URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2018, 13:58

Amendă uriaşă! Patronii nemţi au demolat pe ascuns și ilegal fabrica Zahărul Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au dat o amendă de 100.000 lei fabricii orădene Zahărul, după ce au descoperit că aici se fac lucrări de demontare şi dezafectare neautorizate.

Pe picior de plecare

Anunţul l-a făcut chiar ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, aflată într-o vizită la Oradea. "Am constatat cu stupoare raportul de la societatea Zahărul SA, o societate care nu a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului privind demolarea prin tăiere a unor echipamente. Deja echipamentele respective sunt aproximativ 75-80% îndepărtate de pe teren. Obligaţiile pe care le aveau în autorizaţia de mediu din 2017 nu au început să fie duse la îndeplinire şi, dacă vă spune ceva o cantitate de peste 13 tone de acid sulfuric de pe acest teren, vă daţi seama în ce pericol sunteţi cu toţii dacă societatea respectivă nu va îndepărta aceste substanţe", a declarat Gavrilescu, marţi, într-o conferinţă de presă.

Cel mai probabil, reprezentanţii grupului german Pfeifer&Langen, care deţine fabrica de pe Calea Borşului, ar fi cerut insolvenţa şi ar fi plecat din România, înainte de a-şi îndeplini însă şi obligaţiile de mediu, de ecologizare a depozitului de acid sulfuric ori a nămolurilor depozitate în urma producţiei de zahăr. Dacă ar fi vrut să facă închiderea fabricii legal, patronii ar fi trebuit să agreeze cu APM Bihor un plan de închidere, inclusiv de ecologizare, ceea ce nu au făcut.

Sursele BIHOREANULUI spun că, în luna februarie, firma Zahărul SA a depus la APM Bihor o notificare de închidere, la care funcţionarii Agenţiei au răspuns arătând că în termen de 60 de zile beneficiarul trebuie să se prezinte la sediul instituţiei, pentru stabilirea măsurilor de mediu ce se impun. Reprezentanţii fabricii nu au mai revenit la APM şi, după cum se vede, au început lucrul de capul lor.

Verificări săptămânale

Comisarii de mediu bihoreni au depistat lucrările ilegale luni, în timpul unui control inopinat făcut la fabrică. "Nu au prezentat un plan de închidere. Demolările, bănuim, le-au început în urmă cu o lună sau două, hala principală de producţie este deja demontată. Azi (n.r. marţi) se va aplica amenda contravenţională, de 100.000 lei", a declarat comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Robert Szep (foto), prezent şi el la conferinţa de presă de la Oradea.

În plus, comisarii Gărzii de Mediu au dispus, ca măsuri, interzicerea oricăror lucrări de dezafectare, transmiterea către APM Bihor a stocurilor de substanţe chimice, dar şi întocmirea unui plan de închidere. Mai mult, comisarii de mediu vor face controale săptămânale la fabrica de pe Calea Borşului, pentru a monitoriza situaţia.

Ministrul Mediului a mai spus că, tocmai pentru a fi evitate situaţii precum nerealizarea de ecologizări a siturilor industriale, este necesară o modificare a Legii insolvenţei, care să fie mai strictă privind obligaţiile de mediu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Germani?
''Reprezentanţii grupului german Pfeifer&Langen'' ''Dacă vă spune ceva o cantitate de peste 13 tone de acid sulfuric de pe acest teren, vă daţi seama în ce pericol sunteţi cu toţii dacă societatea respectivă nu va îndepărta aceste substanţe", a declarat Gavrilescu'' ''Deja echipamentele respective sunt aproximativ 75-80% îndepărtate de pe teren.'' 100.000 amenda?! Noi romanii, am cumparat masina germana ca pita cea calda, iar astia ne dau la mwie, mai ceva ca ala cu Audi (masina germana, iar?!) inmatriculat in Suedia. Cei de la D.G.A. sau D.N.A. sau S.R.I. Politia Romana, D.I.I.C.O.T, D.I.E, S.I.E, D.I.C.E. (di ce mah?) nu vad abuzurile din tara noastra? Imi vine sa cred, cu greu, ca nu mai avem o tara demult! Poate ca asa e mai bine, nu avem de ce sa ne mai batem, cu turcii, tatarii, hunii, nemtii, rusnacii, si nici cu...martienii.
Postat 07 August 2018, 16:37 de Maricel
LOLLLLL
21.600 Euro "Amendă uriaşă!" la aceasta tzeapa....???? Germanii sigur s-or cacat pe ei...(de ras).
Postat 07 August 2018, 14:13 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON