URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2021, 17:51

Animale noi, aduse din Cehia şi Slovacia: Lupi arctici şi tigri siberieni la Zoo Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva zile, în ţarcurile de la Grădina Zoologică pot fi admirate trei frumoase exemplare de sex feminin din specia lup arctic, având vârste de unu, doi, respectiv patru ani, primite în urma unei colaborări cu Zoo Brno (Cehia). Tot de aici au fost aduse şi două femele de suricate, ambele născute în 2020, care s-au alăturat celorlalte nouă exemplare deţinute deja.

O noutate pentru vizitatorii Zoo Oradea este şi o pereche de tigri siberieni, pe nume Freddy (masculul), în vârstă de 5 ani, şi Frida (femela), în vârstă de şase ani, transferaţi de la Wild Park Resort Zoo din Veľká Lomnica (Slovacia).  

"După o carantină de trei săptămâni, lupii abia au aşteptat să iasă afară, în ţarc. S-au acomodat foarte bine, se simt în largul lor şi stau mai mult afară. Tigrii încă sunt reticenţi la spaţiul exterior, în cazul lor acomodarea mai durează. În schimb, aşa cum era de aşteptat, suricatele s-au integrat fără probleme în grup", menţionează dr. Alexandru Sârbu, medicul veterinar al Grădinii Zoologice Oradea.

Cele două noi feline se alătură mai vechiului prieten al vizitatorilor Zoo, tigrul Ares, adus cu câţiva ani în urmă de la Debreţin şi ajuns acum la vârsta de 16 ani. Tigrul siberian este cel mai mare dintre cele opt subspecii de tigru şi cea mai mare felină în viaţă. Este o specie extrem de periclitată, aproape în pragul dispariţiei.

"Pandemia de coronavirus a îngreunat foarte mult activitatea grădinilor zoologice, mai ales în ceea ce priveşte aducerea de noi animale. Cu atât mai mult, ne-am bucurat că am reuşit să fructificăm această oportunitate venită din Cehia şi Slovacia. Îi invităm pe bihoreni, şi nu numai, să ne calce pragul şi le promitem că vor găsi aici o oază de linişte şi relaxare, mai ales în această perioadă dificilă când au puţine variante de petrecere a timpului liber", precizează administratorul Zoo Oradea, Florin Ienciu.

Programul de vizitare a Grădinii Zoologice în perioada aprilie-august, valabil inclusiv în perioada Sărbătorilor Pascale, este zilnic, între orele 9-19 (până la ora 18, la casierie).

Loredana Buz
Consilier relaţii publice ADP Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Torqemada
Schimba judetul, locul tau nu e in Oradea-Bihor
Postat 29 Aprilie 2021, 00:56 de Sandu2100
S-au mai luat niste comisioane...
În condițiile in care tu te tragi de bile cu Laza Sanmartinului pentru realocarea Zoo, care zice ba că e alba, ba că e neagra, când nu ai nici habar unde va fi relocata, că sa faci loc unor investitori, sponsori de partid de fapt, gen cioara cu vandana, tu mai aduci animale exotice, și mai faci și tam tam din asta?!?!??? Chiar ne-am dilit toți în orașul ăsta ??? ...
Postat 28 Aprilie 2021, 20:57 de Torqemada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON