până la 5 centimetri, pentru împrăştierea de materiale antiderapante, iar când ninge mai abundent, pentru deszăpezire.

Urmează inspecţia

Pregătirea pentru iarnă presupune şi asigurarea stocurilor de materiale antiderapante, iar RER Vest nu a ignorat această necesitate. La baza sa de pe strada Moreni, compania are deja 2.000 tone de sare, 37.000 litri de clorură de calciu, 8.000 kilograme de clorură de magneziu (fulgi de magneziu, folosiţi pentru deszăpezire în Piaţa Unirii) şi 300 tone de nisip, un produs uşor de achiziţionat, pentru care nu este nevoie de un stoc uriaş.

"De asemenea, am încheiat un contract cu Societatea Naţională a Sării, pentru încă 4.000 tone de sare", mai spune directorul RER Vest. Materialele antiderapante lichide vor fi folosite cu precădere pe străzile din centrul Oradiei, în timp ce în cartiere se va împrăştia un amestec de sare cu nisip.

Săptămâna aceasta, reprezentanţii Primăriei Oradea, dar şi ai altor instituţii, precum Poliţia Rutieră ori ISU Crişana, vor face aşa-numita inspecţie de iarnă la RER Vest, verificând dacă toate utilajele sunt funcţionale. Cât de des vor fi nevoite autospecialele să iasă pe străzi rămâne de văzut. Ţine de capriciile vremii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON