URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
19 Iunie 2017, 17:45

Amendă pentru fentă: Poliţia Locală Oradea a amendat, într-o singură zi, 21 de firme care aruncau deşeuri menajere în containerele de reciclabile

Amendă pentru fentă: Poliţia Locală Oradea a amendat, într-o singură zi, 21 de firme care aruncau deşeuri menajere în containerele de reciclabile VA URMA! Poliţiştii locali anunţă că în săptămânile următoare vor continua controalele la firme, ceea ce nu înseamnă că vor uita să verifice şi containerele asociaţiilor de proprietari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru firme. Săptămâna trecută, agenţii Poliţiei Locale Oradea au verificat dacă societăţile comerciale se achită de această sarcină şi au constatat că numeroase companii profită de facilitatea oferită de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, care colectează gratuit deşeurile reciclabile, şi aruncă în aceste recipiente inclusiv deşeurile menajere. Într-o singură zi, agenţii au amendat 21 de firme!

Obligaţie pentru toţi

Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor şi Regulamentul serviciului de salubrizare a municipiului Oradea prevăd că atât persoanele fizice, cât şi cele juridice au obligaţia să colecteze selectiv deşeurile. Concret, deşeurile menajere trebuie aruncate separat de cele care pot fi reciclate: hârtii, cartoane, PET-uri, doze de aluminiu şi metal, sticle, deşeuri din plastic ori altele similare.

Numeroase firme din Oradea au cerut operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, să le ofere recipiente în care să colecteze fracţia uscată, iar societatea le-a dat curs doleanţelor, întrucât scopul ei, la fel ca al municipalităţii, e ca oraşul să trimită la reciclare cât mai multe deşeuri. Atâta doar că multe dintre companii au făcut din această facilitate o metodă de a fenta plata facturii de salubrizare!

21 dintr-o lovitură

RER Ecologic Service colectează şi transportă gratuit deşeurile reciclabile de la toţi clienţii săi, persoane fizice sau juridice. În loc să folosească onest acest avantaj, unele firme s-au obişnuit să umple containerele dedicate fracţiei uscate cu deşeuri menajere, pe care apoi le acoperă cu câteva "straturi" de reciclabile, ca să mascheze conţinutul. Astfel, le rămân mai puţine deşeuri menajere în factura de salubrizare, dat fiind că tariful aprobat de Consiliul Local Oradea pentru persoanele juridice este calculat în funcţie de cantitatea de deşeuri produsă.

Pentru a stopa acest fenomen ilicit, agenţii Poliţiei Locale au declanşat săptămâna trecută o serie de controale. Într-o singură zi, au fost depistate 21 de firme cu deşeuri menajere în containerele galbene, fiecare fiind amendată cu câte 1.000 lei, nivelul minim prevăzut de lege.

Poliţiştii intenţionează să continue aceste verificări. Nu doar pentru a-i sancţiona pe trişori, ci şi pentru că, amestecând deşeurile, firmele compromit eforturile orădenilor care respectă regulile colectării selective...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON