Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au dat o amendă de 100.000 lei fabricii orădene Zahărul, după ce au descoperit că aici se fac lucrări de demontare şi dezafectare neautorizate.
Pe picior de plecare
Anunţul l-a făcut chiar ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, aflată într-o vizită la Oradea. "Am constatat cu stupoare raportul de la societatea Zahărul SA, o societate care nu a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului privind demolarea prin tăiere a unor echipamente. Deja echipamentele respective sunt aproximativ 75-80% îndepărtate de pe teren. Obligaţiile pe care le aveau în autorizaţia de mediu din 2017 nu au început să fie duse la îndeplinire şi, dacă vă spune ceva o cantitate de peste 13 tone de acid sulfuric de pe acest teren, vă daţi seama în ce pericol sunteţi cu toţii dacă societatea respectivă nu va îndepărta aceste substanţe", a declarat Gavrilescu, marţi, într-o conferinţă de presă.
Cel mai probabil, reprezentanţii grupului german Pfeifer&Langen, care deţine fabrica de pe Calea Borşului, ar fi cerut insolvenţa şi ar fi plecat din România, înainte de a-şi îndeplini însă şi obligaţiile de mediu, de ecologizare a depozitului de acid sulfuric ori a nămolurilor depozitate în urma producţiei de zahăr. Dacă ar fi vrut să facă închiderea fabricii legal, patronii ar fi trebuit să agreeze cu APM Bihor un plan de închidere, inclusiv de ecologizare, ceea ce nu au făcut.
Sursele BIHOREANULUI spun că, în luna februarie, firma Zahărul SA a depus la APM Bihor o notificare de închidere, la care funcţionarii Agenţiei au răspuns arătând că în termen de 60 de zile beneficiarul trebuie să se prezinte la sediul instituţiei, pentru stabilirea măsurilor de mediu ce se impun. Reprezentanţii fabricii nu au mai revenit la APM şi, după cum se vede, au început lucrul de capul lor.
Verificări săptămânale
Comisarii de mediu bihoreni au depistat lucrările ilegale luni, în timpul unui control inopinat făcut la fabrică. "Nu au prezentat un plan de închidere. Demolările, bănuim, le-au început în urmă cu o lună sau două, hala principală de producţie este deja demontată. Azi (n.r. marţi) se va aplica amenda contravenţională, de 100.000 lei", a declarat comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Robert Szep (foto), prezent şi el la conferinţa de presă de la Oradea.
În plus, comisarii Gărzii de Mediu au dispus, ca măsuri, interzicerea oricăror lucrări de dezafectare, transmiterea către APM Bihor a stocurilor de substanţe chimice, dar şi întocmirea unui plan de închidere. Mai mult, comisarii de mediu vor face controale săptămânale la fabrica de pe Calea Borşului, pentru a monitoriza situaţia.
Ministrul Mediului a mai spus că, tocmai pentru a fi evitate situaţii precum nerealizarea de ecologizări a siturilor industriale, este necesară o modificare a Legii insolvenţei, care să fie mai strictă privind obligaţiile de mediu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.