URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2020, 17:44

Amenzi de peste 50.000 de lei în Bihor pentru nerespectarea măsurilor anti Covid

Amenzi de peste 50.000 de lei în Bihor pentru nerespectarea măsurilor anti Covid foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii bihoreni continuă, alături de reprezentanţii altor instituţii, controalele privind verificarea măsurilor pentru prevenirea Covid-19. De vineri până sâmbătă după amiază au fost date amenzi în valoare de 52.020 de lei, din care 27.500 de lei numai pentru nepurtarea măştii.

Conform unui comunicat transmis sâmbătă după amiază, în ultimele 24 de ore, au fost verificate în total 4.482 de persoane, 122 de societăţi comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, parcuri şi zone de agrement, precum şi 161 de mijloace de transport, dintre care 96 de mijloace de transport public în comun.

"În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 170 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 52.020 de lei. Dintre acestea, 148 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 27.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie, iar 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie. De asemenea, a fost aplicată o sancţiune contravenţională cu amendă în valoare de 5.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea", arată comunicatul transmis de Poliția Bihor.

Au fost date şi două amenzi, în valoare de 11.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Alte două sancțiuni (800 de lei) au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, iar alte 7 amenzi (5.220 de lei în total), au fost date pentru nerespectarea Codului Rutier.

În aceste misiuni au fost angrenaţi 336 de reprezentanţi ai instituţiilor din Bihor: 227 de poliţişti, 46 de jandarmi, 52 de poliţişti locali, 4 poliţişti de frontieră, doi pompieri militari, doi inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, un comisar al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, un inspector al Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi un inspector al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

"Acţiunile de verificare vor continua la nivelul judeţului Bihor şi în următoarea perioadă, pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19", mai arată comunicatul, amintind că cetăţenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecţie sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.


În acelaşi context, Poliţia amintește următoarele reguli anti Covid-19:

- că organizarea de evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) este interzisă, iar în situaţia în care forţele de ordine constată că aceste interdicţii sunt încălcate, vor interveni cu fermitate şi vor aplica sancţiuni contravenţionale.

- Scopul acţiunilor desfăşurate nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a-i determina pe toţi cetăţenii să conştientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

- Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanţarea fizică, să nu uite de obligativitatea purtării  măştii de protecţie, să nu se expună la riscuri.

De asemenea, reamintim că, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, în toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau a gospodăriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepţii:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

- deplasări în afara localităţii a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

- Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteţi obligaţi să prezentaţi, la cererea forţelor de ordine, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere.

- Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteţi obligaţi să prezentaţi, la cererea forţelor de ordine, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil;

- Declaraţia pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON