O echipă de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri s-a dus în judeţul Arad, pentru a-şi ajuta colegii din ABA Mureş la combaterea poluării de pe râul Mureş.
Vineri la prânz, în aval de Termocentrala Iernut, a avut loc o poluare accidentală, în apele râului ajungând cantităţi mari de ulei de turbină. "Conform Fişelor de Produs, uleiul de turbină nu conţine PCBs şi PCTs (bifenil policlorurat şi trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului. Poluarea cu ulei produsă pe râul Mureş s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km şi o lăţime de cca 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita judeţului Alba. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă", se arată într-un comunicat transmis de ABA Crişuri duminică.
Pentru a combate poluarea, angajaţii ABA Crişuri au construit, alături de colegii de la Mureş şi Banat, baraje care să oprească unda de poluare. Se estimează că aceasta va ajunge în judeţul Arad duminică, după orele prânzului.
"Întrucât debitul râului Mureş a fost mare, iar curentul apei destul de puternic, pe parcursul nopţii barajele nu au fost întinse pe luciul de apă, pentru a nu fi distruse. La ora actuală echipa A.B.A Crişuri intervine cu două pompe de recoltare hidrocarburi, cu 250 kg de perlită, o substanţă specială de absorbţie hidrocarburi, cu un baraj din estacade pe o lungime de 200 m şi altul din material absorbant pe o lungime de 150 m. Dacă situaţia o va impune, suntem pregătiţi să construim şi al treilea baraj", a declarat, conform comunicatului, directorul tehnic al ABA Crişuri, Ioan Oprean, care coordonează intervenţia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.