URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2017, 17:45

Amendă pentru fentă: Poliţia Locală Oradea a amendat, într-o singură zi, 21 de firme care aruncau deşeuri menajere în containerele de reciclabile

Amendă pentru fentă: Poliţia Locală Oradea a amendat, într-o singură zi, 21 de firme care aruncau deşeuri menajere în containerele de reciclabile VA URMA! Poliţiştii locali anunţă că în săptămânile următoare vor continua controalele la firme, ceea ce nu înseamnă că vor uita să verifice şi containerele asociaţiilor de proprietari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru firme. Săptămâna trecută, agenţii Poliţiei Locale Oradea au verificat dacă societăţile comerciale se achită de această sarcină şi au constatat că numeroase companii profită de facilitatea oferită de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, care colectează gratuit deşeurile reciclabile, şi aruncă în aceste recipiente inclusiv deşeurile menajere. Într-o singură zi, agenţii au amendat 21 de firme!

Obligaţie pentru toţi

Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor şi Regulamentul serviciului de salubrizare a municipiului Oradea prevăd că atât persoanele fizice, cât şi cele juridice au obligaţia să colecteze selectiv deşeurile. Concret, deşeurile menajere trebuie aruncate separat de cele care pot fi reciclate: hârtii, cartoane, PET-uri, doze de aluminiu şi metal, sticle, deşeuri din plastic ori altele similare.

Numeroase firme din Oradea au cerut operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, să le ofere recipiente în care să colecteze fracţia uscată, iar societatea le-a dat curs doleanţelor, întrucât scopul ei, la fel ca al municipalităţii, e ca oraşul să trimită la reciclare cât mai multe deşeuri. Atâta doar că multe dintre companii au făcut din această facilitate o metodă de a fenta plata facturii de salubrizare!

21 dintr-o lovitură

RER Ecologic Service colectează şi transportă gratuit deşeurile reciclabile de la toţi clienţii săi, persoane fizice sau juridice. În loc să folosească onest acest avantaj, unele firme s-au obişnuit să umple containerele dedicate fracţiei uscate cu deşeuri menajere, pe care apoi le acoperă cu câteva "straturi" de reciclabile, ca să mascheze conţinutul. Astfel, le rămân mai puţine deşeuri menajere în factura de salubrizare, dat fiind că tariful aprobat de Consiliul Local Oradea pentru persoanele juridice este calculat în funcţie de cantitatea de deşeuri produsă.

Pentru a stopa acest fenomen ilicit, agenţii Poliţiei Locale au declanşat săptămâna trecută o serie de controale. Într-o singură zi, au fost depistate 21 de firme cu deşeuri menajere în containerele galbene, fiecare fiind amendată cu câte 1.000 lei, nivelul minim prevăzut de lege.

Poliţiştii intenţionează să continue aceste verificări. Nu doar pentru a-i sancţiona pe trişori, ci şi pentru că, amestecând deşeurile, firmele compromit eforturile orădenilor care respectă regulile colectării selective...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON