URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2017, 12:39

Analiza Băncii Mondiale: Este mai uşor să porneşti o afacere la Oradea decât în alte oraşe!

Antreprenorilor din Bucureşti, Oradea, Ploieşti şi Timişoara le este mai uşor să demareze o afacere faţă de cei din Constanţa sau Craiova, se arată în noul raport al Băncii Mondiale (BM) – Doing Business în Uniunea Europeană: România, Bulgaria şi Ungaria.

Raportul analizează mediul de afaceri şi cadrul legislativ, făcând o analiză comparativă a 22 de oraşe din cele trei state membre ale UE. În România, studiul analizează nouă oraşe: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti şi Timişoara.

Documentul Băncii Mondiale arată că întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcţie de locul în care îşi stabilesc afacerile. De exemplu, este mai ușor pentru întreprinzătorii români să demareze o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara - unde înregistrarea TVA durează o săptămână, față de două săptămâni în Constanța și aproape trei săptămâni în Craiova.

Cele mai mari decalaje între oraşe există în obţinerea autorizaţiilor de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică şi soluţionarea litigiilor comerciale. Oradea poate oferi un exemplu pozitiv în emiterea autorizațiilor de construire, care durează 12 zile, comparativ cu 30 până la 45 de zile în alte orașe.

În schimb, în Timișoara - unde judecătorii utilizează sistemul electronic de management al dosarelor - soluționarea litigiilor comerciale și punerea în executare a sentințelor durează cu opt luni mai puțin decât în Brașov.

Racordarea la reţeaua de energie electrică durează mai puţin de 6 luni în Bucureşti, Craiova şi Iaşi şi aproape 8 luni în Timişoara. Soluţionarea litigiilor comerciale durează aproape 10 luni în Timişoara, cu trei luni mai repede decât în Braşov şi Ploieşti, probabil previzibil, având în vedere volumul de dosare din instanţele respective. Dar acelaşi lucru durează 12 luni la Bucureşti, în ciuda faptului că are cel mai mare număr de dosare pe judecător din ţară.

Doing Business în Uniunea Europeană 2017: Bulgaria, România și Ungaria evaluează cadrul de reglementare aplicabil mediului de afaceri și impactul pe care acesta îl are asupra întreprinzătorilor locali în 6 orașe din Bulgaria (Burgas, Pleven, Plovdiv, Ruse, Sofia și Varna), 9 orașe din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești și Timișoara) și 7 orașe din Ungaria (Budapest, Debrecen, Gyor, Miskolc, Pecs, Szeged, and Szekesfehervar).

În cadrul raportului, sunt măsurate reglementări aplicabile unei întreprinderi mici sau mijlocii în cinci etape diferite din ciclul de viață al acesteia: constituirea societății, obținerea autorizațiilor de construire, conectarea la rețeaua de electricitate, înregistrarea transferului dreptului de proprietate și soluționarea litigiilor comerciale.

Nici unul dintre orașele analizate nu excelează în toate cele cinci domenii măsurate; dintre cele 22 de orașe măsurate, fiecare se plasează în prima jumătate a clasamentului la cel puțin un indicator și în a doua jumătate a clasamentului la cel puțin un altul.

În fiecare țară sunt orașe cu rezultate mai bune decât media Uniunii Europene în cel puțin un domeniu: Varna și Pleven în Bulgaria în constituirea unei societăți comerciale, Pecs și Szeged în Ungaria în obținerea autorizațiilor de construire, toate orașele din Ungaria precum și Oradea în România în înregistrarea transferului dreptului de proprietate, și majoritatea orașelor în soluționarea litigiilor comerciale. Cu toate acestea, nici un oraș nu se apropie de media UE în ceea ce privește conectarea la rețeaua de electricitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON