URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă până acum câteva luni marea problemă a orădenilor era dacă noul stadion trebuie să aibă 25.000 de locuri sau mai puţine, acum se pune problema dacă vom mai avea un nou stadion. Şi asta nu neapărat pentru că mulţi miniştri de la Bucureşti se întreabă la ce ne trebuie stadion pe foametea asta, din moment ce n-avem echipă de fotbal...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
De ani de zile, tot felul de lideri sindicali, "dascăli" şi politicieni (aceştia, nota bene, doar când se află în opoziţie) repetă ca pe o mantră că marea problemă a învăţământului românesc este "subfinanţarea" (la fel sunt prezentate lucrurile şi în ce priveşte sistemul sanitar) şi că n-o să avem o societate educată până când guvernele nu vor aloca 6% din PIB acestui sector. 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
24 Noiembrie 2020, 08:00

Angajamentele USR PLUS la guvernare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viziunea USR PLUS

România traversează o criză sanitară gravă accentuată de haos administrativ, de impostură politică şi de hoţia generalizată care ne-a mâncat resursele necesare modernizării ţării.

Vechile partide au eşuat. După 31 de ani nu mai avem aşteptări de la ele. Progresul e prea lent cu ele la cârmă. Au distrus încrederea românilor în stat şi în politică.

Avem nevoie de o REVOLUŢIE A BUNEI GUVERNĂRI

Viziunea noastră este să construim, în sfârşit, o Românie fără hoţie. Fără sinecuri şi fără privilegii pentru aleşi. Fără imunităţi şi fără pensii speciale. Fără atentate la păduri şi la mediul înconjurător. O Românie administrată cu competenţă şi cinste.

O Românie dreaptă, modernă şi dezvoltată. Bine conectată la Uniunea Europeană dar având un loc şi o identitate bine definite în cadrul ei.

Avem resurse, dar înainte de toate trebuie să eliminăm hoţia. USR PLUS este singura forţă capabilă să facă asta.

Ne luăm, începând de azi, 40 de angajamente pe care le putem pune în practică imediat ce ajungem la Guvernare.

1. Fără Penali în Funcţii Publice.

Interzicerea ocupării de funcţii publice alese pentru persoanele condamnate penal care nu s-au reabilitat.

"Fără penali în funcţii publice" are la bază o iniţiativă cetăţenească semnată de 1.000.000 de români pentru interzicerea condamnaţilor penal definitiv să mai ocupe funcţii publice în instituţiile statului. Cei mai importanţi oameni politici din instituţiile care conduc în prezent România sunt puşi sub învinuire pentru fapte de corupţie, de aceea e necesară curăţenia în politica românească.

2. Fără pensii speciale

În 2020, România va cheltui peste zece miliarde de lei doar cu pensiile speciale. E timpul să eliminăm privilegiile şi să restituim egalitatea românilor în faţa pensiei - contribuţie egală - pensie egală.

3. Să nu mori cu dreptatea în mână

Vindecarea justiţiei prin corectarea legilor sale, desfiinţarea Secţiei Speciale, repornirea activităţii DNA. Timp de 3 ani Justiţia din România a fost sub un continuu asediu. Este clar că primul pas pe care îl vom face odată ajunşi în Parlament este să reconstruim tot ce a fost distrus.

Un stat reformat.

4. 300 parlamentari, primari în 2 tururi şi reforma electorală

5. Transparenţă totală

Publicarea online şi accesul cetăţenilor la toate cheltuielile publice şi contractele de achiziţii publice din toate instituţiile, de la Guvern la primării.

6. Primării mai puţine şi mai eficiente

Reducerea numărului de primării prin comasare voluntară, în vederea creşterii calităţii serviciilor publice furnizate locuitorilor.

7. Fără mii de agenţii

Desfiinţarea sau reorganizarea agenţiilor, autorităţilor şi instituţiilor, care deşi sunt finanţate cu bani publici sau beneficiază de privilegii de la stat, nu sunt în mod real în serviciul cetăţeanului. În plus, obligativitatea ca acestea sa raporteze public indicatoriii de performanţă, numărul de beneficiari şi bugetul cheltuit.

8. Cetăţenie digitală

Crearea infrastructurii necesare pentru ca cetăţenii să nu mai plimbe hârtii între instituţii, ci informaţiile să circule electronic, sigur, rapid şi uşor de urmărit.

Sănătate cu prioritate

9. Fond de 1 miliard de euro pentru o infrastructură sanitară modernă

Modernizarea spitalelor, construirea de spitale noi şi a unei infrastructuri sanitare moderne, prin investirea a 1 miliard de euro în următorii patru ani.

10. Stimulente pentru a ne menţine sănătoşi, nu bolnavi

Îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor prin măsuri precum: medici de familie în toate comunele şi asistenţi medicali în toate satele din ţară până în 2024, dublarea performanţei programelor naţionale de prevenţie.

11. Dreptul de a alege în sănătate

Încurajarea concurenţei în sistemul de sănătate.

12. Acces garantat la medicamente esenţiale

Garantarea accesului românilor, în regim 100% compensat, la medicamentele esenţiale de pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

13. Siguranţa pacientului pe primul loc

Creşterea calităţii actului medical şi a siguranţei pacientului prin măsuri care asigură profesionalizarea continuă.

14. Medic şi pacient, la un click distanţă

Constituirea unui Fond Naţional de Inovaţie în Sănătate prin care să fie stimulată dezvoltarea de soluţii digitalizate şi de telemedicină prin care să debirocratizăm practica medicală şi să apropiem medicul de pacient.

 

Educaţie ca la carte

15. Fără politică la şcoală

Depolitizarea învăţământului preuniversitar românesc şi aşezarea copilului în centrul sistemului.

16. Dreptul de a alege în educaţie

Să poţi alege şcoala la care merge copilul tău, din mai multe opţiuni bune. Regândirea materiilor şi stabilirea unui curriculum naţional simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de şcoală. Un proces mai uşor de înfiinţare şi funcţionare a grădiniţelor, şcolilor şi liceelor private.

17. Şcoala de la 8 la 5, masă caldă şi şcoală după şcoală

Creşterea calităţii învăţământului prin reorganizarea programului elevilor. Astfel, în intervalul 8.00-17.00, elevii participă la orele de studiu dimineaţa, la prânz au parte de o masă caldă, iar după-amiază se pot implica în activităţi opţionale (teme, activităţi sportive etc)

18. Sprijin pentru şcoala online

Economia pe care ţara o merită

19. Antreprenoriat fără birocraţie

Reducerea birocraţiei impuse de stat pentru întreprinderile româneşti. Continuăm procesul de debirocratizare prin analiza permanentă a poverii administrative pe mediul de afaceri.

20. Bani europeni investiţi în industrii ale viitorului

Dezvoltarea României prin investiţii în industrii strategice la nivel european.

21. "Clasa de mijloc la sate": susţinerea fermierilor mici şi mijlocii

Creşterea competitivităţii şi a performanţei economice a fermierilor mici şi mijlocii

22. Acces la finanţare pentru antreprenori

23. Lider european în îngrijirea vârstnicilor

24. Gazele din Marea Neagră contribuie la pensiile românilor

25. Drumul spre acasă pentru românii din diaspora

Facilitarea reîntoarcerii în ţară a românilor care îşi doresc să revină. Programe de asistenţă clar ţintite pentru informare, întoarcere, acomodare şi încurajarea antreprenoriatului în ţară.

26. Zero taxe pe salariul minim

Reducere impozitării muncii prin scutirea de taxe şi impozite a 2.230 de lei din salariul brut (echivalentul salariului minim pe economie)

Şi natură, şi infrastructură

27. Autostrăzi pe bune, nu pe hârtie

O nouă abordare în implementarea marilor proiecte de infrastructură cu: finanţare adecvată, un calcul realist al costurilor, restructurarea companiei naţionale de autostrăzi, angajarea de profesionişti şi stabilirea unor priorităţi clare.

28. Fără gunoaie în natură

29. Împădurim România şi combatem tăierile ilegale prin DNA-ul Pădurilor

 

Lupta cu sărăcia

30. Programele naționale "Fiecare copil la grădiniță" şi "Școală pentru toți"

 Reducerea abandonului şcolar prin extinderea programului "Şcoală pentru Toţi", de la 500 la 1.200 şcoli vulnerabile.

31. Implementarea de proiecte şi programe finanţate cu fonduri europene, care să asigure accesul tuturor românilor la energie.

32. Protecţie socială şi muncă legală în domeniul serviciilor

33. Fleximuncă - Introducerea contractelor de muncă multi-flexibile

34. Un loc de muncă: cea mai bună protecție socială (VMI)

Implementarea legii Venitului Minim de Incluziune care stimulează căutarea locurilor de muncă pentru că persoanele care primesc asistenţă socială nu mai trebuie să aleagă între un loc de muncă şi păstrarea ajutorului social.

35. CRESC - Corpul Român de Solidaritate și Cooperare

Crearea unui sistem integrat de servicii pentru: oamenii care care doresc să se implice în activităţi cu impact în comunitate, organizaţii care lucrează cu aceştia şi comunităţile beneficiare

 

Calitate a vieţii

36. Internet pentru toți

Asigurarea accesului tuturor românilor la internet de mare viteză

37. Un viitor pentru cultura independentă

Ajutor de stat pentru operatorii culturali din sectorul independent-privat

38. Aducem sportul înapoi în școală

Educaţie pentru şi prin sport prin creşterea rolului formativ - educaţional al sportului în şcoală

39. Sate cu arhitectură tradiţională protejată şi pusă în valoare

Sprijin financiar pentru cei care cumpară case părăsite la ţară pentru a le restaura şi pune in valoare

40. Democraţie şi presă liberă în Republica Moldova

Crearea unui Fond pentru Democraţie în Republica Moldova care să sprijine dezvoltarea societăţii civile şi a presei libere.

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvaţi România (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS") şi realizat de operatorul economic SC Toonies Studio SRL. Cod unic de identificare: 11200021

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0186 RON
  • 1 EUR = 4.8742 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON