URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Mai 2020, 12:29

Amenzile în starea de alertă și Agentul 007

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După decizia Curții Constituționale prin care amenzile aplicate în timpul stării de urgență au fost declarate neconstituționale, nu a existat un cadru legislativ care să permită sancționarea persoanelor care nu respectă măsurile autorităților impuse pentru controlul pandemiei. Chiar și după instituirea stării de alertă, a existat o perioadă în care nu s-au putut aplica sancțiuni, deoarece cadrul legal nu a fost pregătit din timp, cu toate că se știa de mult ce urmează.

În fine, teoretic, din momentul publicării Ordinului comun al ministrului de Interne și ministrului Sănătății privind modul de utilizare al măștii, se părea că lucrurile au intrat într-o relativă normalitate. Din păcate, însă, nu este așa...

Dacă majoritatea contravențiilor destinate persoanelor fizice din noua lege a stării de alertă nu ridică probleme, aplicarea unei sancțiuni pentru nepurtarea măștii ține de scenariul unui film absurd, în care agentul constatator este transformat în țintă pentru glume. Hai să ne imaginăm cum se poate constata, în practică, o contravenție vizând nepurtarea măștii, prin prisma excepțiilor prevăzute în ordinul ministerial!

Astfel, nu trebuie să poarte mască angajatul care este singur în birou sau persoanele din birou între care se menține o distanță de minimum 2 metri, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la 2 ore, și a dezinfecției suprafețelor! Cum va constata agentul că un birou este aerisit și dezinfectat la 2 ore? Va sta la pândă cu cronometrul în mână?

Nu trebuie să poarte mască persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc). Dincolo de faptul că nu se prevede ce înseamnă umiditate crescută sau temperatură ridicată, agentul trebuie să constate contravenția cu termometrul și barometrul? Mai mult, cum îl constată Agentul 007 pe „etc.”?!

Nu trebuie să poarte mască persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare! Dacă nici ministrul Sănătății nu e în stare să enumere care sunt aceste boli, oare trebuie să le știe polițistul de la colț de stradă?!

Nu trebuie să poarte mască elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare! Dar care este distanța corespunzătoare?!

Cum vrei tu, Stat Român, să fii respectat, dacă acesta este respectul pe care îl acorzi atât cetățenilor, cât și propriilor tăi funcționari?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON