URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2020, 15:34

Angajaţii Direcţiei Antifraudă, îngrijoraţi de un proiect de reorganizare a ANAF care riscă să le desfiinţeze de facto instituţia

Angajaţii Direcţiei Antifraudă, îngrijoraţi de un proiect de reorganizare a ANAF care riscă să le desfiinţeze de facto instituţia sursa foto: www.desteptarea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

SindFISC, organizaţie sindicală care reprezintă cei aproximativ 1.000 de angajaţi ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, avertizează asupra riscului de desfiinţare de facto a acestei instituţii printr-un proiect pentru restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în cadrul căreia funcţionează DGAF, asumat de actuala conducere a Ministerului Finanţelor.

Pericol de (auto)desfiinţare

Sub titlul „Antifrauda se (auto)desfiinţează?” şi sub semnătura preşedintelui Nicolae Liviu Toader, SindFISC a dat publicităţii, luni, un comunicat de presă ca reacţie atât la „măsurile de reorganizare a ANAF anunţate public de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu”, cât şi la „proiectele de acte normative apărute „pe surse” în spaţiul public” şi încă neconfirmat de oficiali ai Ministerului.

Potrivit comunicatului, în respectivele proiecte ce vizează restructurarea ANAF „există câteva neconcordanţe de natură să inducă în rândul funcţionarilor o stare de incertitudine şi nemulţumire în special în activitatea desfăşurată, dar şi cu privire la siguranţa locurilor de muncă”, iar asta din cauza „eliminării funcţiilor publice specifice prevăzute pentru structurile DGAF” prin „radierea din conţinutul HG 520/2013 (n.r. – legea de organizare şi funcţionare a Direcţiei Generale Antifraudă) a sintagmelor ce face referire la funcţia publică specifică”.

În acest context, avertizând că prin desfiinţarea, practic, a funcţiilor publice specifice ar urma să fie desfiinţat însuşi sistemul Antifraudei, sindicatul SindFISC arată că îşi va consulta membrii „cu privire la acţiunile sindicale ce urmează a fi întreprinse în perioada următoare” pentru a preveni această eventualitate.

De la specializare la politizare

Dincolo de terminologia comunicatului de presă, demersul sindicaliştilor din DGAF a fost explicat BIHOREANULUI de unul dintre cei aproximativ 100 inspectori antifraudă din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr. 6 Oradea, cu competenţă de acţiune în judeţele Bihor, Cluj, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

Potrivit acestuia, încă de la înfiinţare, în sistemul Antifraudă au fost angajaţi exclusiv specialişti în ştiinţe economice şi juridice, prin examene de recrutare drastice, în care prima condiţie, eliminatorie, a fost îndeplinirea unor standarde de integritate înalte, iar prin proiectul de reorganizare de acum s-ar deschide posibilitatea politizării şi deprofesionalizării acestui sistem.

„Toţi inspectorii antifraudă au nu doar studii, ci şi experienţă în domeniul economic şi juridic, iar prin statutul special conferit de funcţia publică specifică au uniforme şi drept de port armă, fiind la dispoziţia serviciului 24 de ore din 24. Actualul proiect de reorganizare ar urma să desfiinţeze această funcţie specifică, fapt care ar însemna nu doar renunţarea la uniformă şi dreptul de a purta arme în misiuni - arme cu care încă nici nu am fost dotaţi - , ci şi la standardele de integritate înaltă şi la specializarea în domeniul economic şi juridic. Concret, prin desfiinţarea funcţiei publice specifice, s-ar deschide uşa de acces în sistem pentru funcţionari publici din primării, indiferent că au studii de biologie sau de veterinari”, a explicat sursa BIHOREANULUI.

Urmarea este că dintr-o structură de elită a ANAF, Direcţia Antifraudă ar fi vulnerabilă inclusiv la politizare, cunoscută fiind şi relaţia dintre politicieni şi funcţionari în special la nivelul administraţiilor publice locale.

Din „epoca Dragnea”

Intenţia de reorganizare a ANAF şi, implicit, a Direcţiei Generală Antifraudă, a fost făcută publică de actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, care a afirmat că doreşte desfiinţarea a circa 150 posturi de conducere şi aproximativ 2.000 posturi de execuţie, dar şi digitalizarea sistemului de administrare fiscală, însă un fost şef al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a avertizat că proiectul a fost conceput de preşedinta ANAF, Mirela Călugăreanu, în mandatul fostului ministru PSD-ist Eugen Orlando Teodorovici, încă „în epoca Dragnea”.

„Proiectul de reorganizare a ANAF, care are că prioritate zero distrugerea de facto a Antifraudei, a fost preluat de Florin Cîțu de la Mirela Călugăreanu (actuala șefa a ANAF pusă pe funcție de Dragnea) și nume grele din vechea Garda Financiară. Proiectul de anihilare a direcției Antifraudă a fost gândit în epoca Dragnea de cei amintiți mai sus, care acum îl pun în opera prin semnătura ministrului PNL, Florin Cîțu. Prin acest proiect se încearcă, printre altele, ștergerea urmelor ilegalității comise deja de PSD: transferul în Antifraudă a unor vechi gardiști și a altor funcționari de “încredere”, deși acest lucru era interzis, întrucât funcția de inspector antifraudă este una specifică”, a susținut fostul preşedinte ANAF Gelu Ştefan Diaconu pe pagina sa de Facebook, criticând faptul că ministrul liberal Cîţu l-a preluat de la PSD-işti în ciuda efectelor negative asupra Antifraudei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Intre-bare:
"Guvern: Bonificatie de 10% la plata anticipata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale".Peste tot in romania mare se vorbeste de 10% bonificatie.In Oradea sunt 2 bonificatii: una de 4% la ghiseu si una de 8% online.E oare o forma de frauda?Sau anti-frauda? Sau oradea s-a mutat din romania?
Postat 14 Ianuarie 2020, 08:43 de excalibur
CrisDumi
In sfârșit spui și tu ceva bun
Postat 13 Ianuarie 2020, 23:38 de sandu1260
helen
foarte bine la munca cu voi trantorilor nu la antins mana ,stop abuzurilor facute de diferiti oameni cu mana antitraudei
Postat 13 Ianuarie 2020, 20:06 de todo
1000 de "antifraudiști" ...
... pot fi înlocuiți cu un server de 10 Gb !?! În felul acesta ... 1000 de "contabili" eliberați de statu-n fund degeaba, pentru că fraudele sunt la același nivel de ani și ani, ar putea să se apuce de diverse meserii care se cer pe piața muncii !?!
Postat 13 Ianuarie 2020, 17:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON