URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Februarie 2021, 16:05

Amendă uriaşă pentru o primărie din Bihor, după ce comisarii de mediu au găsit gunoaie îngropate în albia Crişului Negru, în plină arie protejată! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria comunei Batăr a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu Bihor, după ce în trei locuri din comună au fost găsite gropi de gunoaie clandestine, ba chiar cu o parte din mizerii îngropate în pământ, semn că, în mod evident, s-a dorit ascunderea lor.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Garda de Mediu Bihor, comisarii au găsit „cantităţi foarte mari de deşeuri municipale amestecate (menajere, plastice, hârtie-carton, textile, inerte, anvelope, voluminoase)”. În total, o suprafaţă de circa 25.000 mp contaminată cu gunoaie.

Gunoaie sub pământ

Una dintre gropile de gunoaie descoperite de comisarii de mediu este în satul Batăr, în spatele cartierului de romi, în zona digului de protecţie al râului Crişul Negru. Aici, circa 100 metri cubi de gunoaie erau aruncate pe o suprafaţă de circa 5.000 mp, iar o parte din gunoaie erau acoperite de pământ şi împinse în albia râului.

Alte gunoaie au fost găsite în satul Talpoş, pe păşunea aflată după cimitir, vizavi de fostele grajduri. Aici, pe o suprafaţă de circa 10.000 mp, comisarii de mediu au estimat că zac circa 250 mc de gunoaie, din care o parte acoperite cu pământ.

A treia groapă clandestină este în satul Tăut, în zona digului de protecţie al râului Crişul Negru, unde „au fost identificate pe o suprafaţă de cca 10.000 mp, abandonări de deşeuri municipale amestecate, cca 100 mc, din care o parte erau acoperite de pământ”.

„Astfel UAT Batăr a fost sancţionată contravenţional cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu Bihor.

În plus, până pe 31 martie 2021, Primăria comunei trebuie să cureţe cele trei zone.

Gunoaie Batăr

Recidivişti

Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât pe teritoriul comunei sunt două arii protejate de importanţă comunitară, ROSCI 0049 Crişul Negru şi ROSPA 0015 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru. Altfel spus, natura aici trebuia protejată cu mai mult interes, nu contaminată cu cantităţi uriaşe de gunoaie.

Şi mai grav este că Primăria Batăr a mai fost amendată pentru fapte similare şi anul trecut, când a încasat o sancţiune de 30.000 de lei, pentru că a îngropat gunoaie. Atunci, comisarii de mediu au depistat un teren de circa 5.000 mp plin cu deşeuri.

„Având în vedere frecvenţa problemelor întâlnite, Garda de Mediu va supraveghea cu atenţie zona”, se mai arată în comunicat.

BIHOREANUL a încercat să obţină explicaţii pentru această situaţie revoltătoare de la primarul comunei, Ioan Mughiuruş (PSD), dar până la publicarea acestui articol, edilul nu a răspuns apelurilor telefonice.

Gunoaie Batăr

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Revoltator!
Nici sa ne mai miram ca ungurii vor sa ne amendeze ca le poluam raurile si trimitem gunoaie peste granita. Foarte bine ca Garda de mediu isi face datoria de a inspecta si face dreptate in astfel de cazuri. Cum zice si B90, si personal primarul ar putea fi tras la raspundere...
Postat 09 Februarie 2021, 18:02 de unu
Asa da !
Foarte bine, Si primarul trebuie amendat separat.
Postat 09 Februarie 2021, 17:47 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON