URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2017, 17:45

Amendă pentru fentă: Poliţia Locală Oradea a amendat, într-o singură zi, 21 de firme care aruncau deşeuri menajere în containerele de reciclabile

Amendă pentru fentă: Poliţia Locală Oradea a amendat, într-o singură zi, 21 de firme care aruncau deşeuri menajere în containerele de reciclabile VA URMA! Poliţiştii locali anunţă că în săptămânile următoare vor continua controalele la firme, ceea ce nu înseamnă că vor uita să verifice şi containerele asociaţiilor de proprietari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru firme. Săptămâna trecută, agenţii Poliţiei Locale Oradea au verificat dacă societăţile comerciale se achită de această sarcină şi au constatat că numeroase companii profită de facilitatea oferită de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, care colectează gratuit deşeurile reciclabile, şi aruncă în aceste recipiente inclusiv deşeurile menajere. Într-o singură zi, agenţii au amendat 21 de firme!

Obligaţie pentru toţi

Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor şi Regulamentul serviciului de salubrizare a municipiului Oradea prevăd că atât persoanele fizice, cât şi cele juridice au obligaţia să colecteze selectiv deşeurile. Concret, deşeurile menajere trebuie aruncate separat de cele care pot fi reciclate: hârtii, cartoane, PET-uri, doze de aluminiu şi metal, sticle, deşeuri din plastic ori altele similare.

Numeroase firme din Oradea au cerut operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, să le ofere recipiente în care să colecteze fracţia uscată, iar societatea le-a dat curs doleanţelor, întrucât scopul ei, la fel ca al municipalităţii, e ca oraşul să trimită la reciclare cât mai multe deşeuri. Atâta doar că multe dintre companii au făcut din această facilitate o metodă de a fenta plata facturii de salubrizare!

21 dintr-o lovitură

RER Ecologic Service colectează şi transportă gratuit deşeurile reciclabile de la toţi clienţii săi, persoane fizice sau juridice. În loc să folosească onest acest avantaj, unele firme s-au obişnuit să umple containerele dedicate fracţiei uscate cu deşeuri menajere, pe care apoi le acoperă cu câteva "straturi" de reciclabile, ca să mascheze conţinutul. Astfel, le rămân mai puţine deşeuri menajere în factura de salubrizare, dat fiind că tariful aprobat de Consiliul Local Oradea pentru persoanele juridice este calculat în funcţie de cantitatea de deşeuri produsă.

Pentru a stopa acest fenomen ilicit, agenţii Poliţiei Locale au declanşat săptămâna trecută o serie de controale. Într-o singură zi, au fost depistate 21 de firme cu deşeuri menajere în containerele galbene, fiecare fiind amendată cu câte 1.000 lei, nivelul minim prevăzut de lege.

Poliţiştii intenţionează să continue aceste verificări. Nu doar pentru a-i sancţiona pe trişori, ci şi pentru că, amestecând deşeurile, firmele compromit eforturile orădenilor care respectă regulile colectării selective...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON