Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru firme. Săptămâna trecută, agenţii Poliţiei Locale Oradea au verificat dacă societăţile comerciale se achită de această sarcină şi au constatat că numeroase companii profită de facilitatea oferită de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, care colectează gratuit deşeurile reciclabile, şi aruncă în aceste recipiente inclusiv deşeurile menajere. Într-o singură zi, agenţii au amendat 21 de firme!
Obligaţie pentru toţi
Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor şi Regulamentul serviciului de salubrizare a municipiului Oradea prevăd că atât persoanele fizice, cât şi cele juridice au obligaţia să colecteze selectiv deşeurile. Concret, deşeurile menajere trebuie aruncate separat de cele care pot fi reciclate: hârtii, cartoane, PET-uri, doze de aluminiu şi metal, sticle, deşeuri din plastic ori altele similare.
Numeroase firme din Oradea au cerut operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, să le ofere recipiente în care să colecteze fracţia uscată, iar societatea le-a dat curs doleanţelor, întrucât scopul ei, la fel ca al municipalităţii, e ca oraşul să trimită la reciclare cât mai multe deşeuri. Atâta doar că multe dintre companii au făcut din această facilitate o metodă de a fenta plata facturii de salubrizare!
21 dintr-o lovitură
RER Ecologic Service colectează şi transportă gratuit deşeurile reciclabile de la toţi clienţii săi, persoane fizice sau juridice. În loc să folosească onest acest avantaj, unele firme s-au obişnuit să umple containerele dedicate fracţiei uscate cu deşeuri menajere, pe care apoi le acoperă cu câteva "straturi" de reciclabile, ca să mascheze conţinutul. Astfel, le rămân mai puţine deşeuri menajere în factura de salubrizare, dat fiind că tariful aprobat de Consiliul Local Oradea pentru persoanele juridice este calculat în funcţie de cantitatea de deşeuri produsă.
Pentru a stopa acest fenomen ilicit, agenţii Poliţiei Locale au declanşat săptămâna trecută o serie de controale. Într-o singură zi, au fost depistate 21 de firme cu deşeuri menajere în containerele galbene, fiecare fiind amendată cu câte 1.000 lei, nivelul minim prevăzut de lege.
Poliţiştii intenţionează să continue aceste verificări. Nu doar pentru a-i sancţiona pe trişori, ci şi pentru că, amestecând deşeurile, firmele compromit eforturile orădenilor care respectă regulile colectării selective...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.