Cetăţenii care aruncă gunoaie pe ferestrele apartamentelor sau din maşini ar putea primi amenzi de mii de lei, conform unui proiect de act normativ adoptat de Senat.
Prevederile fac parte dintr-o propunere legislativă ce vizează modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale. Aceasta a fost adoptată tacit de Senat, în şedinţa de luni, în urma depăşirii termenului în care senatorii trebuiau să se pronunţe, însă, pentru a se aplică, mai trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor, potrivit gandul.info.
Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice vor fi sancţionate, aşa cum se arată în proiectul de lege, pentru aruncarea resturilor menajere, a obiectelor şi a lichidelor pe ferestrele apartamentelor, precum şi pentru aruncarea la întâmplare a gunoaielor şi a mucurilor de ţigară din maşini. În ambele cazuri, amendă aplicabilă va fi cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.
Potrivit iniţiatorilor, viaţa la bloc a obişnuit anumiţi cetăţeni cu ideea că spaţiile din faţă şi din spatele clădirilor de locuit sunt ale nimănui, astfel că se pot aruncă obiecte şi resturi menajere fără a deranja pe cineva. De aceea, amenzile propuse trebuie legiferate, astfel încât oamenii să nu mai facă mizerie în jurul blocurilor cu atâta uşurinţă.
"Viaţa la bloc, la comun cu mulţi alţi oameni cu apucături şi tabieturi diferite a obişnuit pe unii să-şi imagineze că spaţiul din faţă şi spatele blocului sunt ale nimănui sau ale statului, un loc în care poţi să arunci ce nu-ţi prisoseşte în casă, fără a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Dacă locuinţa fiecărui cetăţean începe şi se finalizează la uşa, înseamnă că terenul şi pomul din faţă ferestrei sunt ale nimănui, aşa că nu are cine să se supere dacă sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor a gunoaielor şi din autovehicule poate deveni costisitor dacă se legiferează amenzile", scrie în expunerea de motive a proiectului.
Membrii Comisiei senatoriale pentru Administraţie Publică şi Organizarea Teritoriului au considerat, în raportul asupra propunerii, că documentul ar trebui respins, deoarece autorităţile locale sunt cele care ar trebui să stabilească aceste amenzi, astfel încât să nu se aducă atingere principiului autonomiei locale. În acelaşi timp, iniţiatorii susţin că, deşi consiliile locale trebuie să ia măsurile necesare pentru a preveni aruncarea gunoaielor, practica a arătat că hotărârile acestora nu produc efecte juridice.
"În alte ţări, amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise sunt usturătoare şi, cel mai important, se aplică, încât oamenii respectă legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre şi din autovehicule nici nu se mai pune problema", este subliniat în expunerea de motive.
Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaţilor, care se va pronunţă asupra acestuia în calitate de Cameră decizională.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.