URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2018, 16:59

An Nou plin! După un 2017 plin de petreceri, orădenii vor avea un 2018 cel puţin la fel de bogat în evenimente

An Nou plin! După un 2017 plin de petreceri, orădenii vor avea un 2018 cel puţin la fel de bogat în evenimente VA URMA! Anul trecut, Oradea a găzduit concerte care au adunat mii de oameni, precum cele susţinute de Delia, Smiley, Zdob şi Zdub ori Phoenix. "Obiceiul" se va păstra şi în acest an, promit cei responsabili de organizarea evenimentelor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii nu se mai plâng că în oraşul lor nu se întâmplă mai nimic. Nici nu ar avea de ce! Anul 2017 a fost bogat în evenimente care au oferit experienţe inedite, servicii bune şi un decor nu doar plăcut, ci şi curat.

Noul an, 2018, abia început se preconizează a fi cel puţin la fel de distractiv, pentru că municipalitatea vrea în continuare să organizeze petreceri în oraş. Chiar mai multe şi mai reuşite!

Piaţa gurmanzilor

Anul trecut, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) a avut un buget de 4,5 milioane lei, din care 4 milioane proveniţi de la bugetul municipiului, iar restul din sponsorizări şi din contribuţiile membrilor. O parte din bani au fost folosiţi pentru promovarea turistică a oraşului, dar majoritatea, mai precis 3,2 milioane lei, pentru organizarea evenimentelor publice.

Calendarul sărbătorilor a fost deschis cu Târgul de Paşte, cu produse şi decoraţiuni specifice, desfăşurat în Piaţa Unirii, dar primul festival "cu greutate" a fost Street Food, organizat în colaborare cu o firmă din Cluj parteneră APTOR, tot în Piaţa Unirii. Deşi nu puţini s-au plâns de preţurile piperate şi de cozile mari, în cele patru zile ale evenimentului (18-21 mai) în centrul oraşului au ajuns 55.000 de oameni.

De toate, la Cetate

În debutul verii, micuţii s-au distrat la Kids Fest, în Cetatea "cucerită" de bufoni regali, păpuşi uriaşe şi "copaci" pe picioroange. Tot în fortăreaţă a avut loc şi Festivalul Medieval, în luna iulie, al cărui program a inclus lupte între cavaleri, trubaduri şi concerte precum cel al trupei Subcarpaţi, care a umplut curtea Cetăţii. Pe parcursul întregii luni august, în Parcul Cetăţii orădenii s-au relaxat urmărind filme în aer liber, cu acces gratuit, la festivalurile Digi Film, TIFF şi Next.

Venirea toamnei a schimbat registrul. La finalul lunii septembrie, tot în Cetate a avut loc Sărbătoarea Recoltei, unde producătorii bihoreni au vândut fructe, legume, must, vin, pălincă, miere de albine, zacuscă, gemuri ori murături.

Crăciun de-o lună

Apoi a venit Toamna Orădeană. Între 5 şi 8 octombrie, pe scenele din Cetate şi din Piaţa Unirii au urcat Zdob şi Zdub, Lora, Smiley şi Delia, care au adunat mii de spectatori. Sub genericul "Taste of Oradea" au fost comercializate o mulţime de preparate culinare şi, judecând după cozile formate la standuri, s-a văzut că orădenilor le-a plăcut oferta.

Cel mai amplu eveniment al anului a fost Târgul de Crăciun. Din 30 noiembrie până pe 31 decembrie, Piaţa Unirii a devenit un loc de basm, cu luminiţe colorate care au strălucit seară de seară. Dintr-o roată gigantică, orădenii au putut admira centrul de la înălţime. Concomitent, în curtea Cetăţii, faimoşii bucătari Horia Vârlan şi Antonio Passarelli au preparat cina porcului. Târgul s-a încheiat spectaculos în noaptea de Revelion, cu un foc de artificii impresionant, urmărit din centrul oraşului de mii de oameni.

Agendă încărcată

Mihai Jurca, șef APTORDupă un an atât de plin, evident că aşteptările pentru 2018 sunt mari, iar Mihai Jurca (foto), directorul APTOR, ştie asta. "În mod cert vom continua evenimentele de succes", spune el.

Aşadar, agenda oraşului va cuprinde târgurile de Paşte şi Crăciun, Street Food Festival, festivalurile de film, European Music Open, Turul Ciclist, Kids Fest, zilele comunităţilor maghiare şi iudaice, Festivalul Medieval şi, desigur, Toamna orădeană. Calendarul nu este bătut în cuie, dar este cert că Street Food se va ţine între 17 şi 20 mai, în Piaţa Unirii.

Totodată, anul acesta, vor avea loc cel puţin trei concerte folclorice mari, primul chiar pe 20 aprilie. În plus, pe scenele oraşului vor concerta şi artişti la modă, ale căror nume se vor cunoaşte peste câteva săptămâni, după ce APTOR va semna contractele cu marile case de discuri din Bucureşti.

Jurca dezvăluie că poartă negocieri şi cu alţi organizatori de festivaluri din ţară, pentru a aduce evenimentele acestora la Oradea. "De asemenea, ne gândim şi la concerte mari, cu artişti internaţionali", adaugă directorul APTOR. Bugetul dedicat evenimentelor din 2018 nu este încă definitivat, dar va fi cel puţin la fel de mare ca anul trecut. Aşa că orădenii sunt asiguraţi că vor avea distracţie din plin...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Completare!!!
Ați omis niște evenimente care de-a lungul lor au mobilizat încă mii (dacă nu zeci de mii) de orădeni și au adus și turiști : Varadinum și Zilele Sfântului Ladislau! Că doar la finalul articolului nu scria că ar fi advertorial, adică prezentăm toate informațiile nu numai facem publicitate gratuită Primăriei!
Postat 13 Ianuarie 2018, 19:15 de BlackCrow
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON