URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2018, 15:20

Ambasadorul Cehiei vine la Oradea. La Muzeu va fi deschisă o expoziţie despre crearea republicii Cehoslovacia şi Primăvara de la Praga

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor va fi, joi, de la ora 18, gazda unei expoziţii aniversare realizate de Ambasada Republicii Cehe din România alături de Centrul Ceh din Bucureşti.

Expoziţia are drept scop aniversarea, respectiv comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei, crearea republicii în anul 1918 şi invadarea oraşului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.

La eveniment va fi prezent şi ambasadorul Cehiei în România, Vladimír Války.

Republică din 1918

Pentru cehi şi slovaci, anul 1918 a reprezentat crearea statului naţional. Era o aspiraţie veche, care a fost posibilă odată cu dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar în urma înfrângerii survenite în timpul Primului Război Mondial.

Pe 28 octombrie 1918, a fost proclamată independenţa statală a Cehoslovaciei. Pe lângă crearea unei imagini de ansamblu cu privire la evenimentele ce au precedat crearea statului independent şi a contextualizării acestuia, expoziţia îşi propune şi informarea cu privire la principalele personalităţi ce au ajutat la realizarea idealului naţional, au transmis organizatorii.

Vor fi prezentate şi informaţii preţioase cu privire la principalul organ al luptei interne a cehilor de dinainte de anul 1918, Maffie, dar şi despre Legiunile Cehoslovace, ce au luptat în Primul Război Mondial, ce au avut un rol hotărâtor în destrămarea Imperiului şi crearea Cehoslovaciei. Acestea erau formate din cehi şi slovaci aflaţi în diaspora şi ale căror Legiuni au luptat alături de puterile Antantei.

Sub cruntă dictatură…

30 de ani mai târziu, în anul 1948, în urma loviturii de stat de la Praga, Cehoslovacia a intrat în sfera de influenţă sovietică, devenind, astfel, parte a blocului comunist. Sub această cruntă dictatură, anul 1968 a fost martorul unei încercări de liberalizare culturală şi socială. Sub conducerea lui Dubcek, aceasta a fost înfăptuită, cenzura nu a mai fost atât de strictă precum înainte iar canoanele Moscovei nu au mai fost urmate în mod identic. Sovieticii nu au acceptat acest lucru.

În noaptea de 20 spre 21 august 1968, tancurile sovietice, alături de trupe trimise din Republica Democrată Germană, Polonia, Bulgaria şi Ungaria, au invadat oraşul Praga, alături de celelalte oraşe cehoslovace. Populaţia pragheză s-a opus în mod paşnic, însă acest comportament nu i-a împiedicat pe invadatori să deschidă focul asupra populaţiei.

Vizita lui Ceauşescu

Pe 21 august, Ceauşescu a ţinut un discurs înflăcărat prin care condamna atitudinea sovieticilor. Această atitudine a fost adoptată în contextul unor relaţii strânse între Cehoslovacia şi România.

Cu dar câteva zile înainte de invazie, Ceauşescu a fost primit într-o vizită diplomatică la Praga, în perioada 15-17 august 1968. Aceasta avea ca scop semnarea Tratatului de prietenie şi asistenţă mutuală pentru viitorii 20 de ani, între Cehoslovacia şi România. Cu ocazia acestui eveniment, Ceauşescu l-a înştiinţat pe Dubcek despre posibilitatea unui atac din partea sovieticilor. Acesta a venit mai repede decât se aşteptau.

"Anul 1918 a reprezentat apogeul afirmării naţionale a poporului cehoslovac. Cincizeci de ani mai târziu, odată cu invazia trupelor sovietice, acest spirit a devenit şi mai evident: populaţia oraşului Praga s-a opus vehement acestei atitudini abuzive. România a condamnat, la rândul ei, această invazie, opunându-se vehement acestui comportament, refuzând să trimită trupe", declară Ambasadorul Republicii Cehe în România, Vladimír Války.

Principalul scop al expoziţiei care va fi vernisată joi seară la Muzeul Ţării Crişurilor este, astfel, acela de a familiariza românii cu istoria naţiunii cehe şi a celei slovace.

Expoziţia este sprijinită de instituţii culturale de prestigiu din Republica Cehă, precum Muzeul Naţional şi Muzeul Oraşului Praga. Intrarea este liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON